Съдържание

Посетители

В момента има 306  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2021

Съобщение №71/2021

Изх. №185(1)/29.01.2021 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Увеличаване площта на земеделско стопанство с овощни насаждения от череши и кайсии в поземлени имоти с идентификатори 76180.31.7 и 76180.33.3 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Фролош, община Кочериново, област Кюстендил“

възложител: Г. А.

Във връзка с подаденото от Вас уведомление с Вх. №185/20.01.2021 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.,), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение „Увеличаване площта на земеделско стопанство с овощни насаждения от череши и кайсии в поземлени имоти с идентификатори 76180.31.7 и 76180.33.3 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Фролош, община Кочериново, област Кюстендил“ попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация, настоящето инвестиционно предложение се инициира в изпълнение на Бизнес план по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Същото е съобразено и с указания получени с писмо с Изх. №2885(1)/08.08.2016 г. на РИОСВ – Благоевград относно разработения от възложителя бизнес план с цел кандидатстване по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.
От изложената в уведомлението информация се изяснява, че целта на настоящето инвестиционно предложение е да бъде увеличена площта на съществуващото земеделско стопанство чрез отглеждане на съществуващи овощни насаждения, а именно:
- овощна градина от кайсии, находяща се в поземлен имот с идентификатор 76180.33.3 по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Фролош, община Кочериново, област Благоевград (КККР на с. Фролош) с площ 1032 кв. м
- овощна градина от череши, находяща се в поземлен имот с идентификатор 76180.31.7 по КККР на с. Фролош с площ 2545 кв. м.
И двата поземлени имота представляват земеделска територия с начин на трайно ползване „Овощна градина“.
С инвестиционното предложение е заявено и предвиждане за закупуване на шредер или мулчер за нуждите на стопанството.
С инвестиционното предложение не се предвижда използване на води за напояване на насажденията, както и изграждане на система за напояване на същите. Не се предвижда ползване на друга територия, извън тази на конкретните поземлени имоти, както и промяна предназначението и начина на трайно ползване на имотите.
С настоящето уведомление и документацията към него не се съдържат данни за използване на пестициди и торове в стопанисваните площи.
Така заявено, горепосоченото инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на процедура по реда на глава шеста от ЗООС.
От извършената проверка по отношение местоположението на предвидените за ползване имоти с цел увеличаване размера на земеделското стопанство спрямо границите на защитените територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитените зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУПА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи че:
• поземлени имоти с идентификатори 76180.33.3 и 76180.31.7 по КККР на с. Фролош не попадат границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, с оглед на което се извежда заключение, че за същите няма въведени режими произтичащи от ЗЗТ;
• поземлени имоти с идентификатори 76180.33.3 и 76180.31.7 по КККР на с. Фролош попадат границите на защитена зона BG0001013 „Скрино” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №661/16.10.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 85/2007 г., изм. и доп.).
В съображение, че към настоящия момент за защитена зона BG0001013 „Скрино” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна не е определен режим на дейностите в съответствие с правните норми на ЗБР се обуславя констатация, че за горепосочените имоти няма въведени режими произтичащи от ЗБР.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и че с осъществяването им не се създават условия и предпоставки за унищожаване, увреждане и/или трансформация на типове природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в засегнатата защитена зона, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са с ограничено периодично действие и с ограничен обхват, и не се очаква да доведат до значително безпокойство върху видовете, предмет на опазване в зоните, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Увеличаване площта на земеделско стопанство с овощни насаждения от череши и кайсии в поземлени имоти с идентификатори 76180.31.7 и 76180.33.3 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Фролош, община Кочериново, област Кюстендил“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за предвижданията на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна на предвижданията или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград