Съдържание

Посетители

В момента има 151  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №179/2024

Изх. №403(1)/26.01.2024 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Закупуване на дъбови бъчви и анализатор за вино и мъст със специален софтуерен пакет за нуждите на винарна в поземлен имот с идентификатор 22842.82.28, местност Абдийца по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Долно Спанчево, община Петрич, област Благоевград“

възложител: „ВИНАРНА АБДИЙКА“ ЕООД

Във връзка с представеното от Вас уведомление с вх. №403/24.01.2024 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме следното:
Инвестиционното предложение „Закупуване на дъбови бъчви и анализатор за вино и мъст със специален софтуерен пакет за нуждите на винарна в поземлен имот с идентификатор 22842.82.28, местност Абдийца по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Долно Спанчево, община Петрич, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация поземлен имот с идентификатор 22842.82.28, местност Абдийца по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Долно Спанчево, община Петрич, област Благоевград (КККР на с. Долно Спанчево) е с площ 3486 кв. м, трайно предназначение на територията „Урбанизирана“ с начин на трайно ползване „За друг вид производствен, складов обект“. В имота е изграден обект „Винарна с помещение за съхранение и отглежване на вино и офиси“ в УПИ-000288, местност Абдийца, землище на с. Долно Спанчево, общ. Петрич, обл. Благоевград, въведен в експлоатация с Удостоверение №41/02.10.2013 г., издадено от главния архитект на Община Петрич.
За „Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) на УПИ I000288 (поземлен имот с идентификатор 22842.82.26 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Долно Спанчево, община Петрич, област Благоевград) с отреждане за „Складово - производствени дейности - склад за съхранение на вино и офиси“ и част (2234 кв. м) от поземлен имот с идентификатор 22842.82.27 с. Долно Спанчево, община Петрич, област Благоевград да се образува нов УПИ І 82.26, 82.27 с отреждане за „Складово - производствени дейности - склад за съхранение на вино и офиси“ е проведено производство по оценка за съвместимост на плана с предмета и целите на опазване на защитените зони, приключило с Решение №60-ОС/2023 г. за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие върху защитени зони, издадено от директора на РИОСВ – Благоевград.
ПУП е одобрен и с Решение №ПО-10-16/18.10.2023 г. на Комисията по земеделски земи към Областна дирекция „Земеделие“ – Благоевград е променено предназначението на 2234 кв. м земеделска земя – част от имот с идентификатор 22842.82.27 по КККР на землище с. Долно Спанчево.
С настоящото инвестиционно предложение е заявено предвиждане за закупуване на следното оборудване, с цел подобряване и разширяване на дейността на обекта – производство на вино:
- 16 броя дъбови бъчви за вино, всяка с вместимост 225 л., за целите на съхранение и отлежаване на произведената продукция;
- анализатор за вино и мъст със специален софтуерен пакет, за целите на качествен контрол и мониторинг за производство на вино.
Не са изложени данни за изграждане на нова и/или изменение на съществуваща техническа инфраструктура, както и за изграждане на нови съоръжения или реконструкция на наличните. Не се съдържат данни и за необходимост от засягане на допълнителни терени в обхвата и извън обхвата на имота.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Инвестиционното предложение попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), в случая в границите на защитена зона BG0002098 „Рупите“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ. бр. 28/13.04.2010 г.), изменена със Заповед №РД-567/28.06.2022 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 54/12.07.2022 г.).
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения №1 и №2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че така заявеното инвестиционно предложение е допустимо спрямо режима на дейностите на защитена зона BG0002098 „Рупите“ за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяване на защитената зона.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с настоящото инвестиционно предложение дейности, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони, предвид следното: С инвестиционното предложение не се предвижда засягане на каквито и да е площи от защитената зона, предвид което няма да доведе до трайно и необратимо отнемане на площи от местообитания на видове птици, предмет на опазване в защитената зона. Характерът на дейностите не предполага вероятност за създаване на трайна, непреодолима преграда, възпрепятстваща свободното придвижване на видовете птици, предмет на опазване в зоната, или за изолиране на отделни полигони от природни местообитания, както и да се създават условия за влошаване качествата на местообитанията на опазваните в зоната видове птици, и за унищожаване, увреждане и/или намаляване площта на естествения район на разпространение на местообитанията в зоната, включително и на най-благоприятните хранителни и гнездови местообитания за видовете птици предмет на опазване в зоната. С реализацията на инвестиционното предложение не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, светлинно излъчване и др., което да доведе до прогонването на видовете птици, предмет на опазване в защитената зона и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им. Не се очаква натрупване на отрицателни кумулативни въздействия върху защитена зона и предмета ѝ на опазване във взаимодействие с процедирания обект и други планове, програми, проекти и инвестиционни предложения, включително и такива със сходен характер в обхвата на защитената зона и прилежащите терени, при реализацията на предвидени с настоящето инвестиционно предложение дейности няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони.
Въз основа на изложеното и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Закупуване на дъбови бъчви и анализатор за вино и мъст със специален софтуерен пакет за нуждите на винарна в поземлен имот с идентификатор 22842.82.28, местност Абдийца по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Долно Спанчево, община Петрич, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася само за заявените предвиждания и обхват на настоящото инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и характеристиките на инвестиционното предложение или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград