Съдържание

Посетители

В момента има 290  гости и няма потребители и в сайта

Месечни отчети

Месечен отчет за септември 2024 г.

ОТЧЕТ ЗА КОНТРОЛНАТА ДЕЙНОСТ НА РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД за м. септември 2024 година

 

Кратка обобщена информация за осъществената контролна дейност за периода и резултати от извършената контролна дейност.

 

През месец септември 2024 г. са извършени общо 100 бр. проверки на 75 бр. обекта. Съставени са 5 бр. акта за установяване на административно нарушение (АУАН) и е постъпило 1 бр. Постановление на Районна прокуратура - Благоевград за отказ да се образува досъдебно производство. Няма издадени наказателни постановления и сключени споразумения между нарушителя и наказващия орган за приключване на административнонаказателното производство.

През месеца са извършени общо 11 бр. извънредни проверки, в това число:
- 5 бр. по жалби и сигнали;
- 1 бр. по Заповед/писмо на министъра/директора на РИОСВ и др.;
- 3 бр. за отчитане изпълнение на дадено предписание;
- 2 бр. постъпила информация в РИОСВ;
В рамките на осъществения контрол са дадени 37 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия и предприемане на мерки.
За периода са постъпили 11 броя жалби и сигнали, по които са предприети съответните действия. Сигналите, извън компетентността на РИОСВ, са препратени за решаване от съответните компетентни органи, за което са уведомени жалбоподателите.

Акценти от извършената месечна контролна и административнонаказателна дейност:
Текущ контрол:
- Изпълнение на годишния план за контролна дейност, вкл. и планираните проверки на паркова охрана по ЗЗТ.
- Проверки по спазване на режимите в защитените територии.
- Проверки по жалби и сигнали.
- Проверки по заповеди и писма от МОСВ и др. органи.

Кратък анализ на постигнатите резултати в областта на опазване на околната среда от осъществената контролна дейност:

Атмосферен въздух и шум
През периода са извършени 22 бр. проверки, от които 19 планови и 3 извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 9 бр. предписания за отстраняване на констатирани нарушения.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- Във връзка с постъпил сигнал на зеления телефон на РИОСВ – Благоевград, относно замърсяване на въздуха в с. Полена, общ. Благоевград от комин на фабрика за пелети, в рамките на извършена комплексна проверка на „Супереко“ ООД е извършена и проверка по изложеното в сигнала. Дружеството експлоатира цех за производство на пелети. Източник на емисии в атмосферния въздух е барабанна ротационна сушилня с директен контакт, която е съоръжена с две изпускащи устройства, като преди изпускане прахо-газовата емисия преминава за пречистване през два циклона. При извършения оглед около производственото хале е установено, че от едното изпускащо устройство се наблюдава видимо изпускане на прах към западната страна на халето, което граничи с вада, и по растителността около вадата се наблюдават отлагания от фини трици. Къщата на жалбоподателката е разположена в северна посока и отстои на около 60 м от геометричния център на площадката. Улицата, която разделя цеха и къщата няма положена асфалтова настилка, което създава условия за неорганизирани прахови емисии. Имотът, в който е разположен цеха за производство на пелети е ограден с плътна ограда от ламарина с височина 3 м. Дружеството има задължение да провежда собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредните вещества в атмосферния въздух, с честота не по – малко от 1 път в рамките на две последователни календарни години, с цел доказване спазване на нормите за допустими емисии по показатели прахообразни вещества и органични вещества, определени като общ органичен въглерод, регламентирани в чл. 62 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии. За не провеждане на собствени периодични измервания е отпочната процедура по налагане на акт за установяване на административно нарушение. На дружеството са дадени предписания за провеждане на СПИ, както и за изготвяне на програма за поддръжка на пречиствателните съоръжения.

Води
През месец септември са извършени 18 бр. проверки, от които 14 бр. планови и 4 бр. извънредни. В рамките на осъществения контрол е дадено 1 бр. предписание.
През периода са съставени 3 бр. АУАН:
1. АУАН №4-10/27.09.2024 г., съставен на „Ивон 2000“ ООД, общ. Рила за нарушение на чл. 200, ал. 1, т. 2 от ЗВ, за ползване на повърхностен воден обект р. Рилска с цел заустване на отпадъчни води от обект хотелски комплекс „Горски кът“, находящ се в местност „Горско стопанство“ – хотелски комплекс „Горски кът“, ман. Рилски манастир, общ. Рила, без необходимото за това основание.
2. АУАН №5-10/27.09.2024 г., съставен на „ВиК“ ЕООД – Благоевград за заустване на отпадъчни води от обект „Канализационна система на с. Дебрен“, общ. Гърмен за неспазване на индивидуалните емисионни ограничения по показател Нефтопродукти, определени в Разрешително за заустване №43110201/15.04.2022 г. (нарушение на чл.200, ал. 1, т. 6 от ЗВ)
3. АУАН №6-10/27.09.2024 г., съставен на „Димка 19“ EООД, гр. Рила за нарушение на чл. 200, ал. 1, т. 2 от ЗВ, за ползване на повърхностен воден обект р. Рилска с цел заустване на отпадъчни води от обект „Къмпинг Бор”, местност Манастирски, н. м. Рилски манастир, общ. Рила, без необходимото за това основание.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- Във връзка с постъпил сигнал за нехарактерно оцветяване на водите на р. Струма и мирис на нефтопродукти в района на Производствената база на „Грома холд“, с. Бело поле, е извършена съвместна проверка на място с представители на БДЗБР и Регионална лаборатория (РЛ) – Благоевград, за която е съставен Констативен протокол №64-11/13.09.2024 г. по описа на РИОСВ – Благоевград. Подателят на сигнала е поканен, но не присъства по време на проверката.
При направен обход и оглед по течението на р. Струма от моста за с. Бучино (над Производствена база „Грома холд“) до мост на АМ Струма (след Производствена база „Грома холд“) е идентифициран брегови, точков източник на замърсяване, а именно заустващия колектор за отпадъчни води на изход от обект „ТМСИ и Асфалтова база“, експлоатиран от „Агромах продакшън“ ЕООД с. Бело поле. При извършена проверка на цитирания обект, с Протокол за проверка №64-11-Пр/13.09.2024 г. от РЛ – Благоевград е извършено пробовземане на отпадъчни води в Пункт №1 RW 43120067_1- на изход от трисекционен утаител за последващо изпитване по показателите за контрол, заложени в Разрешително за заустване №43120067/2016 г., продължено с Решение №ПО-01-48/10.03.2023 г. Заустваните отпадъчни води, формирани от измиване на площадката на обекта и съоръжения са видимо неутаени (непречистени). Към момента на проверката не се формират отпадъчни води от дейността на ТМСИ (работи само сухата инсталация). Към момента на обекта се експлоатират мобилна и стационарна асфалтосмесителни инсталации, от чиято дейност също не се формират отпадъчни води. Усеща се характерна миризма на асфалтови смеси.
Резултатите от изпитване на отпадъчните води все още не са готови. При получаване на Протоколите от изпитване от РЛ – Благоевград, и констатирано неспазване на индивидуалните емисионни ограничени ще бъдат предприети съответните административнонаказателни мерки.

Почви
През периода са извършени 2 бр. планови проверки, като в рамките на осъществения контрол е дадено 1 бр. предписание.

Биологично разнообразие и НЕМ
Извършена е 2 бр. планови проверки по Закона за биологичното разнообразие. По Закона за защитените територии са извършени общо 20 бр. планови проверки, 19 бр. от които от служителите от „Паркова охрана“ на резерватите „Соколата“, „Конгура“ и „Али ботуш“.

Отпадъци
През месеца са извършени 26 бр. проверки, от които 19 бр. планови и 17 бр. извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 15 бр. предписания.
През периода са съставени 2 бр. АУАН и е получено едно Постановление с отзак за образуване на досъдебно производство:
- АУАН №11-25/13.09.2024 г. съставен на „СТРОЙКОМТРАНС“ ЕООД, гр. Сандански за нарушение на чл. 138, ал. 1, т. 2, предл. ІІ-ро във връзка с чл. 29, ал. 2, пр. ІІІ-то от ЗУО, за допуснато запалване на отпадъците в депото, което експроатира;
- АУАН №04-03/27.09.2024 г. съставен на мета на община Сандански за нарушение на чл. 151, ал. 2, т. 6 във вр. с чл. 19, ал. 3, т. 15 от ЗУО, т.к. не са предприети мерки за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места, в резултат на което са образувани нерегламентирани замърсявания.
- На 20.09.2024 г. в РИОСВ – Благоевград е получено Постановление от 04.09.2024 г. на РП-Благоевград за отказ да се образува досъдебно производство по прокурорска преписка 4220/2024 г. по опис на същата прокуратура срещу Х.Д. от гр. Благоевград.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- Във връзка с постъпил сигнал на зеления телефон за нерегламентирано изхвърляне на текстилни отпадъци на брега на р. Струма, при Кривия тунел на гл. път Е 79 е извършена проверка на място. Установено е, че сигналът е основателен, т.к. по ската на десния бряг на р. Струма са налични чували с текстилни изрезки и кашони. На място не са открити нарушители. По съдържанието на чувалите също не може да се прецени кой е конкретният генератор на отпадъците. В тази връзка от кметовете на община Симитли и община Кресна е изискано да бъдат идентифицирани обектите разположени на съответните територии, с дейност характерна за образуваните отпадъци и на същите да бъдат връчени предупредителни протоколи. Информацията за тези лица следва да бъде изпратена и в РИОСВ – Благоевград, като същата ще бъде използвана за последващ контрол от страна на инспекцията. С лицето подало сигнала не е осъществена връзка, т.к. не е отговорило на позвъняването направено към телефонния му номер.
- Във връзка с планувано почистване на речните легла и речните корита на територията на област Благоевград с писмо на РИОСВ – Благоевград до Областна администрация Благоевград е обърнато внимание, че в почистването следва да се включва и отстраняване на отпадъците, като същите се насочат за обезвреждане към съответните депа за неопасни отпадъци.
- Извършен е последващ контрол по изпълнение на предписание, поставено на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Благоевград при извършена проверка по постъпил сигнал, през предходния месец, за замърсен терен в землището на с. Крупник, община Симитли, в резултат от реконструкция на уличен водопровод. Установено е, че отпадъците от ремонта на водопровода са предадени за обезвреждане чрез депониране (отпадъчен асфалт), за което са представени и кантарни бележки. Констатирано е наличие на земните маси, съдържащи и бетонови късове и е изпратено писмо с указания и срок за насочването им за последващо третиране на лице, притежаващо документ по чл. 35 от ЗУО до Община Симитли.
- Във връзка с постъпила жалба в РИОСВ – Благоевград за извършване на незаконна дейност с излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) в поземлени имоти в гр. Петрич е извършена проверка на място. При проверката се установи, че сигналът е основателен. Констатира се третиране на ИУМПС на площадка, за която не е издаден документ по реда на чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. Върху имота, обект на сигнала, както и върху съседни имоти са разположени ИУМПС и части от тях. Проверката е извършена в присъствие на лицето подало жалбата. Предстои подаване на наличните в инспекцията документи и съставения при проверката констативен протокол към РП-Благоевград за произнасяне по компетентност.
- Във връзка с постъпила жалба за събиране и съхраняване на отпадъци (земни маси, примесени с бетонови и асфалтови късове) на площадката на „Водоснабдяване и канализация – Благоевград“ ЕООД, разположена в гр. Благоевград е извършена проверка на място. При извършената проверка е установено, че сигналът е основателен. В северозападната част на проверения имот са налични купчини с отпадъци, с видим произход от ремонта дейност. Дадено е предписание за преустановяване натрупването на тези видове отпадъци и предаването им на лице, притежаващо документ, издаден по реда на ЗУО.
- Във връзка с постъпил сигнал на „зеления телефон“ на РИОСВ – Благоевгра за евентуално нерегламентирано изхвърляне на фрезован асфалт в речното корито на р. Места и запрашеност на въздуха от ремонта дейност е извършена проверка на място. При проверката е установено, че се провежда ремонт на второкласен републикански път ІІ-19, в участъка от гр. Банско до гр. Гоце Делчев. От дейността се генерира фрезован асфалт, който след отстраняването му се извозва и разтоварва в края на с. Буково. Налични са количества и при разклона на с. Места и с. Буково в близост до реката, като не е констатирано замърсяване в нея с фрезован асфалт. В участъка, в който се извършват ремонтните дейности са установени водоноски, като пътят е видимо влажен в различни части от деня на проверката. Относно предназначението на съхраняваните количества фрезован асфалт е изискана информация от ОПУ-Благоевград. Представени са оформени документи, с които са определени местата от съответните общини за временно съхраняване на фрезования асфалт. Същият ще бъде ползван за полагане в определени населени места.

Химикали
През периода са извършени 6 бр. планови проверки. В рамките на осъществения контрол са дадени 7 бр. предписания.

ЗОПОЕЩ
През периода са извършени 2 бр. планови проверки. В рамките на осъществения контрол са дадени 1 бр. предписание.

КОМПЛЕКСНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ
През отчетния период са извършвани 2 бр. планови проверки на обекти с комплексни разрешителни. В рамките на осъществения контрол са дадени 3 бр. предписания.

ОВОС и ЕО
Извършени са 16 бр. планови проверки по документи, от които , от които 3 бр. планови – 2 на място и 1 по документи за правно действие на решение и 1 бр. за спазване на условия в решение по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС.

Проекти, финансирани от ПУДООС
През месеца не са извършвани проверки на проекти, финансирани от ПУДООС.

НП, санкции по чл. 69 от ЗООС и Принудителни административни мерки (ПАМ)

НП
През м. септември не са издавани наказателни постановления.

Споразумения по чл. 58г, ал. 1 от ЗАНН:
През периода не са сключвани споразумения.

Санкции.
През отчетния период не са налагани санкции.

ПАМ.
През месеца не са издавани заповеди за налагане на принудителна административна мярка.

През месеца са събрани общо 131,00 лв. от наложени санкции.
През месеца са събрани от НАП имуществени санкции и глоби в размер на 3000,00 лв.

Административни услуги.
През месеца са предоставени 274 броя административни услуги, отговори по жалби и сигнали, и извършени други съгласувателни дейности, част от които са:
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС – 6 бр.;
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ЕО – 5 бр.;
- писма по определяне на приложима процедура по глава шеста на ЗООС – 10 бр.;
- решения за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие върху защитени зони – 8 бр.;
- писма до възложители, издадени по реда на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС – 163 бр.;
- решения за прекратяване на административни процедури по ОВОС, ЕО, ОС, вкл. и по искане на възложителя – 6 бр.;
- писма относно валидността на решения –15 бр.;
- оценяване на съответствието на доклади за резултатите от СПИ и утвърждаване на доклади за резултати от СПИ – 2 бр.;
- изменение/допълване на регистрационен документ за извършване на дейности по събиране и транспортиране на отпадъци – 6 бр.
- издаване на становище за основно охарактеризиране на отпадъци – 2 бр.

Общественост
През отчетния период на интернет страницата е осигурен обществен достъп на всички издадени крайни административни актове и обявления за текущи производства, чрез своевременно публикуване. Публикувани са 4 бр. съобщения до обществеността за дейността на РИОСВ – Благоевград. Актуализирана е своевременно информацията в публичните регистри и са добавени ресурси с актуална информация към наборите от данни в Портала за отворените данни.

Проведени са общо 3 бр. инициативи за повишаване на екологичното възпитание и екологичната отговорност. 2 бр. в детски градини в гр. Благоевград по повод Европейската седмица на мобилността и акция по почистване на с. Падеш, общ. Благоевград в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“.