Съдържание

Посетители

В момента има 250  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №1136/2018

Изх. №4134(1)/04.12.2018 г.

инвестиционно предложение “Разширение на обект „Модулна мини мандра и транжорна“ в имот № 003007, местност „Керемидарката“, землище на с. Мосомище, община Гоце Делчев, област Благоевград, чрез поставяне на модулен обект за преработка на мляко.

Възложител: ЕТ «ЗП ИВАН ПАНЧЕВ», ЕИК 203753642

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 4134/28.11.2018 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомявам за следното:
Инвестиционно предложение “Разширение на обект „Модулна мини мандра и транжорна“ в имот № 003007, местност „Керемидарката“, землище на с. Мосомище, община Гоце Делчев, област Благоевград, чрез поставяне на модулен обект за преработка на мляко“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация и наличната такава в РИОСВ - Благоевград в горепосочения имот е изградена модулна мини мандра с капацитет 500 литра мляко на ден и транжорна за съхранение и транжиране на месо, за която: от директорът на РИОСВ - Благоевград е постановено решение № БД - 38 - ПР/2015 г. за преценяване на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) с характер „да не се извършва ОВОС“; от главен архитект на община Гоце Делчев е издадено разрешение за поставяне № 21/20.10.2015 г.
Инвестиционно предложение предвижда монтиране на работно хале (модул) с габаритни размери 3.40 х 6.40 м и височина 2.70/2.90 м , на площ от 23 м2. В модула ще бъдат монтирани: дозираща, затваряща и етиктеираща линия за айран и прясно мляко – 1 бр., маслоизготвител – 1 бр. и хладилни агрегати – 2 бр. В модулния пункт ще се преработва мляко с цел производство на айран от краве мляко в опаковки 0.3 - 0.5 л, краве масло и прясно пастьоризирано краве мляко в опаковка 1 л.
Имотът, в който ще се реализира инвестиционното предложение е водоснабден и захранен с електроенергия от съществуващите мрежи на населеното място. Формираните производствени отпадъчни води в размер на 0.2 - 0.3 м3/дневно от измиване на помещения, амбалаж и оборудване) след преминаване през мазниноуловител ще се отвеждат в изградената в рамките на имота изгребна яма. Не се предвижда увеличение на производствения капацитет от 500 л мляко на ден.
Предвиденото инвестиционно предложение не следва да се счита за изменение или разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 3 от Закона за опазване на околната среда, което може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда тъй като намерението ще се реализира в рамките на същия имот без да се усвояват нови площи, площта на предвидения модул е малка, не се предвижда увеличаване на производствения капацитет от 500 л мляко на ден, респективно и увеличаване количествата на образуваните отпадъчни води, за реализиране на същото не е предвидено допълнително водоснабдяване и електроснабдяване, и не се очаква увеличаване на въздействието върху компонентите на околната среда, предвид което същото не подлежи на процедура по реда на глава шеста, раздел трети от ЗООС.
Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най-близо e разположена границата на защитена зона BG0002076 “Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр. 51/2010 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности, както и че при реализирането им не се засягат природни местообитания и местообитания на видове, не се предполага увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава трайна преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че за така заявеното инвестиционно предложение „Разширение на обект „Модулна мини мандра и транжорна“ в имот № 003007, местност „Керемидарката“, землище на с. Мосомище, община Гоце Делчев, област Благоевград, чрез поставяне на модулен обект за преработка на мляко“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,
АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград