Съдържание

Посетители

В момента има 555  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №1141/2018

Изх. №4108(1)/05.12.2018 г.

инвестиционно предложение „Увеличаване размера на площта на земеделското стопанство, чрез отглеждане на трайни насаждения от череши в имот с номер 005009, местност Долен веляк, землище на с. Селище, община Благоевград, област Благоевград“

Възложител:И. Д. К.

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №4108/27.11.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Увеличаване размера на площта на земеделското стопанство, чрез отглеждане на трайни насаждения от череши в имот с номер 005009, местност Долен веляк, землище на с. Селище, община Благоевград, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация, настоящото инвестиционно предложение се инициира във връзка с невъзможността за реализиране на намерението за създаване на насаждения от сливи в имот с номер 008041 в местността „Кантона“, землище на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград, заявено чрез инвестиционно предложение „Създаване на овощни насаждения от сливи в поземлени имоти с номера 004702, 004707, 008041 в землището на гр. Кресна и поземлен имот с номер 000476 в землището на с. Горна Брезница, община Кресна, област Благоевград“. Същото е съгласувано с Решение №22-ОС/20.05.2018 г. за преценяване вероятната степен на значително отрицателно въздействие върху защитените зони на директора на РИОСВ – Благоевград, издадено на основание чл. 31, ал. 7 от Закона за биологичното разнообразие, чл. 18, ал. 1 от Наредбата за ОС. Инвестиционното предложение „Създаване на овощни насаждения от сливи в поземлени имоти с номера 004702, 004707, 008041 в землището на гр. Кресна и поземлен имот с номер 000476 в землището на с. Горна Брезница, община Кресна, област Благоевград“ е инициирано във връзка с кандидатстване по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанство от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. и към момента се реализира чрез изпълнение на бизнес план по Договор 01/06/3/0/02132 от дата 28.04.2017 г. с ДВ „Земеделие“. Невъзможността за реализиране на намерението за създаване на насаждения от сливи в имот с номер 008041 в местността „Кантона“, землище на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград е във връзка с процедура за отчуждаване на имоти предназначени за изграждане на национални обекти.
Във връзка с горното е заявено предвиждане за увеличаване размера на площта на земеделското стопанство чрез отглеждане на съществуващи трайни насаждения от череши в имот с номер 005009, местност Долен веляк, землище на с. Селище, община Благоевград, област Благоевград. Дейностите свързани с отглеждане на насаждението са следните: през вегетацията се предвижда обработка на междуредията 4-5 пъти до август; изораване на избуялите плевели в края на октомври на дълбочина 16-18 см; предцъфтежно пръскане срещу ранно кафяво гниене; следцъфтежно пръскане срещу ранно кафяво гниене и листогризещи гъсеници; две пръскания през 15 дни месец преди зреене на черешите срещу късно кафяво гниене, черешова муха и листно въшки. Поливането на насажденията при необходимост е предвидено да се осъществява чрез съществуващи съоръжения и водоноска.
Така заявено, инвестиционното предложение „Увеличаване размера на площта на земеделското стопанство, чрез отглеждане на трайни насаждения от череши в имот с номер 005009, местност Долен веляк, землище на с. Селище, община Благоевград, област Благоевград“ не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Настоящото инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена една защитена зона, а именно: защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ. бр. 21/2007 г., изм. и доп.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че е предвидено същите да се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за инвестиционното предложение „Увеличаване размера на площта на земеделското стопанство, чрез отглеждане на трайни насаждения от череши в имот с номер 005009, местност Долен веляк, землище на с. Селище, община Благоевград, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася за конкретното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград