Съдържание

Посетители

В момента има 565  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №321/2019

Изх. №1591(1)/13.05.2019 г.

инвестиционно предложение „Изграждане на подпорна конструкция на новосъздадени лозови насаждения с площ 2.700 ха в поземлен имот с идентификатор 56126.44.148 в местността Тумбите по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград“

Възложител: „ФАМИЛИ ПАРТНЕРС“ ООД

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №1591/02.05.2019 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане на подпорна конструкция на новосъздадени лозови насаждения с площ 2.700 ха в поземлен имот с идентификатор 56126.44.148 в местността Тумбите по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената с уведомлението информация през 2018 г. са новосъздадени лозови насаждения с винен сорт грозде върху площ в размер на 2.70 ха в поземлен имот с идентификатор 56126.44.148 в местността Тумбите по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград с площ 32940 кв. м (3.294 ха). Същите са създадени във връзка с реализация на инвестиционно предложение „Засаждане на 20 дка малини и 60 дка лозя в поземлени имоти с идентификатори 56126.44.147 и 56126.44.148 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград“, за което е проведена процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), съвместена с процедурата по оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитените зони по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), приключила с Решение №БД-04-ПР/2017 г. на директора на РИОСВ – Благоевград за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС. С решението е преценено да не се извърша ОВОС, съобразено и с преценката, че същото няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, видове и техните местообитания, предмет на опазване в защитените зони.
С настоящото инвестиционно предложение се предвижда изграждане на подпорна конструкция на новосъздадени лозови насаждения. Не се предвижда промяна или разширение на дейността осъществявана в имота, а именно отглеждане на винени сортове грозде, както и на предвижданията на инвестиционното предложение „Засаждане на 20 дка малини и 60 дка лозя в поземлени имоти с идентификатори 56126.44.147 и 56126.44.148 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград“ относно местоположение, обема и характера на дейностите, оценени чрез процедурата по преценяване на необходимостта от ОВОС, в резултата на която е постановено горецитираното решение по преценяване на необходимостта от ОВОС, не се променят.
Така заявено, инвестиционното предложение за „Изграждане на подпорна конструкция на новосъздадени лозови насаждения с площ 2.700 ха в поземлен имот с идентификатор 56126.44.148 в местността Тумбите по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград“ самостоятелно не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Същото не следва да се счита за разширение и изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от ЗООС, което ще доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда и не подлежи на задължителна оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС, тъй като предвидените с намерението дейности ще се реализират в посочения имот и при реализацията няма да се използват природни ресурси.
Горепосоченото инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), но попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), а именно: в границите на защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107/2007 г., изм. и доп.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема, характера и на предвидените с настоящото инвестиционно предложени дейности, както и че с осъществяването им не се засягат типове природни местообитания, предмет на опазване в защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница“, не се създават и условия и предпоставки за тяхното увреждане и трансформация, тъй като не се изменят територии и ключови елементи на околната среда определящи структурата и естественото функциониране на природните местообитание, както и за растителните видове, които ги характеризират, не се очаква пряко или косвено унищожаване и/или увреждане на местообитания на видове, предмет на опазване в защитената зона, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са с ограничено периодично действие и с ограничен обхват, и не се очаква да доведат до значително безпокойство върху видовете, предмет на опазване в зоната, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на подпорна конструкция на новосъздадени лозови насаждения с площ 2.700 ха в поземлен имот с идентификатор 56126.44.148 в местността Тумбите по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри и предвиждания за изменението на горецитираното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград