Съдържание

Посетители

В момента има 159  гости и няма потребители и в сайта

Месечни отчети

Месечен отчет за юни 2024 г.

ОТЧЕТ ЗА КОНТРОЛНАТА ДЕЙНОСТ НА РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД за м. юни 2024 година

 

Кратка обобщена информация за осъществената контролна дейност за периода и резултати от извършената контролна дейност.

 

През месец юни 2024 г. са извършени общо 106 бр. проверки на 86 бр. обекта. Съставени са 3 бр. акта за установяване на административно нарушение (АУАН). Издадени са 4 бр. наказателни постановления (НП), с които са наложени имуществени санкции в размер на 9000 лева. Сключени са 6 бр. споразумения между нарушителя и наказващия орган за приключване на административнонаказателното производство.
През месеца са извършени общо 11 бр. извънредни проверки, в това число:
- 4 бр. по жалби и сигнали;
- 2 бр. по постъпила информация в уведомления за инвестиционни предложение;
- 2 бр. по искане на органите на МВР и прокуратурата;
- 3 бр. други проверки, свързани с провеждане на СПИ, възникнал пожар на територията на РДНО и по искане на община.
В рамките на осъществения контрол са дадени 10 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия и предприемане на мерки.
За периода са постъпили 15 броя жалби и сигнали, по които са предприети съответните действия. Сигналите, извън компетентността на РИОСВ, са препратени за решаване от съответните компетентни органи, за което са уведомени жалбоподателите.

Акценти от извършената месечна контролна и административнонаказателна дейност:

Текущ контрол:
- Изпълнение на годишния план за контролна дейност, вкл. и планираните проверки на паркова охрана по ЗЗТ.
- Проверки по спазване на режимите в защитените територии.
- Проверки по жалби и сигнали.
- Проверки по заповеди и писма от МОСВ и др. органи.

Кратък анализ на постигнатите резултати в областта на опазване на околната среда от осъществената контролна дейност:

Атмосферен въздух и шум
През периода са извършени 14 бр. проверки, от които 12 планови и 2 извънредна. В рамките на осъществения контрол са дадени 2 бр. предписания за отстраняване на констатирани нарушения.
През периода е съставен 1 бр. АУАН:
- АУАН №2-20/05.06.2024 г. на управителя на „ГРАНД ХОТЕЛС МЕНИДЖМЪНТ ЕНД МАРКЕТИНГ“ ЕООД, гр. София, за нарушение на чл. 41, ал. 1 от Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), изразяващо се в неизпълнение на предписание за представяне в РИОСВ – Благоевград на копия на въведени досиета на системите във формата на Приложение №3 към чл. 29, ал. 1 от Наредба № 1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документирането и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ, бр. 20/07.03.2017 г., с изм. и доп.) за монтираното и експлоатирано от дружеството в „Гранд Хотел Терме“, с. Баня, общ. Разлог стационарно климатично и термопомпено оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- Във връзка с постъпил сигнал за замърсяване на атмосферния въздух, вследствие на настъпил пожар на територията на РДНО – Сандански, на 25.06.2024 г. е извършена проверка на място от експерти на РИОСВ – Благоевград. Пожарът е овладян, но на места по откосите на Клетка №1 се наблюдават тлеещи участъци, поради което дейностите по запръстяване продължават. За установяване качеството на атмосферния въздух в най-близката жилищна зона в гр. Сандански са проведени измервания със специализирана апаратура за аварийни ситуации на Регионална лаборатория – Благоевград при ИАОС – София. В момента на извършване на измерванията не е установено задимяване, както и не се усещат неприятни миризми достигащи до жилищната зона.

