Съдържание

Посетители

В момента има 439  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2021

Съобщение №33/2021

Изх. №3865(3)/15.01.2021 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Изграждане на автомивка в поземлен имот с идентификатор 59077.51.13 (номер по предходен план 051011 и 002002), местност Оризарнико - Чалтията по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Първомай, община Петрич, област Благоевград“

възложител: „ОКИ-КОНСУЛТ“ ЕООД

Във връзка с подаденото от Вас уведомление с Вх. №3856/08.12.2020 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение „Изграждане на автомивка в поземлен имот с идентификатор 59077.51.13 (номер по предходен план 051011 и 002002), местност Оризарнико - Чалтията по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Първомай, община Петрич, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация с инвестиционното предложение се предвижда изграждане на обект „Автомивка“ в обхвата на поземлен имот с идентификатор 59077.51.13 (номер по предходен план 051011 и 002002), местност Оризарнико - Чалтията по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Първомай, община Петрич, област Благоевград (КККР на с. Първомай). Дейността, която ще се извършва след реализация на инвестиционното предложение е свързана с вътрешно и външно измиване на автомобили (до 20 бр. на ден), без да се измиват двигатели. Автомивката е предвидено да бъде тип „На самообслужване“ с две покрити клетки.
Възложителят посочва, че имотите са водоснабдени от водопроводната мрежа на с. Първомай. Представено е становище от „ВиК“ ЕООД – гр. Петрич за открита партида от „ВиК“ оператора за осъществяване на тази възможност.
За водоснабдяване на автомивката, включително за поливане на зелените и тревните площи и за оросяване на бетонните площадки в имота се предвижда да се ползват подземни води чрез водовземане от стар съществуващ тръбен кладенец в имота. За вписване в регистрите на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, по чл. 118г, ал. 3 от Закона за водите има подадено Заявление за регистрация на водовземно съоръжение от подземни води за стопански цели с вх. № РР-04-1897/27.11.2020 г. Необходимите водни количества за автомивката (в категория „Други цели“) ще бъдат: Qгод.= до 1600 м3/год.; Qср.дн.= до 0,074 л/сек.
За формираните промишлените отпадъчни води от автомивката се предвижда в границите на имота да се изгради пречиствателно съоръжение – каломаслоуловител, след което ще се заустват в изгребна яма. За изгребване и транспортиране на отпадъчните води до най-близката ПСОВ се предвижда да бъде сключен договор с лицензиран за дейността оператор.
Имотът, в който е предвидено да бъде реализирано настоящето инвестиционно предложение е с площ 3814 кв. м, трайно предназначение на територията „Урбанизирана“, начин на трайно ползване „За ремонт и поддържане на транспортни средства“ въз основа на одобрен ПУП-ПРЗ за имота, Решение №ПО-10-6/04.08.2020 г. на комисията по чл. 17, ал. 1, т. 1 от ЗОЗЗ към Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград за промяна предназначението на земеделските земи за неземеделски нужди и утвърждаване на площадки и трасета за проектиране и Решение № 40-ОС/2019 г. за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие върху защитените зони на директора на РИОСВ – Благоевград, издадено в резултат от проведена процедура по оценка за съвместимост (ОС) по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие и поднормативната уредба към него за инвестиционно предложение „Изграждане на автосервиз с административно-битова и търговска част, пункт за технически прегледи на МПС, център за смяна на гуми в имоти с идентификатори 59077.51.11 (стар номер 051011) и 59077.2.2 (стар номер 002002) по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Първомай, община Петрич, област Благоевград“.
Предвижданията на настоящето инвестиционно предложение се явяват допълнителна дейност към предвидената за осъществяване дейност чрез реализацията на процедираното в РИОСВ – Благоевград инвестиционно предложение.
С настоящето инвестиционно предложение не се променя обхвата и предвижданията на съгласуваното инвестиционно предложение с Решение № 40-ОС/2019 г. за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие върху защитените зони, не се предвижда усвояване на друга територия, извън тази на конкретния имот, не се очертава предвиждане за промяна на предназначението и начина на трайно ползване на имота и не създават условия за увеличаване ефекта на съгласуваното инвестиционно предложение върху засегнатата защитена зона.
Настоящето инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.
Настоящето инвестиционно предложение попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, а именно: попада в границите на защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107/2007 г., изм. и доп.).
Така заявеното инвестиционно предложение за „Изграждане на автомивка в поземлен имот с идентификатор 59077.51.13 (номер по предходен план 051011 и 002002) по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Първомай, община Петрич, област Благоевград“ не може да бъде отнесено към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че така заявеното инвестиционно предложение е допустимо с утвърдените План на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на „ЗБР“ за БУ) (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения (ПУРН) на „ЗБР“ за БУ (2016 – 2021 г.) при спазване разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в изразено становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” (БДЗБР) с Изх. №П-01-297(1)/12.01.2021 г., копие от което прилагаме се съобразяване.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема, времетраенето и характера и на предвидените в настоящето инвестиционно предложение дейности, както и че с осъществяването им не се очаква настъпване на вероятност за формиране на въздействия със значителен отрицателен ефект върху природните местообитания, популации и местообитания на видовете, предмет на опазване в защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница”, както и до промяна на функционални и структуроопределящи фактори от значение за естественото им функциониране, не се създава трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими и не се очаква да доведат до значително и постоянно безпокойство на видовете, което да доведе до тяхното прогонване или намаляване на числеността им в зоната, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на автомивка в поземлен имот с идентификатор 59077.51.13 (номер по предходен план 051011 и 002002), местност Оризарнико - Чалтията по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Първомай, община Петрич, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася за конкретното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.
Приложение: 1. Копие на становище с Изх. №П-01-297(1)/12.01.2020 г. на БДЗБР.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград