Съдържание

Посетители

В момента има 243  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2014

Съобщение №696/2014

Горскостопанска програма за имот с номер 305006 в землището на Баня, общ. Разлог, обл. Благоевград

Във връзка с внесеното от Вас Уведомление с Вх. №3373/29.10.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираната програма в качеството Ви на наследник и представляващ наследниците на г-жа Горица Николова Кошанова - собственика на имота, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомяваме следното:
Горскостопанска програма за имот с номер 305006 в землището на Баня, общ. Разлог, обл. Благоевград попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Предмет на горскостопанската програма е имот с номер 305006 в землището на Баня, общ. Разлог, обл. Благоевград с площ 4.000 дка. Горскостопанската програма е изработена на основата на горскостопанските карти, картата на възстановената собственост и съгласно действащата към момента Горскостопанска програма на ТП „Държавно горско стопанство Разлог" от 2013 г.
Съобразно представената информация в имота попада част от насаждението обособяващо отдел, подотдел 248 „н", което съгласно таксационната характеристика е със следните показатели: култура от бял бор 9, черен бор 1 на 35 години с пълнота 0.9; ср. диаметър – 16 см за белия бор и 18 см за черния бор; ср. височина – 16 м и общ запас на дка - 36 м3 с клони.
Съобразено с функцията на насаждението и таксационните показатели, с горскостопанската програма се предвижда за период от 10 години да се изпълнят следните горскостопански мероприятия: извеждане на отгледна сеч – прореждане с интензивност 15%, при която ще се добият около 18 м3 лежаща дървесина. Не се предвиждат мероприятия по възобновяване и залесяване.
Имотът, предмет на настоящата горскостопанска програма не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Същият попада в границите на една защитена зона от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, а именно: защитена зона BG0001021 „Река Места" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107/2007 г., изм. и доп.). С извеждането на така предвидената сеч не се засягат пряко и/или косвено природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в зоната. Не се създават и предпоставки за загуба, фрагментиране, увреждане и трансформация на същите.
Така заявената програма и предвидените в нея дейности не попадат/не могат да бъдат отнесени към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежат на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на програмата, при реализацията ѝ няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0001021 „Река Места". В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявената „Горскостопанска програма за имот с номер 305006 в землището на Баня, общ. Разлог, обл. Благоевград" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на програмата и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на програмата или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.