Съдържание

Посетители

В момента има 209  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №1137/2018

Изх. №3891(3)/05.12.2018 г.

инвестиционно предложение „Изграждане на пешеходен мост между двата бряга на река Глазне“

Възложител: ОБЩИНА БАНСКО

Във връзка с внесеното от Вас в качеството на кмет на Община Банско уведомление с Вх. №3891/09.11.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане на пешеходен мост между двата бряга на река Глазне“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвижда изграждане на мост на мястото на съществуващ дървен мост през поземлен имот с идентификатор 02676.501.3465 (р. Глазне) между поземлени имоти с идентификатори 02676.501.4449 (ул. „Глазне“) и 02676.501.9059 (УПИ I, кв. 233 по плана на гр. Банско) по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Банско, община Банско, област Благоевград, който е разрушен вследствие поройни дъждове и придошли води на река Глазне. Конструкцията на новопредвидения за изграждане мост се предвижда да бъде сглобяема стоманена, съставена от две главни греди. Приблизителната дължина на моста (светлия отвор) е около 21 м, а ширината му около 2.73 м. Не се предвижда долно строене на моста. Предвижда се на десния бряг да стъпва върху бетонова стена, която ще се изгради по проект за корекция на река Глазне. На левия бряг се предвижда да стъпва върху съществуваща каменна стена, която ще се укрепи със монолитна стоманобетонова греда. Мостът се предвижда да бъде ограден с парапет. Също така се предвижда да се поставят осветителни тела и да се изгради рампа за достъп на хора в неравностойно положение и стълби.
Така заявено, инвестиционното предложение „Изграждане на пешеходен мост между двата бряга на река Глазне“ не може да бъде отнесено към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР. Най-близо са разположени следните защитени зони: защитена зона BG0000209 „Пирин” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка със защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21 от 2007 г., изм. и доп.) и защитена зона BG0000209 „Пирин” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-572 от 08.09.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 84 от 2008 г.), чийто граници се припокриват изцяло.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че инвестиционното предложение е допустимо с Плана на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на „ЗБР“ за БУ) (2016 – 2021 г.) и Плана за управление на риска от наводнения (ПУРН) на „ЗБР“ за БУ (2016 – 2021 г.) при спазване разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в т. 7 и т. 9 от становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” с Изх. № П-01-449(2)/29.11.2018 г., постъпило в РИОСВ – Благоевград с вх. №3891(2)/29.11.2018 г., копие от което прилагаме са сведение и съобразяване.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционните предложения дейности, както и обстоятелствата, че същите ще се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на пешеходен мост между двата бряга на река Глазне, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания на гореупоменатото инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомленията или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.
Приложение: съгласно текста.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград