Съдържание

Посетители

В момента има 421  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №71/2024

Изх. №5023(1)/09.01.2024 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Ремонт на въздушна електропроводна линия CpH 20 kV – ВЕЛ „Осиково“ от П/ст „Гоце Делчев“, ситуирана в землищата на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев и с. Огняново, с. Дъбница, с. Дебрен, с. Марчево, с. Горно Дряново, с. Ковачевица, с. Осиково, с. Рибново, с. Лещен и с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград“

възложител: „ЕРМ ЗАПАД“ ЕАД

Във връзка с представеното от упълномощеното от Вас лице уведомление с вх. №5023/13.12.2023 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме следното:
Инвестиционното предложение „Ремонт на въздушна електропроводна линия CpH 20 kV – ВЕЛ „Осиково“ от П/ст „Гоце Делчев“, ситуирана в землищата на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев и с. Огняново, с. Дъбница, с. Дебрен, с. Марчево, с. Горно Дряново, с. Ковачевица, с. Осиково, с. Рибново, с. Лещен и с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С настоящото инвестиционно предложение се предвижда ремонт на въздушна електропроводна линия CpH 20 kV – ВЕЛ „Осиково“ от П/ст „Гоце Делчев“, ситуирана в землищата на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев и с. Огняново, с. Дъбница, с. Дебрен, с. Марчево, с. Горно Дряново, с. Ковачевица, с. Осиково, с. Рибново, с. Лещен и с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград. Целта е доставяне на качествена и непрекъсната електроенергия.
Съществуващата ВЕЛ „Осиково“ е изградена основно от железорешетъчни, стоманобетонни и дървени стълбове оразмерени за сечение на проводника 50 кв. мм.
С инвестиционното предложение е предвидено подмяна на съществуващите стълбове със стандартни стоманобетонни и стоманорешетъчни стълбове за триъгълно сечение на проводниците, подмяна на АС-проводника с АС-95 и монтаж на нови заземители с дължина 1,5 м.
Новите стоманобетонни и стоманорешетъчни стълбове ще се изправят чрез фундиране с бетон в изкоп с размери съответно 1.6/0.7/0.7 м за стоманобетонните стълбове и изкоп с размери 1.8х1.8х2.0 м за стоманорешетъчните стълбове, като изкопите се позиционират на съществуващите фундаменти.
С настоящото инвестиционно предложение се предвижда изцяло запазване на съществуващата сервитутна зона на ел. провода както и на съществуващите стъпки на стълбовете, без да се променя местоположението и обхвата на съществуващия електропровод и без да се предвижда изграждане на нова и/или изменение на съществуващата инфраструктура, вкл. и временна такава, както и засягане на терени извън обхвата на съществуващия електропровод.
Описът на координатите на точките, определящи местоположението на съществуващ стълб е посочен в приложението, неразделна част от настоящото писмо.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Инвестиционното предложение попада частично в границите на следните защитени зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР): защитена зона BG0002076 „Места“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51/2010 г.); защитена зона BG0001030 „Родопи - Западни” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-278/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 45/2021 г.) и защитена зона BG00001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-353/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 58/2021 г.).
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че така заявеното инвестиционно предложение е допустимо спрямо режима на дейностите на защитена зона BG0002076 „Места“ за опазване на дивите птици и на защитените зони BG0001030 „Родопи - Западни” и BG00001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, определен със заповедта за обявяването им.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените в инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че: с осъществяването на предвидените с инвестиционното предложение дейности не се предполага унищожаване, увреждане и трансформация на типовете природни местообитания и местообитания на видовете, включително и птици, предмет на опазване в засегнатите защитени зони; не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете, включително и птици, предмет на опазване в засегнатите защитени зони или за изолиране на отделни полигони от местообитания на видове, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури; не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, визуални въздействия и оптични емисии, което да доведе до прогонването на видовете, включително и птици, предмет на опазване в засегнатите защитени зони и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им; няма да се нарушат функционалните връзки между отделните зони в мрежата „НАТУРА 2000 – биокоридори на видове, елементи на ландшафта, които въз основа на своята линейна и непрекъсната структура или свързваща функция са значими за миграцията, географското разпространение и генетичния обмен в растителните и животинските популации и видове; реализацията им не е свързана с генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони; с реализацията на инвестиционното предложение не се очаква кумулиране на отрицателни въздействия върху предмета и целите на опазване на засегнатите защитени зони, във взаимодействие с други минали, настоящи и очаквани бъдещи планове, програми, проекти или инвестиционни предложения, вкл. и такива със сходен характер в обхвата на защитените зони, при реализацията на настоящото инвестиционно предложение няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Ремонт на въздушна електропроводна линия CpH 20 kV – ВЕЛ „Осиково“ от П/ст „Гоце Делчев“, ситуирана в землищата на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев и с. Огняново, с. Дъбница, с. Дебрен, с. Марчево, с. Горно Дряново, с. Ковачевица, с. Осиково, с. Рибново, с. Лещен и с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася само за заявените предвиждания и обхват на инвестиционно предложение „Ремонт на въздушна електропроводна линия CpH 20 kV – ВЕЛ „Осиково“ от П/ст „Гоце Делчев“, ситуирана в землищата на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев и с. Огняново, с. Дъбница, с. Дебрен, с. Марчево, с. Горно Дряново, с. Ковачевица, с. Осиково, с. Рибново, с. Лещен и с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград“ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и характеристиките на инвестиционното предложение или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.
Приложение: 1. Координатен регистър на точките, определящи местоположението на съществуващ стълб.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград