Съдържание

Посетители

В момента има 59  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2013

Съобщение №994/2013 г.

Инвестиционно предложение „Реконструкция на мрежа ниско напрежение (МНН) и изнасяне на електромерни табла от трансформаторен пост (ТП) „Тополница 1" в с. Тополница, община Петрич, област Благоевград"

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. №3947 от 16.10.2013 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитирания проект, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение „Реконструкция на мрежа ниско напрежение (МНН) и изнасяне на електромерни табла от трансформаторен пост (ТП) „Тополница 1" в с. Тополница, община Петрич, област Благоевград" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Инвестиционното предложение предвижда реконструкция и модернизация на съществуваща мрежа ниско напрежение в урбанизирана територия. Предвижда се подмяна на част от съществуващите стълбове ниско напрежение с нови усилени стълбове, изправяне на съществуващи наклонени стълбове и подмяна на съществуващите проводници на мрежата с нови, вкл. монтаж на ел. табла върху стълбове. Трасето, предмет на инвестиционното предложение е с дължина 2,5 км. С инвестиционното предложение не се предвижда изграждане на нови съоръжения за пренос на електроенергия по надземни кабели.
По съображенията изложени по-горе, гореописаните дейности не следва да се считат за разширение или изменение на основния обект - съоръжения за пренос на електроенергия по надземни кабели по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от ЗООС, което може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда. В този смисъл заявеното намерение не подлежи на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Трасето, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Същото попада изцяло в границите на защитени зони от мрежата „Натура 2000" - BG0001023 «Рупите Струмешница» за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони приет с Решение № 802/04.12.2007 г. на Министерски съвет и BG0002098 «Рупите» за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД – 282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр.28/2010 г.).
При извършената проверка за допустимост по реда на чл. 12 във връзка с чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че реализацията на предвидените в инвестиционното предложение дейности не противоречат на режима на защитена зона BG0002098 «Рупите», за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването й.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на инвестиционното предложение при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони BG0001023 «Рупите Струмешница» и BG0002098 «Рупите». В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Реконструкция на мрежа ниско напрежение (МНН) и изнасяне на електромерни табла от трансформаторен пост (ТП) „Тополница 1" в с. Тополница, община Петрич, област Благоевград" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Обръщаме внимание, че в случай на демонтиране на стълб, върху който има щъркелово гнездо е необходимо да поставите платформа за щъркелово гнездо върху новия електрически стълб.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.