Съдържание

Посетители

В момента има 396  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2017

Съобщение №79/2017

Изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на овцеферма в новообразуван имот от обединяване на УПИ І, ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ, VІІ, VІІІ, ІХ, Х, ХІ, ХІІ, ХІІІ, ХІV, ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ, ХІХ и ХХ – 008019 в землището на с. Лъки, община Хаджидимово, област Благоевград“

Възложител: А. И. С.

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №4245/23.11.2016 г. на РИОСВ - Благоевград и допълнителна информация към него за изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на овцеферма в новообразуван имот от обединяване на УПИ І, ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ, VІІ, VІІІ, ІХ, Х, ХІ, ХІІ, ХІІІ, ХІV, ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ, ХІХ и ХХ – 008019 в землището на с. Лъки, община Хаджидимово, област Благоевград“, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Изменението на инвестиционно предложение „Изграждане на овцеферма в новообразуван имот от обединяване на УПИ І, ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ, VІІ, VІІІ, ІХ, Х, ХІ, ХІІ, ХІІІ, ХІV, ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ, ХІХ и ХХ – 008019 в землището на с. Лъки, община Хаджидимово, област Благоевград“ попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За първоначалното инвестиционно предложение „Изграждане на овцеферма в новообразуван имот от обединяване на УПИ І, ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ, VІІ, VІІІ, ІХ, Х, ХІ, ХІІ, ХІІІ, ХІV, ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ, ХІХ и ХХ – 008019 в землището на с. Лъки, община Хаджидимово, област Благоевград“ с възложител Костадин Кирилов Атанасов, директорът на РИОСВ – Благоевград се е произнесъл „да не се извърша оценка на въздействието върху околната среда“ с Решение №БД-58-ПР/15.09.2016 г. за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда при спазване на административно-производствените правила и материалноправните разпоредби на глава шеста от ЗООС и на чл. 31 от ЗБР, в т. ч. и поднормативната уредба към тях и в съответствие с целта на законите.
Предмет на процедурата по преценяване на необходимостта от ОВОС, в т. ч. и на процедурата по оценка за съвместимост са били следните основни характеристики и параметри на инвестиционното предложение: изграждане на овцеферма за отглеждане на 960 бр. животни в новообразуван от обединяването на УПИ І, ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ, VІІ, VІІІ, ІХ, Х, ХІ, ХІІ, ХІІІ, ХІV, ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ, ХІХ и ХХ – 008019 в землището на с. Лъки, община Хаджидимово, област Благоевград, с обща площ 11.120 дка, отредени „за жилищно строителство“, като за целта е предвидено да се изградят следните сгради и съоръжения:
• основна сграда - обор за отглеждане на овцете и техните приплоди с площ 3605 кв. м, в която е предвидено до се босоят доилна зала и помещение за съхранение на млякото, машинна зала и склад за инвентар, както и стая за персонала със съответните санитарни помещения;
• сеновал с площ 540 кв. м;
• торохранилище с площ 148 кв. м, предвидено да бъде изпълнено като бетоново съоръжение за отделно съхранение на твърдата и течната торова фракция, след което оборският тор ще бъде използван за наторяване;
• изгребна яма с обем 8 куб. м.
За дейността на овцефермата е предвидено и обособяване на площадката на трупосъбирателен пункт - хладилен фургон.
Водоснабдяването на обекта се предвижда да бъде осъществено от водопроводната мрежа на село Лъки чрез изграждане на водопроводно отклонение с дължина около 50 м.
Формираните битови отпадъчни води се предвижда да бъдат зауствани в изгребна яма, която ще се почиства периодично на базата на сключен договор. Формираните производствени отпадъчни води от доилната зала се предвижда да бъдат включени в изгребната яма.
Електроснабдяването на обекта се предвижда да бъде осъществено от електропреносната мрежа на село Лъки чрез отклонение с подземно положен кабел с трасе около 50 м.
С писмо с Изх. №4245(11/14.02.2017 г. на РИОСВ – Благоевград, адресирано до г-н Александър Илиев Софков, с копие до г-н Костадин Ангелов Атанаснов, е изразено, че Решение №БД-58-ПР/15.09.2016 г. за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение „Изграждане на овцеферма в новообразуван имот от обединяване на УПИ І, ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ, VІІ, VІІІ, ІХ, Х, ХІ, ХІІ, ХІІІ, ХІV, ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ, ХІХ и ХХ – 008019 в землището на с. Лъки, община Хаджидимово, област Благоевград“ е валидно за новия възложител Александър Илиев Софков с постоянен адрес: гр. Гоце Делчев, ул. „Паоло Ленц“ №2, в съображение с представен Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот №147, том ІІ, рег. №4328, дело №264 от 2016 г., вписан с вх. рег. №3862/13.10.2016 г., съгласно който Костадин Ангелов Атанасов продава на Александър Илиев Софков имота, представляващ предмет на гореописаното инвестиционно предложение.
Съгласно представената информация с уведомлението за изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на овцеферма в новообразуван имот от обединяване на УПИ І, ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ, VІІ, VІІІ, ІХ, Х, ХІ, ХІІ, ХІІІ, ХІV, ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ, ХІХ и ХХ – 008019 в землището на с. Лъки, община Хаджидимово, област Благоевград“, възложителят Александър Илиев Софков заявява промяна на част от предвижданията и параметрите, а именно:
• увеличаване на броя на отглежданите овце от 960 бр. на 1120 бр.;
• увеличаване на застроената площ на основната сграда от 3605 кв. м на 3628 кв. м;
• намаляване на площта на сеновала от 540 кв. м на 451.4 кв м;
• намаляване на площта на торохранилището от 148 кв. м на 110 кв. м и с обем 330 куб. м;
• включване на формираните производствени отпадъчни води от доилната зала в изгребна яма (полиетиленов резервоар с обем 3750 л), след пречистване в локално пречиствателно съоръжение – мазниноуловител.
От страна на възложителя не е заявена промяна по отношение на местоположението и на останалите характеристики и параметри, съобразени в хода на проведената процедурата по преценяване на необходимостта от ОВОС, в т. ч. и на процедурата по оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитените зони за инвестиционно предложение „Изграждане на овцеферма в новообразуван имот от обединяване на УПИ І, ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ, VІІ, VІІІ, ІХ, Х, ХІ, ХІІ, ХІІІ, ХІV, ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ, ХІХ и ХХ – 008019 в землището на с. Лъки, община Хаджидимово, област Благоевград“.
Реализацията на предвиденото изменение не е свързана с промяна на предназначението и на начина на трайно ползване на УПИ ХХІ-008019 в местността Воденицата/Бостанлък, землище на с. Лъки, община Хаджидимово, област Благоевград, с площ 11.120 дка и с предназначение „за овцеферма“, образуван чрез обединяване на УПИ І, ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ, VІІ, VІІІ, ІХ, Х, ХІ, ХІІ, ХІІІ, ХІV, ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ, ХІХ и ХХ – 008019 в местността Воденицата/Бостанлък, землище на с. Лъки, община Хаджидимово, област Благоевград, с обща площ 11.120 дка.
За така заявената промяна не са налични основания да се счита за разширение или изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), което може да доведе до значително въздействие върху околната среда (не се предвижда усвояване на нови площи, не се очаква допълнително натоварване на компонентите на околната среда, както и не се очаква осъществяването на инвестиционното предложение да окаже негативно въздействие върху водите в района и върху заложените цели за достигане и поддържане на тяхното добро състояние, съгласно Становище с изх. №П-01-494/07.02.2017 г. на БДЗБР), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Имотът, в който е предвидено да изгради овцефермата (УПИ ХХІ-008019 в местността Воденицата/Бостанлък, землище на с. Лъки, община Хаджидимово, област Благоевград), не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, но попада в границите на една защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, а именно: защитена зона BG0002078 „Славянка” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-751/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 97/2007 г.).
При извършената проверка за допустимост в съответствие с разпоредбите на чл. 12, ал. 2 във връзка с ал. 3 и ал. 5 във връзка с чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС се установи, че реализацията на предвидените изменения на инвестиционно предложение „Изграждане на овцеферма в новообразуван имот от обединяване на УПИ І, ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ, VІІ, VІІІ, ІХ, Х, ХІ, ХІІ, ХІІІ, ХІV, ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ, ХІХ и ХХ – 008019 в землището на с. Лъки, община Хаджидимово, област Благоевград“ е допустима с:
 режимите на защитена зона BG0002078 „Славянка” за опазване на дивите птици, определени със заповедта за обявяването ѝ;
 Плана на управление на речните басейни на Западнобеломорски район (ПУРБ на ЗБР) (2016 – 2021 г.) и Плана за управление на риска от наводнения (ПУРН) (2016 – 2021 г.) на „Западнобеломорски район“ при спазване разпоредбите на Закона за водите и на условия, описани в т. 2, т. 3, т. 7, т. 8 и т. 9 от становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” с Изх. № П-01-494/07.02.2017 г., заведено в РИОСВ – Благоевград с вх. №4445(10)/09.02.2017 г., копие от което прилагаме.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на дейностите заложени в изменението на инвестиционното предложение за „Изграждане на овцеферма в новообразуван имот от обединяване на УПИ І, ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ, VІІ, VІІІ, ІХ, Х, ХІ, ХІІ, ХІІІ, ХІV, ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ, ХІХ и ХХ – 008019 в землището на с. Лъки, община Хаджидимово, област Благоевград“, както и обстоятелствата, че реализирането им не предполагат вероятност да бъдат пряко унищожени и увредени, фрагментирани и/или трансформирани хранителни и/или гнездови местообитания или места за укритие и почивка на птиците, предмет на опазване в защитена зона BG0002078 „Славянка”, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони, поради което и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания на възложителя Александър Софков и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните, посочени в уведомлението по чл. 10, ал. 1 от Наредбата за ОС или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.
Настоящето писмено произнасяне е неразделна част от Решение №БД-58-ПР/15.09.2016 г. за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействие върху околната среда.