Съдържание

Посетители

В момента има 328  гости и няма потребители и в сайта

Месечни отчети

Месечен отчет за август 2024 г.

ОТЧЕТ ЗА КОНТРОЛНАТА ДЕЙНОСТ НА РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД за м. август 2024 година

 

Кратка обобщена информация за осъществената контролна дейност за периода и резултати от извършената контролна дейност.

 

През месец август 2024 г. са извършени общо 85 бр. проверки на 58 бр. обекта. Съставени са 6 бр. акта за установяване на административно нарушение (АУАН). Няма издадени наказателни постановления. Сключено е 1 бр. споразумение между нарушителя и наказващия орган за приключване на административнонаказателното производство.
През месеца са извършени общо 31бр. извънредни проверки, в това число:
- 7 бр. по жалби и сигнали;
- 1 бр. по искане на органите на МВР/прокуратурата/ДАНС;
- 1 бр. по Заповед/писмо на министъра;
- 1 бр. за отчитане изпълнение на дадено предписание;
- 2 бр. постъпила информация в уведомление за ИП;
- 1 бр. за налагане на санкция.
- 18 бр. други проверки, свързани възникнали пожари на депо и в резерват.
В рамките на осъществения контрол са дадени 32 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия и предприемане на мерки.
За периода са постъпили 31 броя жалби и сигнали, по които са предприети съответните действия. Сигналите, извън компетентността на РИОСВ, са препратени за решаване от съответните компетентни органи, за което са уведомени жалбоподателите.

Акценти от извършената месечна контролна и административнонаказателна дейност:

Текущ контрол:
- Изпълнение на годишния план за контролна дейност, вкл. и планираните проверки на паркова охрана по ЗЗТ.
- Проверки по спазване на режимите в защитените територии.
- Проверки по жалби и сигнали.
- Проверки по заповеди и писма от МОСВ и др. органи.

Кратък анализ на постигнатите резултати в областта на опазване на околната среда от осъществената контролна дейност:

Атмосферен въздух и шум
През периода са извършени 9 бр. проверки, от които 8 планови и 1 извънредна, свързана с промяна на текуща месечна санкция. В рамките на осъществения контрол са дадени 2 бр. предписания за отстраняване на констатирани нарушения.
Води
През месец август са извършени 17 бр. проверки, от които 13 бр. планови и 4 извънредни. В рамките на осъществения контрол за дадени 3 бр. предписания.
През периода са съставени 2 бр. АУАН:
1. АУАН №9-11/19.08.2024 г., съставен на „Интеграл - ПС“ ЕООД, гр. Сандански за нарушение на чл.200, ал. 1, т. 6 от ЗВ, изразяващо се в заустване на отпадъчни води от обект „Бензиностанция и автомивка“, гр. Сандански при неспазване на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО), определени в Разрешително за заустване №43740006/25.10.2012 г., продължено с Решение №ПО-01-78/28.06.2018 г., издадени от директора на БДЗБР.
2. АУАН №10-11/19.08.2024 г., съставен на „Екорепласт“ ЕООД, гр. София за нарушение на чл.200, ал. 1, т. 6 от ЗВ, изразяващо се в заустване на отпадъчни води от обект „Цех за обработка на отпадъчни пластмаси“ с. Капатово при неспазване на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО), определени в Разрешително за заустване №43120070/13.01.2017 г., продължено и изменено с Решение №ПО-01-77/26.04.2023 г., издадени от директора на БДЗБР.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- Във връзка с постъпил сигнал в РИОСВ – Благоевград, чрез национален тел. 112 за замърсяване водите на река Санданска Бистрица, чрез изпускане на мръсна вода от изравнител „Попина лъка“ за ВЕЦ „Попина лъка“ и замърсяване водите на рибовъдното стопанство, е извършена съвместна проверка с представители на БДЗБР и Регионална лаборатория (РЛ) – Благоевград в тъмната част на денонощието, предвид твърденията в сигнала, че изпускането на мръсни води се извършва вечер. В хода на проверката е установено, че през основния изпускател на изравнителя в м. Туричка черква, общ. Сандански за ВЕЦ „Попина лъка“, посочен като евентуален източник на замърсяване на река Санданска Бистрица, не се изпускат мръсни води или дънни утайки. Към момента на проверката ВЕЦ „Попина лъка“ е работил и след приключване на работния му режим, който е с разрешено водно количество до 4,80 м3/сек, отработените води са изпуснати в р. Санданска Бистрица, вместо да постъпят в изравнител „Лиляново“ за ВЕЦ „Лиляново“. Промяна в схемата за отработване на акумулираните води, която е довела до покачване нивото на реката и образуване кални води, е извършена, поради планирано почистване на изравнител „Лиляново“, за което писмено е уведомен и сигналоподателят. За водовземане от воден обект с цел производство на електроенергия, посредством каскада от ВЕЦ, дружеството, собственик на МВЕЦ е титуляр на издадено от директора на БДЗБР Разрешително за водовземане. С цел установяване на евентуално замърсяване водите на реката е из-вършено пробовземане от РЛ – Благоевград на повърхностни води от р. Санданска Бистрица в две точки – преди изравнителя на ВЕЦ „Попина лъка“ и преди водохващането за рибовъдно стопанство на сигналоподателя. Резултатите от извършените анализи са предоставени на БДЗБР за предприемане на действия по компетентност.
- Във връзка с постъпил сигнал в РИОСВ – Благоевград за замърсяване на водите на напоителен канал от бетонов център на „Производствена база на „Бистрица 2002“ ООД, гр. Гоце Делчев, е извършена проверка на място, за която е уведомен подателя на сигнала. Производствената площадка е разположена в имоти в м. Мочура в землището на гр. Гоце Делчев, на която са разположени ТМСИ, ТСИ, асфалтова база и бетонов център. При проверката е направен обход и оглед на напоителния канал, минаващ в близост до производствената площадка, като са обхванати участъци от имоти с идентификатори 17395.122.218 и 17395.122.217, м. Мочура по КККР на гр. Гоце Делчев, общ. Гоце Делчев, представляващи територия, заета от води и водни обекти с НТП Напоителен канал. При проверката не е установено замърсяване на водите на напоителния канал. Към момента на проверката бетоновия център, който се състои от бетоносмесител и бетонрециклер, който изполва безотпадна технология по производство на бетонови разтвори, работи. В бетонрециклера постъпват отпадъчните води от измиване на бетоновозите и съоръжения на бетоновия център, както и утаените производствени и дъждовни площадкови отпадъчни води. Формираният поток площадкови отпадъчни води при измиване на бетоновозите и площадката, постъпват в бетонова шахта (утаител), в която е монтирана помпа, посредством която водите се отвеждат в резервоар, а оттам към бетонрециклера. Не се установява изтичане на отпадъчни води от бетоновия център, извън границите на производствената база на дружеството. От асфалтовата база не се формират промишлени отпадъчни води. За експлоатацията на обект ТМСИ „Бистрица 2002“, дружеството притежава действащо разрешително за заустване, издадено от директора на БДЗБР. Към момента на проверката ТМСИ не работи.
- Във връзка с постъпил сигнал в РИОСВ – Благоевград за изтичане на отпадъчни води в р. Благоевградска Бистрица в района на ул. „Антим I“ №21, гр. Благоевград, незабавно е извършена проверка на място от представители на РИОСВ – Благоевград в присъствието на сигналоподателя. В хода на проверката е установено, че в изградената на ул. „Антим I“ №21 ревизионна шахта (РШ) към Дъждопреливник №3 на Гл. клон I е налице запушване на отвора на главен канализационен колектор за битови отпадъчни води, вследствие на което през отливния канал на дъждопреливника в р. Благоевградска Бистрица се заустват непречистени отпадъчни води. Изградената канализационната мрежа на гр. Благоевград е смесена, поради което не се допуска преливане на отпадъчни води от дъждопреливниците в сухо време. С оглед преустановяване на нерегламентираното зауставне на отпадъчни води в реката на „ВиК“ ЕООД – Благоевград, в качеството му на експлоатационно дружество на канализационната система на гр. Благоевград, е дадено предписание да се предприемат незабавни действия по възстановяване на нормалната проводимост на канализационния колектор и експлоатационната изправност на Дъждопреливник №3. В хода на изпълнение на даденото предписанието е установено, че запушването на канализационния колектор се извършва във връзка с изпълнение на СМР по проект за „Реконструкция на съществуващите ВиК мрежи и благоустрояване по ул. „Иван Вазов“ по плана на ЦГЧ на гр. Благоевград, с възложител Община Благоевград и изпълнител ДЗЗД „Гео Диана Благоевград“, гр. Симитли. При извършена последваща проверка на място е установено, че предписанието е изпълнено.

Почви
През периода са извършени 8 бр. планови проверки, като в рамките на осъществения контрол не са давани предписания.

Биологично разнообразие и НЕМ
Извършена е 1 бр. извънредна проверка Закона за биологичното разнообразие, от които 13 бр. планови и 4 бр. извънредни (3 бр. по постановление на органите на прокуратурата е 1 бр. по сигнал/жалба).
По Закона за защитените територии са извършени общо 24 бр. проверки, от които 7 бр. планови проверки резерват „Али ботуш“ и 17 бр. извънредни във връзка с възникнал пожар на територията на резервата.

Отпадъци
През месеца са извършени 23 бр. проверки, от които 17 бр. планови и 6 бр. извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 13 бр. предписания.
През периода са съставени 3 бр. АУАН:
- АУАН № 10-25/22.08.2024 г., съставен на „Валсон – К“ ЕООД, гр. Сандански за нарушение на чл. 135, ал. 1, т. 1, предл. І-во във връзка с чл. 44, ал. 1 и ал. 2, във връзка с чл. 48, ал. 1 от ЗУО, във връзка с чл. 11, вр. с чл. 7, т. 1 и чл. 10, ал. 1 и ал. 3 от Наредба №1 от 04 юни 2014 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри, изразяващо се в неводене на отчетност за генерираните от дейността на дружеството отпадъци.
- АУАН №05-24/26.08.2024 г., съставен на „Автоморга БМВ Сандански“ ЕООД, гр. Сандански, за нарушение на чл. 143, ал. 1, т. 1, предложение второ във връзка с чл. 38, ал. 1 от ЗУО, изразяващо с в извършване на дейност по съхраняване на ИУМПС на неразрешено за това място.
- АУАН № 06-24/26.08.2024 г., съставен на „Автоморга БМВ Сандански“ ЕООД, гр. Сандански, за нарушение на чл. 143, ал. 1, т. 1, предложение второ във връзка с чл. 38, ал. 1 от ЗУО, изразяващо се в извършване на дейност по съхраняване на ИУМПС на неразрешено за това място.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- Извършена проверка на място след публикация в регионална медия за възникнал пожар на територията на РДНО - Благоевград. При проверката се констатира, че пожарът е обхванал не повече от 100 кв. м. от клетката, която се експлоатира, като е овладян своевременно и няма задимяване и тлеещи огнища. Към момента на проверката, като превантивна мярка се извършва все още оросяване и запръстяване на засегнатия участък. На Община Благоевград е дадено предписание да се осигурят допълнително земни маси, които да се ползват за запръстяване на работния участък от клетката, като спазва и технологията за депониране.
- Във връзка с повторен сигнал е извършена нова проверка на място на замърсяване с изкопни земни маси, бетонови и асфалтови късове в с. Крупник, общ. Симитли. При проверката е установено, че сигналът е основателен. Събрана е нова информация по случая, на базата на която е дадено предписание с определен срок за изпълнението му.
- Извършена проверка на място след публикация в регионална медия и постъпил сигнал за замърсен участък от републиканска пътна мрежа Е-79 на пътна отбивка м. Джампилица, преди входа към гр. Благоевград. Констатира се, че става въпрос за място, което се проверява периодично от РИОСВ-Благоевград в рамките на годишния план на инспекцията и за което са давани предписания за почистване на по-ранен етап. При извършената по повод сигнала проверка е установено, че сигналът е основателен и е установено ново замърсяване. На Районна пътна служба – Благоевград към ОПУ е дадено предписание за почистване на констатираното замърсяване, което е изпълнено в поставения срок, за което е уведомена писмено РИОСВ – Благоевград. От гледна точка на това, че мястото се оформя като „гореща точка“ за нерегламентирано замърсяване, от директора на ОПУ ще бъде изискано набелязване на конкретни мерки, които да бъдат насочени в посока решаване на проблема.
- Във връзка с постъпили сигнали за нерегламентирани замърсявания по коритото на р. Места в землището на гр. Якоруда е извършена проверка, при която е установено, че сигналът е основателен. На Община Якоруда е дадено предписание за почистване на замърсените терени с определен срок за изпълнението
Химикали
През периода са извършени 8 бр. планови проверки. В рамките на осъществения контрол са дадени 2 бр. предписания.

ЗОПОЕЩ
Извършени са 3 бр. планови проверка, като в рамките на осъществения контрол не са давани предписания.

КОМПЛЕКСНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ
През отчетния период не са извършвани проверки на обекти с комплексни разрешителни.
През периода е съставен 1 бр. АУАН:
- АУАН №1-09/22.08.2024 г., съставен на Община Разлог за нарушение на чл. 164, ал. 1, във връзка с чл. 123в, т. 2, от Закона за опазване на околната среда, изразяващо се в неизпълнение на условие поставено в комплексно разрешително издадено за „Регионално депо за неопасни отпадъци – Разлог“.

ОВОС и ЕО
Извършени са 5 бр. проверки, от които 3 бр. планови – 2 на място и 1 по документи за правно действие на решение и 2 бр. извънредни по изясняване на обстоятелства по постъпили в РИОСВ – Благоевград уведомления за инвестиционни предложения.

Проекти, финансирани от ПУДООС
През месеца не са извършвани проверки на проекти, финансирани от ПУДООС.

НП, санкции по чл. 69 от ЗООС и Принудителни административни мерки (ПАМ)

НП
През август не са издавани наказателни постановления.

Споразумения по чл. 58г, ал. 1 от ЗАНН:
1. Споразумение №8-25-17/29.08.2024 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №8-25/2024 г. между наказващия орган и „НИКИ МЕТАЛ“ ЕООД, с. Черниче, образувано за осъществен състав на чл. 134, ал. 1, т. 2 от Закона за управление на отпадъците, с което е наложена имуществена санкция в размер на 980,00 лева.

Санкции.
Въз основа на резултати от проведени СПИ, на основание чл. 69б, ал. 4 и ал. 5 от Закона за опазване на околната среда, от директора на РИОСВ – Благоевград е издадена Заповед №С-01-06-3/23.08.2024 г., с която на „Булгартрансгаз” ЕАД, гр. София, считано от 19.07.2024 г., е намалена текущата месечна санкция от 190,25 лв./месец на 99,00 лв./месец, поради намаляване на замърсяването с въглероден оксид от ГТКА 1 и ГТКА 2, находящи се на Компресорна станция „Петрич“, с. Рупите;

ПАМ.
През периода не са издавани заповеди за налагане на принудителна административна мярка.

През месеца са събрани общо 1 361,98 лв., от които 980 лв. от сключени споразумения и 381,98 лв. от наложени санкции.
През месеца са събрани от НАП имуществени санкции и глоби в размер на 660,02 лв.

Административни услуги.
През месеца са предоставени 282 броя административни услуги, отговори по жалби и сигнали, и извършени други съгласувателни дейности, част от които са:
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС – 9 бр.;
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ЕО – 4 бр.;
- писма по определяне на приложима процедура по глава шеста на ЗООС – 8 бр.;
- решения за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие върху защитени зони – 1 бр.;
- писма до възложители, издадени по реда на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС – 183 бр.;
- решения за прекратяване на административни процедури по ОВОС, ЕО, ОС, вкл. и по искане на възложителя – 11 бр.;
- писма относно валидността на решения –1 бр.;
- оценяване на съответствието на доклади за резултатите от СПИ и утвърждаване на доклади за резултати от СПИ – 5 бр.;
- извършване на регистрация и издаване на регистрационен документ за извършване на дейности по събиране и транспортиране на отпадъци – 2 бр.
- заверяване на отчетни книги за образуване и/или третиране на отпадъци – 13 бр.;
- утвърждаване на работни листа за класификация на отпадъци – 13 бр.;
- издаване на решения за достъп до обществена информация – 1 бр.

Обществеността
През отчетния период на интернет страницата е осигурен обществен достъп на всички издадени крайни административни актове и обявления за текущи производства, чрез своевременно публикуване. Публикувано е 1 бр. съобщение до обществеността за дейността на РИОСВ - Благоевград. Актуализирана е своевременно информацията в публичните регистри и са добавени ресурси с актуална информация към наборите от данни в Портала за отворените данни. По реда на Закона за достъп до обществена информация е предоставен пълен достъп до исканата обществена информация по постъпили през периода 1 бр. заявление.