Съдържание

Посетители

В момента има 482  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2021

Съобщение №1255/2021

Изх. №4066(1)/16.12.2021 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Разширяване на дейността на съществуваща площадка за дейности с отпадъци, находяща се в УПИ ІХ-47 и УПИ Х-46, 645, кв. 3 по плана на с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград – приемане на отпадък от излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО)“

възложител: „МЕТАЛ ИНВЕСТ“ ЕООД

Във връзка с внесено от Вас уведомление с вх. №4066/06.12.2021 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам за следното:
Инвестиционно предложение “Разширяване на дейността на съществуваща площадка за дейности с отпадъци, находяща се в УПИ ІХ-47 и УПИ Х-46, 645, кв. 3 по плана на с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград – приемане на отпадък от излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО)“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За инвестиционното предложение за “Център за разкомплектоване на излезли от употреба моторни превозни средства и площадка за търговска дейност с черни и цветни метали в УПИ ІХ, имот пл. № 47 в кв. 3 по плана на с. Гърмен, Община Гърмен“ е проведена процедура по преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда приключила с Решение №БД-79-ПР/2006 г. за преценяване на необходимостта от ОВОС на директора на РИОСВ – Благоевград.
Разширението на съществуващата площадка чрез включването й към нея на УПИ Х-46 с площ 2014 м2 и УПИ ХІІ-645 с площ 1100 м2 с цел подобряване на условията за съхранение на отпадъците, без промяна на разрешените дейности и количества на отпадъците, е съгласувано по реда на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) с писмо с изх. №4306(1)/05.01.2016 г.
Към настоящия момент площадката, находяща се в УПИ ІХ-47 и УПИ Х-46, 645 с площ 5626 м2 има действащо Решение №01-ДО-262-1/10.10.2016 г. за извършване на дейности по третиране на отпадъци от ИУМПС, НУБА, ОЧЦМ.
Съгласно представената информация с настоящето уведомление се предвижда разширяване на дейността на площадката, чрез приемане на нов отпадък от излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО). Временното съхранение на отпадъци от ИУЕЕО, съгласно Приложение №2 към §1, т. 13 от допълните разпоредби на Закона за управление на отпадъците е дейност по оползотворяване с код R 13 „съхранение на отпадъци до извършването на някоя от дейностите с кодове R 1 – R 12 с изключение на временното съхранение на отпадъците на площадката на образуване до събирането им“. Предвижда се да се събират следните видове отпадъци с кодове 16 02 13* в количество 10 т/год., 16 02 11* в количество 10 т/год., 16 02 14 в количество – 10 т/год., 20 01 23* в количество 10 т/год., 20 01 35* в количество 10 т/год. и 20 01 36 в количество 50 т/год. Не се предвижда оползотворяване на същите отпадъци чрез инсталация за оползотворяване. За временното им съхранение на отпадъците от ИУЕЕО е предвидено да се осигурят 4 броя затворени контейнери
Не се предвижда изграждане на нова техническа инфраструктура, ще се ползва изградената такава.
Така заявеното инвестиционното предложение за „Разширяване на дейността на съществуваща площадка за дейности с отпадъци, находяща се в УПИ ІХ-47 и УПИ Х-46, 645, кв. 3 по плана на с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград“, не следва да се счита за разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда, тъй като не е предвидено включване на нови площи и монтиране на нови съоръжения, не се предвиждат оползотворяване на отпадъците в инсталация за оползотворяване, дейността по временното съхранение на ИУЕЕО не е свързана с формиране производствени отпадъчни води и отделяне на неприятни миризми, не се очаква значително шумово натоварване и замърсяване на атмосферния въздух от транспортните средства, доставящи тези отпадъци, предвид което не намираме основание за провеждане на процедура по реда на глава шеста от ЗООС.
Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена границата на защитена зона BG0002076 “Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр. 51/2010 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности, както и че при реализирането им не се предполага засягане, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0002076 “Места”. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Разширяване на дейността на съществуваща площадка за дейности с отпадъци, находяща се в УПИ ІХ-47 и УПИ Х-46, 645, кв. 3 по плана на с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград – приемане на отпадък от излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО)“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград