Съдържание

Посетители

В момента има 158  гости и няма потребители и в сайта

Месечни отчети

Месечен отчет за май 2024 г.

ОТЧЕТ ЗА КОНТРОЛНАТА ДЕЙНОСТ НА РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД за м. май 2024 година

 

Кратка обобщена информация за осъществената контролна дейност за периода и резултати от извършената контролна дейност.

 

През месец май 2024 г. са извършени общо 80 бр. проверки на 57 бр. обекта. Съставени са 4 бр. акта за установяване на административно нарушение (АУАН). Издадени са 4 бр. наказателни постановления (НП), с които са наложени имуществени санкции в размер на 6 500 лева. Сключени са 3 бр. споразумения между нарушителя и наказващия орган за приключване на административнонаказателното производство.
През месеца са извършени общо 18 бр. извънредни проверки, в това число:
- 5 бр. по жалби и сигнали;
- 3 бр. за изпълнение на предписания;
- 1 бр. по налагане на санкция;
- 1 бр. по искане на органите на МВР и прокуратурата;
- 5 бр. по заповед/писмо на МОСВ/ИАОС;
- 3 бр. други проверки, свързани с нов обект и нова дейност;
В рамките на осъществения контрол са дадени 43 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия и предприемане на мерки.
За периода са постъпили 19 броя жалби и сигнали, по които са предприети съответните действия. Сигналите, извън компетентността на РИОСВ, са препратени за решаване от съответните компетентни органи, за което са уведомени жалбоподателите.

Акценти от извършената месечна контролна и административнонаказателна дейност:

Текущ контрол:
- Изпълнение на годишния план за контролна дейност, вкл. и планираните проверки на паркова охрана по ЗЗТ.
- Проверки по спазване на режимите в защитените територии.
- Проверки по жалби и сигнали.
- Проверки по заповеди и писма от МОСВ и др. органи.

Кратък анализ на постигнатите резултати в областта на опазване на околната среда от осъществената контролна дейност:

Атмосферен въздух
През периода са извършени 9 бр. проверки, от които 5 планови и 4 извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 3 бр. предписания за отстраняване на констатирани нарушения.
През периода е съставен 1 бр. АУАН:
- АУАН №1-06/23.05.2024 г. на „ИФЕСТОС БАЛКАН“ ООД, гр. Петрич, експлоатиращ „Цех за производство на детайли и аксесоари за алуминиева дограма“ в гр. Петрич, общ. Петрич, ул. „Места“ №3, консервен цех 2, за нарушение на чл. 34н, ал. 1, т. 2, в частта „глава пета“, във връзка с чл. 18, т. 1 от Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, обн. ДВ, бр. 45/1996 г., изм. и доп.), и чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба №6/1999 г. за реда и начина за измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници (ДВ бр. 31/1999 г., с изм. и доп.), изразяващо се в неспазване изискванията за провеждане на емисионен контрол – собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества в отпадъчните газове, изпускани в атмосферния въздух от изпускащо устройство от сектор за изпичане на прахови покрития към линия за нанасяне на прахови покрития.
Извършени действия по жалби и сигнали.
- Извършена е проверка на място по постъпил на „зелен телефон“ в РИОСВ – Благоевград, чрез телефон 112, анонимен сигнал за усещане на неприятна миризма и замърсяване на атмосферния въздух в района на бивш завод „УКВ“ в гр. Гоце Делчев. При проверката е установено, че в непосредствена близост до сградата на бивш завод „УКВ“ е разположена ПКЦ на дървопреработващо предприятие, експлоатирано от „Палетен-24 Балкан“ ЕООД, гр. Пловдив. В момента на обхода не се наблюдава изпускане на димни газове от комина на котелното помещение. Котелът не работи. Пред входа на ПКЦ, който е отворен са налични две палета с дървесни отпадъци, примесени с чембери. Ще бъде извършена последваща проверка на обекта, предвид постъпилия сигнал и обстоятелството, че обектът е включен в утвърдения годишен план за контролната дейност на РИОСВ – Благоевград.
- Извършена проверка на място на „Мултитруп“ ООД, с. Кърналово, във връзка с постъпил сигнал на зеления телефон на РИОСВ – Благоевград за задушлив дим от цех за производство на пелети. Дружеството експлоатира „Цех за първична обработка на дървесина“ и „Цех за производство на пелети“. Източници на емисии в атмосферния въздух са 2 бр. изпускащи устройства (въздуховоди К1 и К2) след 2 бр. циклонни сушилни с директен контакт (лява и дясна) за изсушаване на дървесен чипс към инсталация за производство на пелети. В момента на проверката не се установява изпускане на задушлив дим от изпускащите устройства, както и не се установява наличие на неприятни миризми на производствената площадка и извън нея. Като гориво в котлите посредством 2 бр. шнекове се подава чипс, който се ползва и като суровина за производството на пелети. Дружеството спазва изискванията относно провеждане на собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух. Последните СПИ са проведени на 16.01.2024 г. и са представени в РИОСВ - Благоевград с доклад по реда на чл. 39 от Наредба №6/1999 г. (ДВ бр. 31/1999 г., с изм. и доп.). Резултатите от изпитване показват спазване на нормите за допустими емисии от двете изпускащи устройства по показатели прахообразни вещества и органични вещества, определени като общ въгле-род, регламентирани в чл. 62, ал. 1, т. 1, буква „в“ и т. 2, буква „а“ от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.). РИОСВ – Благоевград ще продължи да извършва наблюдение и контрол на инсталацията за производство на пелети.

Води
През месец май са извършени 10 бр. проверки, от които 8 планови и 2 извънредни, от които една по налагане на санкция и една за извършване на последващ контрол. В рамките на осъществения контрол е дадено 1 бр. предписание за отстраняване на констатирани нарушения.

Почви
През периода са извършени 3 бр. планови проверка, като в рамките на осъществения контрол не са давани предписания.

Биологично разнообразие и НЕМ
Извършени са общо 3 бр. проверки по Закона за биологичното разнообразие, от които 2 бр. планови и 1 бр. извънредна по постъпила жалба.
По Закона за защитените територии са извършени общо 21 бр. проверки, от които 20 бр. планови и 1 бр. извънредна. 18 бр. от плановите проверки са извършени от служителите „Паркова охрана“ на резерватите „Соколата“, „Конгура“ и „Али ботуш“.

Отпадъци
През месеца са извършени 27 бр. проверки, от които 18 бр. планови и 9 бр. извънредни. Извънредните проверки са по заповед на министъра на околната среда и водите; по постъпил сигнал за замърсени терени, последващ контрол за изпълнение на предписание, нов обект и др. В рамките на осъществения контрол са дадени 23 бр. предписания.

През периода са съставени 3 бр. АУАН:
- АУАН №04-13/20.05.2024 г. на Мехмед Вакльов, в качеството му на кмет на община Якоруда, за нарушение на чл. 151, ал. 2, т. 6, във връзка с чл. 19, ал. 3, т. 15 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО, обн. ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.), за нерегламентирано замърсяване с отпадъци.
- АУАН №1-14/20.05.2024 г. на „ЕКОГРУПТРАНС-2“ ООД, гр. Гоце Делчев, експлоатиращ база за производство и продажба на еко и биогорива, находяща се в имот с номер 000186, землище на с. Копривлен, общ. Хаджидимово, за нарушение на чл. 135, ал. 1, т. 1, пр. І-во, във връзка с чл. 44, ал. 1 и ал. 2, във връзка с чл. 48, ал. 1 от ЗУО, за неводене на отчетност за отпадъците.
- АУАН №03-03/23.05.2024 г. на Людмил Терзиев, в качеството му на кмет на община Хаджидимово за нарушение на чл.151, ал. 6, т. 2 , във връзка с чл. 19, ал. 3, т. 15 от ЗУО, за нерегламентирано замърсяване с отпадъци.

Извършени действия по жалби и сигнали.
- В БДЗБР е постъпил сигнал за замърсяване на устието на р. Благоевградска Бистрица от строителни и животински отпадъци. От страна на БДЗБР е изискана съвместна проверка с представител на РИОСВ-Благоевград. Същата е проведена на 28.05.2024 г. В хода на проверката са обходени участъци от речните легла на река Бистрица и река Струма и прилежащите към тях терени, попадащи в землището на гр. Благоевград. Сигналът е основателен, тъй като са установени замърсявания с битови и строителни отпадъци, опаковки, стари автомобилни гуми. Кметът на община Благоевград е запознат с направените констатации, като е изискано да предприеме незабавни действия за почистване на замърсените участъци и предаване на събраните отпадъци за последващо третиране на лица с документ по чл. 35 от ЗУО.

Химикали
През периода са извършени 8 бр. проверки, от които 7 бр. планови и 1 бр. извънредна. В рамките на осъществения контрол са дадени 15 бр. предписания.

ЗОПОЕЩ
Извършена е 1 бр. планова проверка, като в рамките на осъществения контрол е дадено 1 бр. предписание.

КОМПЛЕКСНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ
През отчетния период не са извършвани проверки на обекти с комплексни разрешителни.

ОВОС и ЕО
Извършени са 7 бр. планови проверки, от които 2 бр. на място по изпълнения на условия и мерки в решения и 5 бр. по документи относно правно действие на решения.

НП, санкции по чл. 69 от ЗООС и Принудителни административни мерки (ПАМ)

НП
През м. май 2024 г. са издадени 4 /четири/ наказателни постановления, както следва:
ЗУО:
1. НП №2-24/14.05.2024 г. – РИЛСКА СВ. ОБИТЕЛ – РИЛСКИ МАНАСТИР, затова че не е организирала управлението на битовите отпадъци в съответствие с изискванията на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) - не е предприела необходимите мерки за екологосъобразното им третиране, съгласно заложената в закона йерархия при управление на отпадъците, с което на основание чл. 155, ал. 1 за осъществен състав на чл. 30, ал. 1, във връзка с чл. 6, ал. 1 от ЗУО е наложена имуществена санкция в размер на 1 000 лева;

ЗВ:
2. НП № 1-10/10.05.2024 г. – „АГРОМАХ ПРОДАКШЪН“ ЕООД, за това че като титуляр на издадено от директора на БДЗБР Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води, формирани от обект - „Административни сгради, складови помещения и лаборатория“ в с. Бело поле, зауства в р. Струма отпадъчни води в отклонение на нормите за допустима степен на замърсяване, определени с разрешителното по показатели Активна реакция (pH) и "Неразтворени вещества", с което е осъществен състав на нарушение по чл. 200, ал. 1, т. 6 от Закона за водите, като е наложена имуществена санкция в размер на 1 500 лева.
3. НП №1-11/30.05.2024 г. – „БОЖАНОВ ГРУП“ ЕООД, гр. Разлог, за това че ползва повърхностен воден обект – р. Изток, земл. на гр. Разлог без необходимото за това основание - не притежава издадено от директора на БДЗБР разрешително за заустване на отпадъчни води, които са формирани от дейността на експлоатиран от дружеството обект „ТМСИ“, за което нарушение на основание чл. 200, ал. 4 вр. с ал. 1, т. 2 от Закона за водите /ЗВ/ е наложена имуществена санкция в размер на 2 500,00 лева.
4. НП №2-11/30.05.2024 г. – „БОЖАНОВ ГРУП“ ЕООД, гр. Разлог, за това че ползва повърхностен воден обект – р. Язо без необходимото за това основание - не притежава издадено от директора на БДЗБР разрешително за заустване на отпадъчни води, които са формирани от дейността на експлоатиран от дружеството обект „Бетонов център“, за което нарушение на основание чл. 200, ал. 4 вр. с ал. 1, т. 2 от Закона за водите /ЗВ/ е наложена имуществена санкция в размер на 2 500,00 лева.

Споразумения по чл. 58г, ал. 1 от ЗАНН:
1. Споразумение №1-25-7/17.05.2024 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №1-25/2024 г. между наказващи орган и „БИО ОРГАНИК БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, с. Иваняне, образувано за осъществен състав на чл. 135, ал. 2, т. 1 от Закона за управление на отпадъците, с което е наложена имуществена санкция в размер на 3 500,00 лева.
2. Споразумение №1-24-8/30.05.2024 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №1-24/2024 г. между наказващи орган и „ТЕХНОПАРК АВТОСЕРВИЗ“ ЕООД, с. Зелен дол, общ. Благоевград, образувано за осъществен състав на чл. 165, ал. 2 от Закона за опазване на околната среда, с което е наложена имуществена санкция в размер на 1 400,00 лева.
3. Споразумение №1-13-9/31.05.2024 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №1-13/2024 г. между наказващи орган и „М-ИНДЕКОП“ ЕООД, с. Поленица, образувано за осъществен състав на чл. 134, ал. 1, т. 2 от Закона за управление на отпадъците, с което е наложена имуществена санкция в размер на 980,00 лева.

Санкции.
1. С НП №С-1-11/13.05.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград на Община Сандански е наложена текуща месечна санкция в размер на 79,00 лв. за замърсяване на околната среда над допустимите норми и неспазване на ИЕО на вредни вещества по показател БПК5 на заустваните в река Струма в Пункт №2 – изход на ПСОВ на с. Вълково отпадъчни води, постановени в Разрешително за заустване №43110052/05.03.2009 г., продължено с Решение № ПО-01/26.01.2015 г. от обект „ПСОВ на с. Вълково”, находящ се в местност Ормана, землище на с. Вълково, община Сандански.

ПАМ.
През периода не са издавани заповеди за налагане на принудителна административна мярка.

През месеца са събрани общо 8 879,85 лв., от които 5 172,60 лв. от имуществени санкции и глоби, 3 500 лв. от сключени споразумения и 207,25 лв. от наложени санкции.

Административни услуги.
През месеца са предоставени 403 броя административни услуги, отговори по жалби и сигнали, и извършени други съгласувателни дейности, част от които са:
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС – 6 бр.;
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ЕО – 9 бр.;
- писма по определяне на приложима процедура по глава шеста на ЗООС – 10 бр.;
- решения за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие върху защитени зони – 4 бр.;
- писма до възложители, издадени по реда на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС – 179 бр.;
- решения за прекратяване на административни процедури по ОВОС, ЕО, ОС, вкл. и по искане на възложителя – 2 бр.;
- писма относно валидността на решения –5 бр.;
- регистрационни карти, издадено по реда на по ЗБР – 2 бр.
- годишни отчети на оператори на стационарно, хладилно , климатично или термопомпено оборудване – 2 бр.;
- оценяване на съответствието на доклади за резултатите от СПИ и утвърждаване на доклади за резултати от СПИ – 4 бр.;
- изменение и/или допълнение на регистрационен документ за извършване дейности по събиране и транспортиране на отпадъци – 3 бр.;
- утвърждаване на работни листи за класификация на отпадъци – 55 бр.;
- издаване на мотивирано становище за несъответствие на кода с вида на отпадъка, произхода, ползваната технология, влаганите суровини и материали – 23 бр.;
- заверяване на отчетни книги за образуване и/или третиране на отпадъци – 55 бр.

Обществеността
През отчетния период на интернет страницата е осигурен обществен достъп на всички издадени крайни административни актове и обявления за текущи производства, чрез своевременно публикуване. Публикувани са 5 бр. съобщения до обществеността за дейността на Инспекцията и проведени събития. Актуализирана е своевременно информацията в публичните регистри и са добавени ресурси с актуална информация към наборите от данни в Портала за отворените данни. По реда на Закона за достъп до обществена информация и Предоставен пълен достъп до исканата обществена информация по постъпили през периода 3 бр. заявления.
За отбелязване на Европейския ден на „Натура 2000“ – 21 май 2024 г. и Световния ден на биологичното разнообразие – 22.05.2024 г. от РИОСВ – Благоевград са проведени 4 броя инициативи, от които са обхванати над 150 ученици от училища в гр. Петрич.