Съдържание

Посетители

В момента има 194  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2016

Съобщение №1134/2016

Горскостопанска програма за поземлен имот с номер 000646 по картата на възстановената собственост за землището на с. Градево, община Симитли, област Благоевград – собственост на наследниците на Асен Спасов Проданов

Във връзка с внесеното от Вас в качеството Ви на упълномощено лице уведомление с Вх. №4371/18.11.2016 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираната горскостопанска програма, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомяваме за следното:
Горскостопанската програма за поземлен имот с номер 000646 по картата на възстановената собственост за землището на с. Градево, община Симитли, област Благоевград – собственост на наследниците на Асен Спасов Проданов попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Предмет на горскостопанската програма се явява поземлен имот с номер 000646 в местността Обесник-Слънчилско в землището на с. Градево, община Симитли, област Благоевград с площ 2.548 дка и начин на трайно ползване „дървопроизводителна площ“.
Горскостопанската програма е изработена на основата на горскостопанските карти, картата на възстановената собственост и/или КККР и извършената през 2008-2009 г. инвентаризация на горите на ТП „Държавно горско стопанство Симитли“, съгласно която в имота попада част от насаждението обособяващо отдел, подотдел 345 „н“ с площ 5.000 дка.
Съобразно представената информация и документация, таксационните показатели характеризиращи насаждението в имота са както следва: склопена иглолистна култура със състав бял бор 6, черен бор 4 на възраст 50 години; пълнота – 1; височина – съответно 22 и 20 м; диаметър – съответно – 20 и 22 см; бонитет – съответно 1, 1; равномерен строеж и с добро състояние. Насаждението попада в стопански клас „Бялборов високобонитетен“.
С горскостопанската програма се предвижда за период от 10 години да се изпълнят следните горскостопански мероприятия: отгледна сеч – пробирка с интензивност до 25%. Предвиденият обем на ползване е в размер на 80 куб. м с клони от белия бор и 53 кум. м с клони от черен бор.
С горскостопанската програма не се предвиждат възобновителни, противопожарни и ловностопански мероприятия, както и изграждане на временни извозни пътища. Предвидените дейности не са свързани с промяна на предназначението и/или начина на трайно ползване на имота.
От извършената проверка по отношение местоположението на имота предмет на горскостопанската програма спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи, че същите не попадат в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, но попадат в границите на една защитена зона, а именно: защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ. бр. 21/2007 г., изм. и доп.).
Така заявената програма и предвидените в нея дейности не попадат/не могат да бъдат отнесени към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежат на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с горскостопанската програма дейности, както и обстоятелствата, че осъществяването им не се засягат и не се създават условия и предпоставки за увреждане и трансформация на природни местообитания, не се очаква пряко или косвено унищожаване и/или увреждане на местообитания на видове, предмет на опазване в защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци“, както и за създаване на трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявената „Горскостопанска програма за поземлен имот с номер 000646 по картата на възстановената собственост за землището на с. Градево, община Симитли, област Благоевград – собственост на наследниците на Асен Спасов Проданов“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася само за заявените параметри и предвиждания на гореописаната горскостопанска програма и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и предвижданията на гореописаната горскостопанска програма или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.