Съдържание

Посетители

В момента има 201  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №73/2024

Изх. №5169(1)/09.01.2024 г.

Уведомление за „Проект на Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП-ПЗ) за промяна на предназначението на поземлен имот с идентификатор 14492.5.201, местност Завоя по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград от „Друг вид поземлен имот без определено стопанско предназначение“ за „Търговия, транспорт, отдих, забавление, административни и делови услуги“

възложител: „ТРАНСТРЕЙТ“ ЕООД

Във връзка с представеното от упълномощеното от Вас лице уведомление по чл. 8, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми с вх. №5102/18.12.2023 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосочения проект на ПУП, което приемаме като уведомление по чл. 2, ал. 3 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”) за същия проект на ПУП, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме за следното:
Проектът на Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП-ПЗ) за промяна на предназначението на поземлен имот с идентификатор 14492.5.201, местност Завоя по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград от „Друг вид поземлен имот без определено стопанско предназначение“ за „Търговия, транспорт, отдих, забавление, административни и делови услуги попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Изработването на горния план е допуснато със Заповед № 1776/30.11.2023 г. на кмета на община Кресна.
Планът е изготвен с обхват за поземлен имот с идентификатор 14492.5.201, местност Завоя по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград (КККР на гр. Кресна) с площ 17653 кв. м, трайно предназначение на територията „Урбанизирана“, начин на трайно ползване „Друг вид поземлен имот без определено стопанско предназначение“. В имота са изградени сгради с идентификатори по КККР на гр. Кресна, както следва:
- 14492.5.201.1, с предназначение „Баня, тоалетна, магазини“ и застроена площ (ЗП) 243 кв. м;
- 14492.5.201.2, с предназначение „Склад“ и ЗП 200 кв. м;
- 14492.5.201.3, с предназначение „Склад“ и ЗП 243 кв. м;
- 14492.5.201.4, с предназначение „Сервиз“ и ЗП 273 кв. м.
От главния архитект на община Кресна са издадени удостоверения за търпимост за изградените в имота сгради.
Имотът е с изградени ВиК мрежи.
Основната цел на настоящия проект на ПУП-ПЗ е промяна на предназначението на поземлен имот с идентификатор 14492.5.201, местност Завоя по КККР на гр. Кресна от „Друг вид поземлен имот без определено стопанско предназначение“ в за „Търговия, транспорт, отдих, забавление, административни и делови услуги“, при съобразяване на следните устройствена зона и устройствени показатели съгласно предвижданията на предварителен проект на ОУП на община Кресна, съобразено с приложено писмо изх. №3000-405(1)/16.10.2023 г.: Устройствена зона за обществено обслужваща дейност - „Оо“; Плътност на застрояване – 60%; Кинт. – 1,8%; Озеленяване – мин. 30%; височина на застрояване – 15 м.
С настоящият проект на ПУП-ПЗ не се предвижда надстрояване или пристрояване на съществуващите сгради, както и изграждане на нови такива. Съществуващите гради се запазват.
След промяна на предназначението на имота се предвижда на имотната граница да бъде изграден трансформаторен пост.
За „Комплексен проект за инвестиционна инициатива по части: 1. Подробен устройствен план - Парцеларен план за трасе на кабелна линия СрН за нов трафопост за обект „складова база“ в поземлен имот с идентификатор 14492.5.201, местност Завоя по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград; 2. Инвестиционен проект за трафопост в обхвата на поземлен имот с идентификатор 14492.5.201, местност Завоя по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград“ е проведено производство по чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, приключило с писмо с изх. №4977(1)/15.12.2022 г. на РИОСВ-Благоевград.

Настоящият проект на ПУП-ПЗ не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0001030 „Родопи - Западни” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-278/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 45/2021 г.), на най-близко геодезично разстояние около 7560 м.
С настоящият проект на ПУП-ПЗ не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с плана дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с настоящия проект на ПУП-ПЗ дейности, както и обстоятелствата, че същите ще се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се създава предпоставка за фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете, предмет на опазване в най-близо разположените защитени зони и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им, не се нарушава кохерентността между зоните, не се очаква генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони, при реализацията и експлоатацията на предвидените с настоящия план дейности няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявения „Проект на Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП-ПЗ) за промяна на предназначението на поземлен имот с идентификатор 14492.5.201, местност Завоя по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград от „Друг вид поземлен имот без определено стопанско предназначение“ за „Търговия, транспорт, отдих, забавление, административни и делови услуги“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на горепосочения проект на ПУП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград