Съдържание

Посетители

В момента има 842  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение №736/2014

Инвестиционно предложение за „Поставяне на фотоволтаична система върху покрив на бъдеща сграда за собствени нужди и изграждане на изгребно съоръжение – яма за нуждите на бъдещата сграда, предвидени да се реализират в имот с номер 015009 в местността „Мерията", землище на гр. Симитли, община Симитли, област Благоевград"

Във връзка с внесеното от упълномощеното от Вас лице уведомление с Вх. №3727/04.12.2014 г. за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС", Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение за „Поставяне на фотоволтаична система върху покрив на бъдеща сграда за собствени нужди и изграждане на изгребно съоръжение – яма за нуждите на бъдещата сграда, предвидени да се реализират в имот с номер 015009 в местността „Мерията", землище на гр. Симитли, община Симитли, област Благоевград" попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Инвестиционното предложение е свързано с изменение на инвестиционно предложение за изграждане на жилищна сграда за собствени нужди в поземлен имот с номер 015009 в местността „Мерията", землище на гр. Симитли, община Симитли, област Благоевград, за която директорът на РИОСВ – Благоевград се е произнесъл с писмо с Изх. №3585-1/28.12.2011 г. на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, в частта му предвиждаща захранването на предвидената за изграждане сграда с електроенергия, вода за питейно-битови нужди и начина на заустване на отпадните води.
Според първоначалното намерение същите са предвидени да се осигурят от съществуващи водопроводни и канализационни мрежи на гр. Симитли. Поради икономическа нецелесъобразност и отчасти технически невъзможности с проектно решение е предвидено захранването с електроенергия и вода за питейно-битови нужди на предвидената за изграждане жилищна сграда да се осъществи по следния начин, което се явява и настоящето инвестиционно предложение:
- автономно захранване с електроенергия чрез монтаж на малка фотоволтаична система на покрива на сградата;
- водоснабдяване на обекта с вода за питейно-битови нужди чрез доставка на бутилирана вода за питейни нужди и изграждане на резервоар в имота, който е предвидено да се зарежда с вода с цистерна и/или с дъждовна вода;
- отпадните битови води е предвидено да се заустват в изгребна яма в рамките на имота.
С инвестиционното предложение не се предвижда изграждане нова или изменение на съществуващата техническа инфраструктура. Предвидените дейности ще бъдат извършвани само в границите на имот с номер 015009 в местността „Мерията", землище на гр. Симитли, община Симитли, област Благоевград, без да се засягат съседни имоти.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо са разположени следните защитени зони:
 защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21/2007 г., изм. и доп.);
 защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21/2007 г., изм. и доп.);
 защитена зона BG0002003 „Кресна" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-748/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 97/2008 г.).
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000", включително и върху най-близо разположените защитени зони BG0001022 „Орановски пролом - Лешко", BG0000366 „Кресна - Илинденци" и BG0002003 „Кресна". В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение за „Поставяне на фотоволтаична система върху покрив на бъдеща сграда за собствени нужди и изграждане на изгребно съоръжение – яма за нуждите на бъдещата сграда, предвидени да се реализират в имот с номер 015009 в местността „Мерията", землище на гр. Симитли, община Симитли, област Благоевград" е, че не е необходимо да се провежда процедура по оценка за съвместимост по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.