Съдържание

Посетители

В момента има 261  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2022

Съобщение №51/2022

Изх. №44(1)/17.01.2022 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Изграждане на селскостопанска постройка за съхранение на растителна и животинска продукция, и помещение за обитаване в поземлен имот с идентификатор 02676.26.23, местност Кошерината по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград“

възложител: „ЕДЕЛВАЙС БУТИК ХОТЕЛ“ ЕООД

Във връзка с представеното от упълномощеното от Вас лице уведомление с Вх. №44/07.01.2022 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу за краткост „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане на селскостопанска постройка за съхранение на растителна и животинска продукция, и помещение за обитаване в поземлен имот с идентификатор 02676.26.23, местност Кошерината по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация поземлен имот с идентификатор 02676.26.23, местност Кошерината по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград (КККР на гр. Банско) е с площ 1548 кв. м, трайно предназначение на територията „Земеделска“ с начин на трайно ползване „Овощна градина“.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда в имота да се изгради селскостопанска постройка, монолитно строителство, без промяна предназначението на земеделската земя, съобразено с издадено становище по чл. 11, ал.1, т.4 от Наредба №19 от 25.10.2012 г. за строителство в земеделските земи без промяна на предназначението им с Изх. № ПО-12-111/20.12.2021 г. на Областна дирекция „Земеделие“ - Благоевград. В постройката е предвидено да бъдат обособени помещения за съхраняване на растителна и животинска продукция, и за обитаване.
Водоснабдяването и електрозахранването на селскостопанската постройка е предвидено да се осъществи чрез изграждане на отклонения от съществуващата техническа инфраструктура за поземлен имот с идентификатор 02676.26.2 по КККР на гр. Банско, собственост на възложителя, разположен в непосредствена близост до имота, обект на настоящето инвестиционно предложение. Формираните битови отпадъчни води е предвидено да бъдат зауствани в предвидена за изграждане изгребна яма в имота.
За нуждите на настоящето инвестиционно предложение не се налага промяна на съществуваща пътна инфраструктура. Достъпът до имота е предвидено да се осъществява такава, в случая поземлени имоти с идентификатори 02676.26.5 и 02676.28.1501 по КККР на гр. Банско, представляващи земеделска територия с НТП „За селскостопански, горски, ведомствен път“.
За реализацията на настоящето инвестиционно предложение е предвидено да бъдат извършени изкопни работи за полагане на бетонови фундаменти. За направата им няма да се използва взрив.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ). Западната граница на имота граничи със защитената територия Национален парк „Пирин“, обявен за Народен парк със Заповед №3074/08.11.1962 г. на КГГП (ДВ, бр. 43/1963 г.) и прекатегоризиран в национален парк със Заповед №РД-395/15.10.1999 г. на МОСВ (ДВ, бр. 44/2000 г.).
Гореописаното инвестиционно предложение попада частично (площ в размер около 1135 кв. м от площта на имота) в границите на защитените зони BG0000209 „Пирин” за опазване на дивите птици и за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявени със Заповед № РД-572 от 08.09.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 84 от 2008 г.), изменена и допълнена със Заповед № РД-284/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ бр. 44/2021 г.).
Така заявеното инвестиционното предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по смисъла на чл. 12, ал. 2 във връзка с ал. 1 и ал. 3 от Наредбата за ОС установи, че предвидените с инвестиционното предложение дейности са допустими с режима на дейностите на защитените зони BG0000209 „Пирин” за опазване на дивите птици и за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, определени със заповедите за обявяването им.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че с реализацията и експлоатацията на инвестиционното предложение не се унищожават и/или увреждат типове природни местообитания и местообитания на видовете, включително и птици, предмет на опазване в засегнатите защитени зони, тъй като с реализацията на инвестиционното предложение не се отнемат площи от типове природни местообитания и местообитания на видове, включително и птици, предмет на опазване в засегнатите защитени зони, реализацията му няма вероятност да доведе до влошаване на абиотични и биотични фактори на средата, респективно качествата на типовете природни местообитания и местообитанията на опазваните в засегнатите защитени зони видове, както и до унищожаване, увреждане и/или намаляване площта на естествения им район на разпространение в зоните, включително и на най-благоприятните за опазваните видове местообитания, не се създава трайна и непреодолима преграда, възпрепятстваща свободното придвижване на видовете, включително и птици, предмет на опазване в засегнатите защитени зони, не се нарушава кохерентността между зоните, а възможните шумови емисии са локални, временни и обратими и няма вероятност да доведат до трайно безпокойство на видовете, включително и птици, предмет на опазване в засегнатите защитени зони, инвестиционното предложение не е свързано с генериране на антропогенни вещества и процеси, включително и с генериране на отпадъци, които могат да доведат до въздействие върху предмета и целите на опазване на засегнатите защитени зони, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на засегнатите защитени зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на селскостопанска постройка за съхранение на растителна и животинска продукция, и помещение за обитаване в поземлен имот с идентификатор 02676.26.23, местност Кошерината по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на глава ІІ от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

ЕМИЛИЯ ПЕТРОВА
За Директор на РИОСВ – Благоевград
/упълномощена със Заповед № 391/14.12.2021 г
на Директора на РИОСВ – Благоевград/