Съдържание

Посетители

В момента има 146  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2013

Съобщение №1002/2013 г.

Инвестиционно предложение "Разширяване на дейността на съществуваща площадка за дейност с отпадъци, находяща се в УПИ VII от кв. 197 по плана на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград с допълнителна дейност - оползотворяване на пластмасови отпадъци (код R 3 съгласно допълнителните разпоредби на Закона за управление на отпадъците)"

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. №4098 от 29.08.2013 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение "Разширяване на дейността на съществуваща площадка за дейност с отпадъци, находяща се в УПИ VII от кв. 197 по плана на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград с допълнителна дейност - оползотворяване на пластмасови отпадъци (код R3 съгласно допълнителните разпоредби на Закона за управление на отпадъците)" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация УПИ VІІ е отреден „за промишленост". Към момента на площадката се извършват дейности по събиране, съхранение и предварително третиране на вторични суровини, за което от директора на РИОСВ-Благоевград е издаден Регистрационен документ №01-РД-196-0/20.12.2012 г. Предвижда се разширение на дейността на площадката като се добави дейност по оползотворяване на пластмасови отпадъци (без отпадъци от каучук). За целта е предвидено в имота да бъде разположена технологична линия, състояща се от две мелници за пластмаси (с капацитет 150 кг/час и 400 кг/час) и линия за гранулиране на пластмаси. Новата дейност включва следните процеси:

  • ръчно почистената и сортирана пластмаса се подава на входа на линията;
  • посредством лентов транспортьор пластмасата постъпва в предварителен блок, където омеква, хомогенизира се и дозирано се подава на шнека на екструдера;
  • филтриране на пластмасата и постъпването й в гранулиращата глава;
  • постъпване на гранулата във вибрационен охладител, след което в силоз за съхранение;
  • пакетиране на готовия гранулат в биг-баг от по около 1000 кг единия.

Не се предвижда изграждане на нова техническа инфраструктура, ще се ползва изградената такава.
Така заявеното инвестиционно предложение "Разширяване на дейността на съществуваща площадка за дейност с отпадъци, находяща се в УПИ VII от кв. 197 по плана на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград с допълнителна дейност - оползотворяване на пластмасови отпадъци (код R3 съгласно допълнителните разпоредби на Закона за управление на отпадъците)", не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), включително не може да се разглежда като изменение или разширение на обект, попадащ в обхвата на тези приложения към закона и не подлежи на процедура по реда на глава шеста от ЗООС.
Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо до местоположението на предвиденото за реализиране инвестиционно предложение са разположени защитени зони BG0002076 „Места" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД – 532/26.05.2010 г. на Министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр.51/2010 г.) и BG0001028 "Среден Пирин - Алиботуш" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ, бр. 107/2007 г. изм. и доп.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на инвестиционното предложение при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000", включително и върху най-близко разположените защитени зони BG0002076 „Места" и BG0001028 "Среден Пирин - Алиботуш". В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение "Разширяване на дейността на съществуваща площадка за дейност с отпадъци, находяща се в УПИ VII от кв. 197 по плана на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград с допълнителна дейност - оползотворяване на пластмасови отпадъци (код R3 съгласно допълнителните разпоредби на Закона за управление на отпадъците)" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.