Съдържание

Посетители

В момента има 166  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2016

Съобщение №1043/2016

задание за изработване на Подробен устройствен план (ПУП) - частично изменение на плана за регулация (ЧИПР) за УПИ XIII в кв. 30 по плана на с. Долна Градешница, община Кресна, област Благоевград от „За жилищна сграда - Жм“ в „За ЖМ за временно обитаване - къща за гости с начин: „свободно застрояване с Н до 10 м““

Във връзка с внесено от Вас уведомление с вх. № 4017 от 07.11.2016 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитирания ПУП – ЧИПР, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Подробен устройствен план (ПУП) - частично изменение на плана за регулация (ЧИПР) за УПИ XIII в кв. 30 по плана на с. Долна Градешница, община Кресна, област Благоевград от „За жилищна сграда - Жм“ в „За ЖМ за временно обитаване - къща за гости с начин: „свободно застрояване с Н до 10 м“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация КПИИ е изработен въз основа на допускане на кмета на община Кресна със Заповед № 145/01.02.2016 г. с цел едновременно провеждане на процедура по устройствено планиране чрез изработване на проект за ПУП и по одобряване на инвестиционен проект за намерение на възложителя за изграждане на къща за гости за временно обитаване с начин свободно застрояване с Н до 10 м, както следва:
ПУП - ПР е свързан с отреждане на горепосочения имот с площ 0.680 дка за „ЖМ за временно обитаване - къща за гости с начин: „свободно застрояване с Н до 10 м““. ПУП - ПР предвижда следните устройствени показатели за устройство и застрояване както следва: основно предназначение - „Жм“ - устройствена жилищна зона с преобладаващо застрояване с малка височина и плътност; конкретно предназначение малкоетажно жилищно застрояване - „Жм“ за временно обитаване - къща за гости; характер на застрояване - нискоетажно с височина Н до 10 м; плътност на застрояване до 60 %; интензивност на застрояване (Кинт.) до 1.20; плътност на озеленяване минимум 40 %; паркоместа в границите на имота 4 броя МПС.
За имота са изпълнени условията на нормативната уредба за осигуряване на водоснабдяване, електроснабдяване и транспортен достъп до имота, а именно: по улица пети клас от уличната мрежа на с. Долна Градешница между о.т.81 - о.т.79 е изграден водопровод от ПЕ тръби ф80, канал за отпадни води от бетонови тръби ф 400 и кабел НН за електрозахранване на квартала.
С инвестиционния проект за строеж се предвижда в УПИ XIII в кв. 30 по плана на с. Долна Градешница да се изгради къща за гости, включително офис за персонала и кетъринг за обслужване на гостите.
На този етап не са налични данни, че с изменение на ПУП - ЧИПР се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Също така, не намираме основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана. Предвид гореизложеното за горецитирания ПУП – ЧИПР не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
Имотът, предмет на плана не попадат в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най-близо до местоположението му са разположени защитена зона BG0002003 „Кресна“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД - 748/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 97/2008 г.) и защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци“ за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна включена в списъка от защитени зони, приет с Решение № 122 от 02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ. бр. 21/2007 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на плана при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000“, включително и върху най-близко разположената защитена зона BG0001021 „Река Места“. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеният „Подробен устройствен план (ПУП) - частично изменение на плана за регулация (ЧИПР) за УПИ XIII в кв. 30 по плана на с. Долна Градешница, община Кресна, област Благоевград от „За жилищна сграда - Жм“ в „За ЖМ за временно обитаване - къща за гости с начин: „свободно застрояване с Н до 10 м“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.