Съдържание

Посетители

В момента има 122  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2021

Съобщение №1176/2021

Изх. №3897(1)/30.11.2021 г.

Уведомление за „Горскостопанска програма за поземлен имот с идентификатор 21680.22.91, местност Чоморли дере по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Добротино, община Гоце Делчев, област Благоевград“

възложител: И. Х., Г. К.

Във връзка с подаденото от Вас уведомление с Вх. №3897/24.11.2021 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираната горскостопанска програма, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., посл. изм. и доп.), Ви уведомяваме за следното:
Горскостопанската програма за поземлен имот с идентификатор 21680.22.91, местност Чоморли дере по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Добротино, община Гоце Делчев, област Благоевград попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Обект на настоящата горско стопанска програма е поземлен имот с идентификатор 21680.22.91, местност Чоморли дере по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Добротино, община Гоце Делчев, област Благоевград (КККР на с. Добротино), с площ 9001 кв. м (0.9001 ха), трайно предназначение на територията „Горска“, начин на трайно ползване (НТП) „Друг вид дървопроизводителна гора“.
В горско административно отношение имотът попадат в обхвата на ТП „Държавно горско стопанство Гоце Делчев“ към ДП „Югозападно държавно предприятие“.
Съгласно данните съдържащи се в действащия към момента ГСП на ТП „Държавно горско стопанство Гоце Делчев“ от 2016 г. в имота попадат части от отдел, подотдели 279 „в“ (0.89 ха), представляващ иглолистна гора с изкуствен произход и 279 „1“ (0.02 ха), представляващ автомобилен път.
Съобразно представената информация и документация насаждението съставляващо отдел, подотдел 279 „в“ в имота е със следните таксационни характеристики: състав – бял бор 9, бук 1; възраст - 50 години; пълнота – 0.9; средна височина – съответно 18, 14 м; среден диаметър – съответно 22, 16 см; бонитет – съответно 3, 2; стопански клас – „Бялборов средно и нискобонитетен“. Насаждението е с равномерен строеж и добро санитарно състояние.
С горскостопанската програма се предвижда за период от 10 години да се изпълнят следните горскостопански мероприятия: заявено е предвиждане за извеждане на отгледна сеч – пробирка с интензивност 10%.
С горскостопанската програма не са заявени предвиждания за възобновителни, противопожарни и ловностопански мероприятия, както и изграждане на извозни пътища.
Предвидените с горскостопанската програма дейности не са свързани с промяна на предназначението и/или начина на трайно ползване на имота, обект на същата.
Горскостопанската програма не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Горскостопанската програма попада в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), в случая в границите на защитена зона BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед №РД-350/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.) и на защитена зона BG0002126 „Пирин Буфер“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-352/11.04.2013 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ. бр. 48/2013 г.).
С горскостопанската програма не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 във връзка с ал. 1 и ал. 3 от Наредбата за ОС установи, че предвидените с горскостопанската програма дейности са допустими с режима на дейностите на защитена зона „Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и на защитена зона BG0002126 „Пирин Буфер“ за опазване на дивите, определен с горепосочените заповеди за обявяването им.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема, характера и времетраенето на предвидените с горскостопанската програма дейности, както и обстоятелствата, че с реализирането им не се предполага унищожаване, увреждане, трансформация и/или фрагментация на типове природни местообитания и на местообитания на видовете, предмет на опазване в защитена зона BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш”, тъй като с настоящата горскостопанска програма не се предвиждат дейности в обхвата на типовете природни местообитания, предмет на опазване в зоната, с предвидените дейности се засягат косвено незначителни територии от защитените зони (около 0.0013% от площта на защитена зона BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш” и около 0.003% от площта на защитена зона BG0002126 „Пирин Буфер“), без да се създават условия и предпоставки за изменение на територии и ключови елементи на околната среда определящи структурата и естественото функциониране на местообитанията на видовете, включително и птици, предмет на опазване в засегнатите защитени зони, както и за растителните видове, които ги характеризират, не се променя структурата и видовия състав на горските насаждения, респективно на горските местообитания, не се създава трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими и не се очаква да доведат до значително безпокойство върху видовете, предмет на опазване в засегнатите зони, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в засегнатите защитени зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявената „Горскостопанска програма за поземлен имот с идентификатор 21680.22.91, местност Чоморли дере по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Добротино, община Гоце Делчев, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмо се отнася само за заявения обхват, параметри и предвиждания на гореописаната горскостопанска програма и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград