Съдържание

Посетители

В момента има 117  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2017

Съобщение №55/2017

инвестиционно предложение “Изграждане на животновъдна ферма в поземлен имот №158081 в землището на с. Баня, община Разлог, област Благоевград“

Възложител: В. В. Д.

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 180/19.01.2017 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам за следното:
Инвестиционно предложение “Изграждане на животновъдна ферма в поземлен имот №158081 в землището на с. Баня, община Разлог, област Благоевград“ , попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Инвестиционното предложение предвижда изграждане на животновъдна ферма за отглеждане на 15 бр. крави в земеделска земя с начин на трайно ползване „нива“ с площ 4.902 дка. Предвидено е да бъдат изградени: стопанска постройка (метална конструкция) със застроена площ 150 кв. м, в която ще бъдат обособени индивидуални боксове за отглеждане на кравите; битова част с площ 20 кв. м; хале за съхраняване на сеното; водоплътно торохранилище с обем 90 куб. м и водоплътна изгребна яма.
Животните се предвижда да бъдат отглеждани екстензивно - през деня ще бъдат извеждани на паша, а през нощта и много студени дни през зимата ще престояват в постройката.
Електрозахранването на постройката се предвижда да се осъществи чрез монтиране на фотоволтаични панели на покрива на стопанската сграда, които ще захранват акумулаторни батерии. Необходимите количества вода за отглеждане на животните ще бъдат осигурявани от водопроводната мрежа на с. Баня, чрез водоноска. За питейни нужди на работниците ще се осигурява бутилирана вода. Отпадъчните води ще се заустват в изгребна яма.
Торовата маса след престояване в торохранилището ще се ползва за наторяване на земеделски земи.
С Решение №139/28.042016 г. на ОбС – Разлог е разрешено изработване на ПУП – ПЗ с отреждане за „животновъдна ферма“ в обхвата на поземлен имот №158081 в землището на с. Баня.
Така заявено инвестиционното предложение не може да бъде отнесено към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид това и свързаният с него ПУП – ПЗ не очертава рамка на бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на ЗООС. Също така не намираме основания и за предполагане на значително въздействие върху околната среда и човешкото здраве при прилагането му.
Съобразено с горното инвестиционното предложение и свързаните с него ПУП – ПЗ не подлежи на регламентираните по реда на глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо e разположена границата на защитена зона BG0001021 “Река Места” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ, бр. 107/2007 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности, както и че при реализирането им не се предполага увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове в зоните, не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0001021 “Река Места”. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение “Изграждане на животновъдна ферма в поземлен имот №158081 в землището на с. Баня, община Разлог, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.