Съдържание

Посетители

В момента има 203  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №635/2024

Изх. №1769(1)/24.04.2024 г.

Уведомление за „Проект на Комплексен проект за инвестиционна инициатива (КПИИ) в части:
1. Проект за изменение на Подробен устройствен план - план за регулация: ПУП-ПР, с което се предвижда да се промени отреждането на УПИ VІ 3265, кв. 97 по плана на гр. Петрич (поземлен имот (ПИ) с идентификатор 56126.601.3265 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград (КККР на гр. Петрич)), от за „Съдебна палата“ в за „Бизнес център и жилищно застрояване и подземен гараж;
2. Нов Подробен устройствен план - Работен устройствен план (ПУП- РУП) за УПИ VІ 3265, УПИ IX 1536 и УПИ V 1529, кв. 97, с който се предвижда да се изяснят необходимите силуети – височините на сградите и билата им в абсолютни коти, броя на етажите, формата и наклона на покривите и архитектурната връзка между тях;
3. Инвестиционен проект (ИП) за обект „Жилищна сграда с магазини и подземен паркинг в УПИ VІ 3265, кв. 97 по плана на гр. Петрич (ПИ с идентификатор 56126.601.3265 по КККР на гр. Петрич)“

възложител: „САНДАНСКИ МС“ ООД

Във връзка с внесено от Вас уведомление за КПИИ с вх. № 1769/08.04.2024 г. на Регионална инспекция по околната среда и водите – Благоевград (РИОСВ – Благоевград), на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам следното:
Гореописаният КПИИ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Изработването на КПИИ е допуснато със Заповед № 54/14.12.2023 г. на Зам. кмета по „ТСУ, С и Б“ на община Петрич.
УПИ VІ 3265, кв. 97 по плана на гр. Петрич (ПИ с идентификатор 56126.601.3265 по КККР на гр. Петрич) е с площ 586 кв. м, трайно предназначение на територията „Урбанизирана“, начин на трайно ползване „За административна сграда, комплекс“. В имота е изградена сграда с идентификатор 56126.601.3265.1, със застроена площ 259 кв. м, функционално предназначение „Административна, делова сграда“, брой етажи - 3, брой самостоятелни обекти – 3.
Имотът попада в централна зона (Ц) със следните градоустройствени показатели:
Пзастр. (макс) – 80 %, П озел. (мин) – 20%, Кинт. (макс) – 3,0 Н 4-5 ет. < 15, начин на застрояване – свързано „с“, с един нежилищен етаж „М“.
Основната цел на проекта за изменението на ПУП - ПР е да се промени отреждането на УПИ VІ 3265, кв. 97 по плана на гр. Петрич (ПИ с идентификатор 56126.601.3265 по КККР на гр. Петрич) от за „Съдебна палата“ в за „Бизнес център и жилищно застрояване и подземен гараж“. Предвижда се да се въведат линии за застрояване за изграждането на нови сгради и съоръжения като се обособи свързано застрояване между УПИ VІ 3265, УПИ IX 1536 и УПИ V 1529, кв. 97 в смесена централна зона (Ц).
С ПУП - РУП за УПИ VІ 3265, УПИ IX 1536 и УПИ V 1529, кв. 97, се цели да се изяснят необходимите силуети – височините на сградите и билата им в абсолютни коти, броя на етажите, формата и наклона на покривите и архитектурната връзка между тях.
С инвестиционния проект се предвижда в УПИ VІ 3265, кв. 97 по плана на гр. Петрич (ПИ с идентификатор 56126.601.3265 по КККР на гр. Петрич) да се изгради Бизнес център, представляващ жилищна сграда с магазини за промишлени стоки и офис и подземен паркинг със застроена площ около 400 кв. м и разгъната застроена площ около 1750 кв. м. Сградата ще бъде на 5 етажа и ще бъде разположена на калкан със съседните имоти от изток и запад. Същата ще включва подземен паркинг с 2 бр. гаражи за по 9 бр. автомобила, склад и мазета, 3 бр. магазини за промишлени стоки и офис, 4 бр. жилищни етажа и жилищен мансарден етаж.
Предвижда се при осъществяването на проекта, съществуващата административна сграда в имота да бъде премахната.
Електрозахранването на имота е съществуващо и се осъществява от електроразпределителната мрежа на гр. Петрич. Водоснабдяването и заустването на отпадъчните води от имота се осъществяват чрез съществуващата ВиК мрежа на населеното място. Достъпът до имота се осъществява от уличната мрежа на гр. Петрич от ул. „Цар Борис III“.
С КПИИ не се предвижда бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с плана дейности не попадат в хипотезите на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
КПИИ не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в граници на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“).
Най-близко е защитена зона BG0000167 „Беласица“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-266/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 43/2021 г.). Разстоянието до защитената зона е около 540 м.
Отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените със заявения КПИИ дейности, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони, предвид следното:
- Заявения КПИИ е извън границите на защитени зони и няма да доведе до загуба на площи на типове природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони;
- Няма вероятност да се създаде трайна и непреодолима преграда, възпрепятстваща свободното придвижване на животинските видове или безпокойство, което да доведе до прогонването им и последващи промени в структурата и функциите на популациите им;
- Не се предполага генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии и отпадъци, които да доведат до увреждане на местообитания и/или видове, предмет на опазване в защитените зони;
- Не се създават предпоставки за нарушаване на целостта и целите на опазване на защитените зони, както и за нарушаване на свързаността между тях;
- Не се очаква реализацията на заявения КПИИ да доведе до натрупване на отрицателни кумулативни въздействия върху природните местообитания, популациите и местообитанията на видовете, предмет на опазване в най-близко разположената защитена зона в съвкупност с други реализирани, одобрени или в процедура планове, програми, проекти и инвестиционни предложения в землището на населеното място.
Във връзка с гореизложеното и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, за заявения КПИИ не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград