Съдържание

Посетители

В момента има 172  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2016

Съобщение №1038/2016

Бизнес план по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. на Феим Феимов Дряновски – земеделски производител

Във връзка с внесеното от Вас лице уведомление с Вх. №2650/26.07.2016 г. и внесена допълнителна информация с вх. №2650(2)/09.11.2016 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитирания бизнес план, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп., бр. 81 от 2010 г., бр. 3 от 2011 г. и бр. 94 от 2012 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Бизнес планът по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. на Феим Феимов Дряновски – земеделски производител. попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документацията с гореописания бизнес план, към настоящия момент в стопанска сграда – обор „Пункта“, представляваща едноетажна полумасивна конструкция със застроена площ 122,45 кв. м, разположена върху терен собственост на ДПФ, представляващ имот с № 000064, местността „Пункт Вещерица“ с площ на имота от 0,960 дка, с начин на трайно ползване „Горска ливада“ в землището на с. Осиково, общ. Гърмен, област Благоевград, се отглеждат 21 броя крави-месодайни, 5 броя телета и малачета до 1 год. и 4 броя телета и малачета над 1 год. Животновъдният обект е вписан с регистрационен № 5418440049 в регистъра на Областна дирекция по безопасност на храните – гр. Благоевград. Съгласно представеното Удостоверение № 01-1606/28.07.2016 г. от ОДБХ – Благоевград животните се отглеждат екстензивно.
С плана се предвижда увеличаване на броя на отглежданите животни със 2 броя крави-млечни до достигане на 32 броя животни, както следва: 21 броя крави-месодайни, 5 броя телета и малачета до 1 год., 4 броя телета и малачета над 1 год. и 2 броя крави-млечни. За нуждите на животновъдния обект се предвижда закупуване на косачка и сеносъбирачка.
Съобразено с гореизложеното, с гореописания бизнес план не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложение № 1 и 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), както и не се налични основания за предположение за значително въздействие върху околната среда от реализирането му, поради което за същия не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
От извършената проверка по отношение местоположението на ползваните от стопанството площи, спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи, че ползваните от стопанството площи не попадат в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, като попада в границите на защитена зона по смисъла на ЗБР, а именно в защитена зона BG0001030 „Родопи - Западни“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна включена в списъка от защитени зони, приет с Решение № 661/16.10.2007 г. на Mинистерски съвет, (обн. ДВ бр. 85/2007 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на заявените с бизнес плана дейности, както и че при реализирането им не се предполага увреждане и трансформация на природните местообитания и местообитанията и популациите на видовете, предмет на опазване в защитените зони, не се създава трайна преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявения Бизнес план по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. на Феим Феимов Дряновски – земеделски производител., преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените предвиждания на гореописания бизнес план и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна на предвижданията на гореописания бизнес плана или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.