Съдържание

Посетители

В момента има 293  гости и няма потребители и в сайта

Месечни отчети

Месечен отчет за юли 2024 г.

ОТЧЕТ ЗА КОНТРОЛНАТА ДЕЙНОСТ НА РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД за м. юли 2024 година

 

Кратка обобщена информация за осъществената контролна дейност за периода и резултати от извършената контролна дейност.

 

През месец юли 2024 г. са извършени общо 103 бр. проверки на 79 бр. обекта. Съставени са 4 бр. акта за установяване на административно нарушение (АУАН). Издадени са 5 бр. наказателни постановления (НП), с които са наложени имуществени санкции в размер на 15 000 лева. Сключено е 1 бр. споразумение между нарушителя и наказващия орган за приключване на административнонаказателното производство.

През месеца са извършени общо 27 бр. извънредни проверки, в това число:
- 7 бр. по жалби и сигнали;
- 5 бр. по искане на органите на МВР/прокуратурата/ДАНС;
- 2 бр. по Заповед/писмо на министъра;
- 1 бр. за отчитане изпълнение на дадено предписание;
- 12 бр. други проверки, свързани с нов обект, по представени резултати от взети водни проби, пожароопасна обстановка и възникнал пожар.

В рамките на осъществения контрол са дадени 32 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия и предприемане на мерки.
За периода са постъпили 36 броя жалби и сигнали, по които са предприети съответните действия. Сигналите, извън компетентността на РИОСВ, са препратени за решаване от съответните компетентни органи, за което са уведомени жалбоподателите.

Акценти от извършената месечна контролна и административнонаказателна дейност:

Текущ контрол:

- Изпълнение на годишния план за контролна дейност, вкл. и планираните проверки на паркова охрана по ЗЗТ.
- Проверки по спазване на режимите в защитените територии.
- Проверки по жалби и сигнали.
- Проверки по заповеди и писма от МОСВ и др. органи.

Кратък анализ на постигнатите резултати в областта на опазване на околната среда от осъществената контролна дейност:

Атмосферен въздух и шум
През периода са извършени 7 бр. проверки, от които 5 планови и 2 извънредна. В рамките на осъществения контрол са дадени 6 бр. предписания за отстраняване на констатирани нарушения.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- Във връзка с препратена жалба от РЗИ – Благоевград, от живущи на ул. „Места“ 11, гр. Благоевград, относно неприятни миризми и замърсяване на въздуха с пластмасови частици, е извършена проверка на място от експерти на РИОСВ – Благоевград. За проверката е уведомено и лицето, което е подало сигнала. При проверката е установено, че на ул. „Места“ 13 е разположен сладкарски цех. При направения оглед на същия не са установени съоръжения и източници на емисии, които биха довели до изпускане на пластмасови частици в атмосферния въздух, както и неприятни миризми. На отсрещната страна на цеха, на улицата е налично дърво албиция, което е в период на цъфтеж. По време на цъфтежа албицията отделя бели полени, наподобяващи бели пластмасови частици. Отлаганията от цъфтежа се наблюдават по паркираните коли на улицата. В тази връзка сигналът се счита за неоснователен.
- Във връзка с постъпил сигнал за замърсяване на въздуха в с. Гърмен от работата на асфалтосмесителна инсталация, собственост на „Билдинг компани“ ЕООД, разположена в земл. на с. Гърмен е извършена проверка на място. По време на проверката се извършва производство на асфалтови смеси и предвид топлото и сухо време се наблюдава разпространение на неорганизирани прахови емисии от площадката. Асфалтосмесителната инсталация е съоръжена с пречиствателно съоръжение - ръкавна филтърна батерия с импулсно изтръскване. При проверката е представен протокол за подмяна на филтрите. Последните СПИ са проведени през м. юли 2022 г. и са относими за периода м. юли 2022 г. – м. юли 2024 г. На дружеството са дадени предписания за редовно оросяване на площадката, за поддръжка на пречиствателното съоръжение и относно работата на инсталацията в нормален технологичен режим. Лицето подало сигнала е присъствало при извършване на проверката.

Води
През месец юли са извършени 19 бр. проверки, от които 15 бр. планови и 4 извънредни. В рамките на осъществения контрол не са давани предписания.
През периода са съставени 3 бр. АУАН:
1. АУАН №7-11/15.07.2024 г. съставен на „Агромах продакшън“ ЕООД, с. Бело поле общ. Благоевград за заустване на отпадъчни води от обект „Административни сгради, складови помещения и лаборатория“ в отклонение от условие, определено в Разрешително за заустване №43120066/26.09.2016 г., продължено и изменено с Решение №ПО-01-46/10.03.2023 г. (нарушение на чл.200, ал.1, т.2 от ЗВ);
2. АУАН №8-11/15.07.2024 г. съставен на „Агромах продакшън“ ЕООД, с. Бело поле общ. Благоевград за заустване на отпадъчни води от обект „Завод за бетон и бетонови изделия“ в отклонение от условие, определено в Разрешително за заустване №43120064/26.09.2016 г., продължено и изменено с Решение №ПО-01-47/10.03.2023 г. (нарушение на чл.200, ал.1, т.2 от ЗВ);
3. АУАН №3-10/19.06.2024 г., съставен на „Бистрица 2002“ ЕООД, гр. Гоце Делчев за заустване на отпадъчни води от обект „ТМСИ“ гр. Гоце Делчев при неспазване на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО), определени в Разрешително за заустване (РЗ) №43120050/10.08.2011 г., продължено с Решение ПО-01-130/20.11.2017 г. и продължено и изменено с Решение №ПО-01-130/19.07.2024 г., издадени от директора Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ Благоевград (нарушение на чл. 200, ал. 1, т. 6 от ЗВ).

Извършени действия по жалби и сигнали.
- Във връзка с постъпил в РИОСВ – Благоевград сигнал за заустване на мръсни води в р. Санданска Бистрица, в изпълнение на Заповед №РД-651/29.09.2015 г. на министъра на околната среда и водите за координация между РИОСВ и Басейнова дирекция за извършване на проверки във връзка с регистрирани жалби и сигнали за замърсяване на воден обект, на 05.07.2024 г. е извършена съвместна проверка на посочените места (съгласно приложения снимков материал) в присъствието на представители на „Интерхотел-Сандански-България” АД, Община Сандански и експлоатационното дружество „УВКЕС“ ЕООД гр. Сандански. За извършената проверка е съставен констативен протокол. При проверката е установено, че от страна на експлоатационното дружество „УВЕКС” ЕООД, гр. Сандански са извършвани строителни дейности по ремонт на съществуваща шахта. В шахта е изградена дъждопреливна преграда и е възстановена връзката към съществуваща шахта от градската канализационна мрежа, вследствие на което смесения поток битови и дъждовни отпадъчни води от бетоновия тръбопровод се отвеждат към съществуващ клон от главен канализационен колектор на гр. Сандански. Изнесените твърдения в сигнала са неоснователни. Няма заустване на отпадъчни води в р. Санданска Бистрица, както и допълнителното включване в бетоновия тръбопровод на води от бъдещите сгради на „Цемстрой” ООД, гр. Сандански, с което ще се увеличи миризмата на битово-фекални води в района на тенис кортовете.

Биологично разнообразие и НЕМ
Извършени са общо 17 бр. проверки по Закона за биологичното разнообразие, от които 13 бр. планови и 4 бр. извънредни (3 бр. по постановление на органите на прокуратурата е 1 бр. по сигнал/жалба).
По Закона за защитените територии са извършени общо 25 бр. проверки, от които 16 бр. планови проверки на служителите от „Паркова охрана“ на резерватите „Соколата“, „Конгура“ и „Али ботуш“. Извършени са и 9 бр. извънредни проверки, от които 8 бр. на резерват „Али ботуш“ с цел проследяване вероятността за възникване на пожар на територията на резервата и осъществяване на действия по гасене на пожар и 1 бр. по сигнал/жалба.

Отпадъци
През месеца са извършени 34 бр. проверки, от които 26 бр. планови и 8 бр. извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 23 бр. предписания.
През периода е съставен 1 бр. АУАН:
- АУАН№2-14/08.07.2024 г., съставен на „Бор-Димитров-06“ ЕООД, гр. Сандански за неводене на отчетност на генерираните от дейността на дружеството отпадъци (нарушение на чл. 135, ал. 1, т. 1, предл. І-во във връзка с чл. 44, ал. 1 и ал. 2, във връзка с чл. 48, ал. 1 от ЗУО, във връзка с чл. 7, т. 1 и чл. 10, ал. 1, ал. 3 и чл. 11 от Наредба № 1).

Извършени действия по жалби и сигнали.
- Във връзка с постъпил сигнал за запрашаване на въздуха и замърсяване с отпадъци е извършена проверка на цех за производство на пелети, разположен в с. Мурсалево, общ. Кочериново. Подателят на сигнала е поканен да присъства, но същият не участва в проверката поради лична ангажираност. На място е установено, че проверяваното дружество притежава регистрационен документ за ополозотворяване на дървесни отпадъци (вкл. трици и талаш), с цел производство на пелети. При проверката не е констатирано запрашаване, разпиляване и замърсяване с отпадъци (трици), тъй като същите се съхранявани под навес и в дворната част, покрити с платнище;
- Във връзка с постъпил сигнал в РИОСВ е извършена проверка в с. Крупник, общ. Симитли. Сигналът касае замърсяване с изкопни земни маси, бетонови и асфалтови късове. За участие в проверката е поканен подателят на сигнала, като същия не присъства, поради служебна ангажираност и изпраща свой представител. В хода на проверката е установено, че сигналът е основателен и са налични отпадъци в посочения поземлен имот, попадащ в землището на с. Крупник. За почистване на замърсяването, на кмета на Община Симитли е дадено предписание с определен срок за изпълнението му, като е изискано в РИОСВ – Благоевград да се представят и документи, удостоверяващи предаването на отпадъците на лице, притежаващо документ по чл. 35 от ЗУО;
- Във връзка със сигнал за замърсен терен с отпадъци в с. Лешница, общ. Сандански (изкопни земни маси) е извършена проверка в присъствието на подателя на сигнала и представители на ОбА Сандански. Установено е, че в резултат на извършвани дейности по насипване и разстилане на изкопни земни маси в съседен поземлен имот, е засегната част от разглеждания. За съседния имот от Общинска администрация Сандански е съставен акт за констатиране на незаконно строителство, като предстои и издаване заповед за премахване на незаконното строителство. На кмета на община Сандански е дадено предписание за организиране почистването на поземления имот, предмет на сигнала, като уведоми писмено подателя на сигнала и директора на РИОСВ-Благоевград.

Химикали
През периода са извършени 5 бр. планови проверки. В рамките на осъществения контрол са дадени 3 бр. предписания.

ЗОПОЕЩ
Извършени са 2 бр. планови проверка, като в рамките на осъществения контрол не са давани предписания.

КОМПЛЕКСНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ
През отчетния период е извършена 1 бр. планова проверка на обект с комплексно разрешително на РДНО – гр. Гоце Делчев, като не е дадено предписание.

ОВОС и ЕО
Извършени са 5 бр. планови проверки по документи, от които 1 бр. по изпълнение на условия и мерки в решения и 4 бр. относно правно действие на решения.

Проекти, финансирани от ПУДООС
На 24.07.2024 г., в гр. Сандански е извършена проверка на място за приемане на извършена работа по Договор №15283/21.11.2022 г., сключен между ПУДООС и Община Сандански за изпълнение на проект „Пречиствателна станция за отпадъчни води в ПИ 65334.212.634, м. Боруна, гр. Сандански, община Сандански“.

НП, санкции по чл. 69 от ЗООС и Принудителни административни мерки (ПАМ)

НП
През м. юли 2024 г. са издадени 5 /пет/ наказателни постановления, както следва:

ЗУО:
1. НП №1-03/10.07.2024 г. – Д.Б., в качеството му на кмет на община Петрич, не е предприел мерки за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места, с което са създадени незаконни сметища на територията на общината. Нарушението е извършено в условията на повторност, поради което е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 6 000,00 лева по Закона за управление на отпадъците (ЗУО).
2. НП №4-25/25.07.2024 г. - „УЛТРАХИМ“ ЕООД, гр. Гоце Делчев, за това че като лице притежаващо регистрационен документ за извършване на дейност по транспортиране на отпадъци не води отчетност на отпадъците по реда и начина на чл.10, ал. 1, ал. 3 и чл. 11 от Наредба № 1 от 4 юни 2014 г., за което нарушение на основание чл. 135, ал. 1, т. 1 е наложена имуществена санкция в размер на 2 000 лева по ЗУО;
3. НП №2-03/30.07.2024 г. – Е.И., в качеството му на кмет на община Струмяни, не е предприел мерки за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места, с което са създадени незаконни сметища на територията на общината, за което нарушение е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 3 000,00 лева по ЗУО.
4. НП №3-03/30.07.2024 г. – Л.Т., в качеството му на кмет на община Хаджидимово, не е предприел мерки за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места, с което са създадени незаконни сметища на територията на общината, за което нарушение е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 3 000,00 лева по ЗУО.
ЗВ:
5. НП №4-11/17.07.2024 г. – „ЕКОРЕПЛАСТ“ ЕООД, гр. София, за това че не е изпълнило условие поставено в притежавано от дружеството разрещително за заустване на отпадъчни води, за което нарушение на основание чл. 200, ал. 1, т. 2 от Закона за водите /ЗВ/ е наложена имуществена санкция в размер на 2 000,00 лева.

Споразумения по чл. 58г, ал. 1 от ЗАНН:

1. Споразумение №2-13-16/11.07.2024 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №2-13/2024 г. между наказващи орган и „СТАНКОВ“ ЕООД, гр. София, образувано за осъществен състав на чл. 134, ал. 1, т. 2 от Закона за управление на отпадъците, с което е наложена имуществена санкция в размер на 980,00 лева.

Санкции.
През периода не са налагани санкции.

ПАМ.
През периода не са издавани заповеди за налагане на принудителна административна мярка.

През месеца са събрани общо 9 514,25 лв., от които 8 000 лв. от имуществени санкции и глоби, 980 лв. от сключени споразумения и 534,25 лв. от наложени санкции.
През месеца са събрани от НАП имуществени санкции и глоби в размер на 3053,12 лв.

Административни услуги.
През месеца са предоставени 398 броя административни услуги, отговори по жалби и сигнали, и извършени други съгласувателни дейности, част от които са:
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС – 8 бр.;
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ЕО – 6 бр.;
- писма по определяне на приложима процедура по глава шеста на ЗООС – 12 бр.;
- решения за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие върху защитени зони – 7 бр.;
- писма до възложители, издадени по реда на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС – 260 бр.;
- решения за прекратяване на административни процедури по ОВОС, ЕО, ОС, вкл. и по искане на възложителя – 5 бр.;
- писма относно валидността на решения –4 бр.;
- оценяване на съответствието на доклади за резултатите от СПИ и утвърждаване на доклади за резултати от СПИ – 6 бр.;
- утвърждаване на доклад за резултати от СПИ – 2 бр.;
- отказ за издаване на разрешение за извършване на дейности по третиране на отпадъци – 1 бр;
- извършване на регистрация и издаване на регистрационен документ за извършване на дейности по събиране и транспортиране на отпадъци – 5 бр.
- изменение и/или допълнение на регистрационен документ за извършване дейности по събиране и транспортиране на отпадъци – 8 бр.;
- издаване на мотивирано становище за несъответствие на кода с вида на отпадъка, произхода, използваната технология, влаганите суровини и материали – 8 бр.;
- заверяване на отчетни книги за образуване и/или третиране на отпадъци – 17 бр.;
- утвърждаване на работни листа за класификация на отпадъци – 12 бр.;
- издаване на решения за достъп до обществена информация – 2 бр.

Обществеността
През отчетния период на интернет страницата е осигурен обществен достъп на всички издадени крайни административни актове и обявления за текущи производства, чрез своевременно публикуване. Публикувани са 2 бр. съобщения до обществеността за дейността на Инспекцията и проведени събития. Актуализирана е своевременно информацията в публичните регистри и са добавени ресурси с актуална информация към наборите от данни в Портала за отворените данни. По реда на Закона за достъп до обществена информация е предоставен пълен достъп до исканата обществена информация по постъпили през периода 2 бр. заявление.
На 26.07.2024 г. служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Благоевград проведоха акция по почистване на терена около Православен мемориален кръст „Памет и вяра“, местност Заева поляна, гр. Благоевград и прилежащата екопътека. Акцията е част от инициатива на Министерство на околната среда и водите, чиято цел е хората, отговорни за опазването на околната среда, с личен пример да насочат вниманието на всеки един от нас към промяна на отношението към природата.