Води
През месец юни са извършени 18 бр. проверки, от които 16 бр. планови и 2 извънредни, от които една по искане на Община Белица и една по постъпил сигнал. В рамките на осъществения контрол не са давани предписания.
През периода е съставен 1 бр. АУАН:
1. АУАН 2-10/07.06.2024 г., съставен на Община Банско за установено нарушение на чл. 166, т. 3, във връзка с чл. 155, ал. 2 от Закона за опазване на околната среда (ДВ бр. 91/2002 г., с посл. изм. и доп.), изразяващо се в неизпълнение на дадено предписание.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- Във връзка с постъпил сигнал за замърсяване на водите на р. Места, местност Мочура, землище на гр. Гоце Делчев, на 24.06.2024 г. е извършена съвместна проверка на място с БДЗБР на обект ТМСИ „Бистрица 2002“, експлоатиран от „Бистрица 2002“ ЕООД гр. Гоце Делчев. За ползване на воден обект р. Места с цел заустване на промишлени отпадъчни води, дружеството е титуляр на Разрешително за заустване (РЗ) № 43120050/10.08.2011 г., продължено с Решение ПО-01-130/20.11.2017 г., издадени от директора на БДЗБР. При проверката ТМСИ работи. Промишлените отпадъчни води, които се формират при промиване на инертен материал постъпват в Утаител №1, който е със запълнен капацитет и не се осигурява необходимия времепрестой за тяхното утаяване. На изход на открития канал в р. Места се заустват непречистени отпадъчни води. По време на проверката, чрез разпределителна шахта промишлените отпадъчни води са насочени за пречистване към Утаител №2, който е празен и с незапълнен обем. В разпределителната шахта е монтирано измервателно устройство, което е пломбирано от БДЗБР. Към момента на проверката измервателното устройство е запушено и не отчита количествата отпадъчни води, които преминават през него. На обекта се води дневник, в който се правят ежемесечни записи на обемите заустени отпадъчни води. От Регионална лаборатория – Благоевград е извършено пробовземане на отпадъчни води след първи утаител в Пункт №1- изход на открит канал, преди заустване в р. Места за изпитване по показателите за контрол, заложени в РЗ. Резултатите от проведения емисионен контрол показват отклонение от индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО) по показател Неразтворени вещества, определени в РЗ - резултат от изпитване 564 mg/dm3 при ИЕО 80 mg/dm3. Във връзка с установеното неспазване на ИЕО са предприети съответните мерки за образуване на административнонаказателно производство срещу дружеството.

Почви
През периода е извършена 1 бр. планова проверка, като в рамките на осъществения контрол не е давано предписание.

Биологично разнообразие и НЕМ
Извършени са общо 9 бр. проверки по Закона за биологичното разнообразие, от които 8 бр. планови и 1 бр. извънредна по постановление на органите на прокуратурата.
По Закона за защитените територии са извършени общо 25 бр. планови проверки, 18 бр. от които са извършени от служителите „Паркова охрана“ на резерватите „Соколата“, „Конгура“ и „Али ботуш“.

Отпадъци
През месеца са извършени 10 бр. проверки, от които 8 бр. планови и 2 бр. извънредни по постъпили сигнали. В рамките на осъществения контрол са дадени 5 бр. предписания.
През периода е съставен 1 бр. АУАН:
- АУАН №9-25/03.06.2024 г. на „Агрини“ ЕООД, гр. Сандански за нарушение на чл. 134, ал. 1, т. 2 , предл. ІІ във връзка с чл. 29, ал. 2, предл. ІІІ-ро от Закона за управление на отпадъците (ЗУО, обн. ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.), изразяващо се в установено нерегламентирано третиране на отпадъци.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- По сигнал за замърсен терен с излезли от употреба гуми в землището на с. Бараково, общ. Кочериново е извършена проверка на място от представители на РИОСВ и ОбА Кочериново. С лицето подало сигнала, въпреки направените опити не е осъществена връзка на посочения телефонен номер. При проверката е констатирано действително наличие на гуми, но в съседен на цитирания в сигнала имот. На кмета на Община Кочериново е дадено предписание за почистване на гумите, с поставен срок за изпълнението му.
- По препратен сигнал от РИОСВ – София за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци и изгаряне на масла в гр. Благоевград, е извършена проверка на място от представители на РИОСВ и Община Благоевград. Лицето, подало сигнала е поканено да вземе участие при проверката, но не присъства. От собственика на имота, където е разположен посочения в сигнала обект е осигурен достъп. Не е установено извършване на производствена дейност на обекта, а дружеството посочено в сигнала като замърсител е освободило помещението преди повече от година.

Химикали
През периода са извършени 9 бр. планови проверки. В рамките на осъществения контрол е дадено 1 бр. предписание.

ЗОПОЕЩ
Извършена е 4 бр. планови проверка, като в рамките на осъществения контрол не са давани предписания.

КОМПЛЕКСНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ
През отчетния период е извършена 2 бр. проверки на обекти с комплексно разрешително. Едната проверка е планова и е на РДНО за общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда. В рамките на осъществения контрол е дадено 1 бр. предписание.
Извършена е и извънредна проверка на РДНО за общини Сандански, Струмяни и Кресна. Проверката е провокирана от възникнал пожар. В рамките на осъществения контрол са дадени 3 бр. предписания.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- На 24.06.2024 г. е извършена проверка на място във връзка с възникнал пожар на територията на клетка №1 и 2 на РДНО за общини Сандански, Струмяни и Кресна. Дадени са три предписания за включване на допълнителна техника за запръстяване и уплътняване на тлеещите участъци в клетките, да не се преустановява дейността по запръстяване и уплътняване и ежедневно информиране за извършените дейности. На следващия ден е извършена повторна проверка, описана в секция „Атмосферен въздух“.

ОВОС и ЕО
Извършени са 28 бр. проверки, от които 26 бр. планови и 2 бр. извънредни по постъпила информация с уведомления за инвестиционни предложения. 1 бр. проверка е извършена на място и 27 бр. по документи. Проверките по документи са по изпълнение на условия и мерки в решения и относно правно действие на решения.

НП, санкции по чл. 69 от ЗООС и Принудителни административни мерки (ПАМ)

НП
През м. юни 2024 г. са издадени 4 /четири/ наказателни постановления, както следва:

ЗУО:
1. НП №4-24/14.06.2024 г. – „ВРАНЕЩИЦА“ ЕООД, гр. Симитли, за това че като лице притежаващо регистрационен документ за извършване на дейност по транспортиране (събиране и транспортиране) на отпадъци не води отчетност на отпадъците по реда и начина на чл.10, ал. 1, ал. 3 и ал. 4 от Наредба № 1 от 4 юни 2014 г., за което нарушение на основание чл. 135, ал. 1, т. 1 Закона за управление на отпадъците (ЗУО) е наложена имуществена санкция в размер на 2 000 лева;
2. НП №3-25/14.06.2024 г. – „СТРОИТЕЛ-2001“ ЕООД, гр. Якоруда, за това че като лице притежаващо регистрационен документ за извършване на дейност по транспортиране (събиране и транспортиране) на отпадъци не води отчетност на отпадъците по реда и начина на чл.10, ал. 1, ал. 3 и ал. 4 от Наредба № 1 от 4 юни 2014 г., за което нарушение на основание чл. 135, ал. 1, т. 1 от ЗУО е наложена имуществена санкция в размер на 2 000 лева;

ЗВ:
3. НП №3-11/18.06.2024 г. – „НИКОКОП БГ“ ЕООД, гр. Разлог, за това че ползва повърхностен воден обект – р. Изток, земл. на гр. Разлог без необходимото за това основание - не притежава издадено от директора на БДЗБР разрешително за заустване на отпадъчни води, които са формирани от дейността на експлоатиран от дружеството обект „Бетонов център“, за което нарушение на основание чл. 200, ал. 4 вр. с ал. 1, т. 2 от Закона за водите /ЗВ/ е наложена имуществена санкция в размер на 2 500,00 лева.
4. НП №6-11/20.06.2024 г. – „ВИНАРСКА ИЗБА - ЛОГОДАЖ” ООД, гр. Благоевград, за това че ползва повърхностен воден обект – р. Логодажка без необходимото за това основание - не притежава издадено от директора на БДЗБР разрешително за заустване на отпадъчни води, които са формирани от дейността на експлоатиран от дружеството обект „Винарска изба - Логодаж“, за което нарушение на основание чл. 200, ал. 4 вр. с ал. 1, т. 2 от Закона за водите /ЗВ/ е наложена имуществена санкция в размер на 2 500,00 лева.

Споразумения по чл. 58г, ал. 1 от ЗАНН:
1. Споразумение №5-11-10/05.06.2024 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №5-11/2024 г. между наказващи орган и Община Банско, образувано за осъществен състав на чл. 200, ал. 1, т. 2 от Закона за водите, с което е наложена имуществена санкция в размер на 1 400,00 лева.
2. Споразумение №6-25-11/10.06.2024 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №6-25/2024 г. между наказващи орган и „КАРО ТРЕЙДИНГ“ ООД, гр. София, образувано за осъществен състав на чл. 135, ал. 2, т. 1 от Закона за управление на отпадъците, с което е наложена имуществена санкция в размер на 3 500,00 лева.
3. Споразумение №5-25-12/12.06.2024 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №5-25/2024 г. между наказващи орган и „АЛЕКСАНДЪР МЕЧ“ ЕООД, с. Черниче, образувано за осъществен състав на чл. 134, ал. 1, т. 1 от Закона за управление на отпадъците, с което е наложена имуществена санкция в размер на 980,00 лева.
4. Споразумение №4-11-13/21.06.2024 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №4-11/2024 г. между наказващи орган и „ЕКОРЕПЛАСТ“ ЕООД, гр. София, образувано за осъществен състав на чл. 200, ал. 1, т. 2 от Закона за водите, с което е наложена имуществена санкция в размер на 1 400,00 лева.
5. Споразумение №2-16-14/21.06.2024 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №2-16/2024 г. между наказващи орган и В.Ш., гр. Благоевград, за това че като възложител на инвестиционно предложение не е информирал писмено компетентния орган РИОСВ - Благоевград, чрез внасяне на уведомление на най-ранен етап, за което нарушение му е наложена глоба в размер на 35.00 лева на основание чл. 128в от Закона за биологично разнообразие.
6. Споразумение №1-14-15/27.06.2024 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №1-14/2024 г. между наказващи орган и „ЕКОГРУПТРАНС-2“ ООД, гр. Гоце Делчев, образувано за осъществен състав на чл. 135, ал. 1, т. 1 от Закона за управление на отпадъците, с което е наложена имуществена санкция в размер на 1 400,00 лева.

Санкции
1. С НП №С-2-11/12.06.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград на Община Благоевград е наложена текуща месечна санкция в размер на 43 лева за замърсяване на околната среда над допустимите норми при неспазване на определените в Комплексно разрешително №573-Н0/2019 г. ИЕО на вредни вещества на заустваните в р. Струма отпадъчни води по показатели Азот нитритен и Азот нитратен от обект „Регионална система за управление на отпадъците (РСУО), регион Благоевград, обслужваща общините Благоевград, Симитли, Рила, Коче-риново и Бобошево – I-ви етап “ в Пункт 2 - на изход ПСИВ.

ПАМ.
През периода не са издавани заповеди за налагане на принудителна административна мярка.

През месеца са събрани общо 17 117,65 лв., от които 7 100 лв. от имуществени санкции и глоби, 9 695 лв. от сключени споразумения и 322,65 лв. от наложени санкции.

Административни услуги.

През месеца са предоставени 349 броя административни услуги, отговори по жалби и сигнали, и извършени други съгласувателни дейности, част от които са:
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС – 5 бр.;
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ЕО – 2 бр.;
- писма по определяне на приложима процедура по глава шеста на ЗООС – 13 бр.;
- решения за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие върху защитени зони – 4 бр.;
- писма до възложители, издадени по реда на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС – 220 бр.;
- решения за прекратяване на административни процедури по ОВОС, ЕО, ОС, вкл. и по искане на възложителя – 2 бр.;
- писма относно валидността на решения –13 бр.;
- оценяване на съответствието на доклади за резултатите от СПИ и утвърждаване на доклади за резултати от СПИ – 1 бр.;
- изменение и/или допълнение на регистрационен документ за извършване дейности по събиране и транспортиране на отпадъци – 3 бр.;
- утвърждаване на работни листи за класификация на отпадъци – 12 бр.;
- заверяване на отчетни книги за образуване и/или третиране на отпадъци – 15 бр.
- извършване на регистрация и издаване на регистрационен документ за извършване дейности по събиране и транспортиране на отпадъци – 3 бр.
- издаване на решение за достъп до обществена информация – 1 бр.

Обществеността

През отчетния период на интернет страницата е осигурен обществен достъп на всички издадени крайни административни актове и обявления за текущи производства, чрез своевременно публикуване. Публикувани са 6 бр. съобщения до обществеността за дейността на Инспекцията и проведени събития. Актуализирана е своевременно информацията в публичните регистри и са добавени ресурси с актуална информация към наборите от данни в Портала за отворените данни. По реда на Закона за достъп до обществена информация и Предоставен пълен достъп до исканата обществена информация по постъпило през периода 1 бр. заявление.
За отбелязване на Световния ден на околната среда – 5 юни от РИОСВ – Благоевград са проведени 9 броя инициативи, от които са обхванати над 600 ученици от училища и деца от детски градини в учебни заведения в гр. Благоевград и гр. Кочериново.