Съдържание

Посетители

В момента има 230  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2018

Съобщение №1129/2018

Изх. №4052(1)/04.12.2018 г.

Уведомление за „План-извлечение по чл. 52, ал. 2 и ал. 3, чл. 52а, ал. 3, т. 1 и §3, ал. 3, т. 1 от Наредба 8 за сечите в горите за 2018 г. в гори, собственост на държавата от териториалния обхват на дейност на ТП „Държавно горско стопанство Кресна” – отдели, подотдели 2 „б“, 2 „д“ и 285 „б“

Възложител:ТП „ДЪРЖАВНО ГОРСКО СТОПАНСТВО КРЕСНА“

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №4052/21.11.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното план-извлечение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп., бр. 81 от 2010 г., бр. 3 от 2011 г. и бр. 94 от 2012 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
План-извлечението по чл. 52, ал. 2 и ал. 3, чл. 52а, ал. 3, т. 1 и §3, ал. 3, т. 1 от Наредба 8 за сечите в горите за 2018 г. в гори, собственост на държавата от териториалния обхват на дейност на ТП „Държавно горско стопанство Кресна” – отдели, подотдели 2 „б“, 2 „д“ и 285 „б“ попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
План-извлечението се инициира във връзка с отпочната през месец май 2018 г. инвентаризация на горските територии и изработването на горскостопански план в района на дейност на ДП „Държавно горско стопанство Кресна“. Целта е окомлектоване на лесосечен фонд за 2019 г. на стопанството.
Предмет на настоящото план-извлечение се явяват насаждения съставляващи отдели, подотдели в землището на с. Стара Кресна (отдел, подотдели 2 „б“, 2 „д“) и с. Долна Градешница (отдел, подотдел 285 „б“), община Кресна, област Благоевград.
Съобразено с представената информация, таксационните характеристики на насажденията са както следва:
 за отдел, подотдел 2 „б“ с площ 15.5 ха, иглолистна култура със състав черен бор 10; възраст – 55 години; пълнота – 0.8; средна височина – 13 м; среден диаметър - 18 см; бонитет – 4;
 за отдел, подотдел 2 „д“ с площ 10.9 ха: иглолистна култура със състав черен бор 10; възраст – 50 години; пълнота – 0.8; средна височина – 13 м; среден диаметър - 16 см; бонитет – 4;
 за част в размер на 1.2 ха от отдел, подотдел 285 „б“ с площ 2.4 ха, съставляваща тополова култура: възраст – 18 години; пълнота – 0.5; средна височина – 20 м; среден диаметър - 26 см; бонитет – 3.
С настоящото план-извлечение се предвижда да се изведат следните видове сечи:
 отгледна сеч - пробирка с интензивност 15% в отдел, подотдели 2 „б“ и 2 „д“;
 гола сеч с интензивност 100% в площ в размер на 1.2 ха съставляваща насаждението от тополова култура.
Предвидените горскостопански дейности не са свързани с промяна на предназначението и начина на ползване на засегнатите горски земи. С провеждането им не се променя видовия състав на насажденията.
При извършената проверка по отношение местоположението на отделите, подотделите предмет на план-извлечението спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи, че:
 отделите, подотделите, предмет на план-извлечението, не попадат в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ;
 отделите, подотделите предмет на план-извлечението, попадат в границите на защитени зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР, а именно:
• отдел, подотдели 2 „б“ и 2 „д“ попадат в границите на защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ. бр. 21/2007 г., изм. и доп.) и в границите на защитена зона BG0000366 „Кресна“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-748/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 97/2008 г.);
• отдели, подотдели 285 „б“ попада в границите на защитена зона BG0000366 „Кресна“ за опазване на дивите птици.
При направения пространствен анализ в ГИС среда е установено, че отделите, подотделите попадащи в границите на защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци“ не попадат в обхвата на природни местообитания, предмет на опазване в защитената зона.
Така заявеното план-извлечение и предвидените с него горскостопански дейности не попадат/не могат да бъдат отнесени към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежи на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията на чл. 12, ал. 2 във връзка с ал. 1 и ал. 3 от Наредбата за ОС установи, че гореописаното план-извлечение е допустимо спрямо режима на дейностите в защитените зони BG0000366 „Кресна“ за опазване на дивите птици, определени със заповедите им за обявяване.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема, характера и времетраенето на предвидените с план-извлечението дейности, както и обстоятелствата, че същите са съобразени с утвърдената от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите „Система от режими и мерки за стопанисване на горите, попадащи в горските типове природни местообитания“, включени в Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“, с осъществяването им не се създават условия и предпоставки за унищожаване и/или увреждане и трансформация на природни местообитания, предмет на опазване в защитените зони, тъй като не се изменят територии и ключови елементи на околната среда определящи структурата и естественото функциониране на природните местообитание, както и за растителните видове, които ги характеризират, не се очаква пряко или косвено унищожаване и/или увреждане на местообитания на видове, включително и птици, предмет на опазване в гореописаните защитени зони, както и за създаване на трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими и не се очаква да доведат до значително безпокойство върху видовете, предмет на опазване в зоните, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за „План-извлечение по чл. 52, ал. 2 и ал. 3, чл. 52а, ал. 3, т. 1 и §3, ал. 3, т. 1 от Наредба 8 за сечите в горите за 2018 г. в гори, собственост на държавата от териториалния обхват на дейност на ТП „Държавно горско стопанство Кресна” – отдели, подотдели 2 „б“, 2 „д“ и 285 „б“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася само за заявените предвиждания на гореупоменатото план-извлечение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград