Съдържание

Посетители

В момента има 323  гости и няма потребители и в сайта

Месечни отчети

Месечен отчет за м. декември 2023 г.

ОТЧЕТ ЗА КОНТРОЛНАТА ДЕЙНОСТ НА РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД за м. декември 2023 година

 

Кратка обобщена информация за осъществената контролна дейност за периода и резултати от извършената контролна дейност.

 

През месец декември 2023 г. са извършени общо 86 бр. проверки на 70 бр. обекта. Съставени са 2 бр. акта са установяване на административно нарушение (АУАН). Издадени са 3 бр. наказателни постановления (НП), с които са наложени имуществени санкции в размер на 6000 лева. Сключени са 4 бр. споразумения между нарушителя и наказващия орган за приключване на административнонаказателното производство.

През месеца са извършени общо 9 бр. извънредни проверки, в това число:
- 4 бр. по жалби и сигнали;
- 1 бр. за изпълнение на предписания;
- 1 бр. по налагане на санкция;
- 1 бр. за провеждане на собствени периодични измервания;
- 1 бр. по установено изгаряне на отпадъци по време на проверка;
- 1 бр. по постъпила информация.
В рамките на осъществения контрол са дадени 19 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия и предприемане на мерки.
За периода са постъпили 7 броя жалби и сигнали, по които са предприети съответните мерки. Сигналите, извън компетентността на РИОСВ, са препратени за решаване от съответните компетентни органи, за което са уведомени жалбоподателите.

Акценти от извършената месечна контролна и административнонаказателна дейност:

Текущ контрол:
- Изпълнение на годишния план за контролна дейност, вкл. и планираните проверки на паркова охрана по ЗЗТ.
- Проверки по спазване на режимите в защитените територии.
- Проверки по жалби и сигнали.
- Проверки по заповеди и писма от МОСВ и др. органи.

Кратък анализ на постигнатите резултати в областта на опазване на околната среда от осъществената контролна дейност:

Атмосферен въздух

През периода са извършени 7 бр. проверки, 6 бр. от които са планови и 1 бр. извънредна. В рамките на осъществения контрол са дадени 2 бр. предписания за отстраняване на констатирани нарушения.
През месец декември е съставен 1 бр. АУАН за нарушение на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ):
- АУАН №3-06/04.12.2023 г. на „ЕКО 5 ПЕЛЕТ“ ЕООД, гр. Добринище експлоатиращ на „Цех за производство на пелети“, находящ се в гр. Добринище, ул. „Тодор Каблешков“ №40, за нарушение на чл. 34н, ал. 1, т. 2, в частта "глава пета", във връзка с чл. 18, т. 1 от Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ, бр. 45/1996 г., изм. и доп.), и чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба №6/1999 г. за реда и начина за измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници (ДВ бр. 31/1999 г., с изм. и доп.) – неспазване изискванията за провеждане на емисионен контрол – собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества в отпадъчните газове, изпускани в атмосферния въздух от три броя изпускащи устройства към инсталация за производство на пелети.

Води
През месец декември са извършени 5 бр. проверки, от които 3 бр. планови и 2 бр. извънредни проверки, като едната от тях е за налагане на санкция по чл. 69, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда. В рамките на осъществения контрол не са давани предписания.
Извършени действия по жалби и сигнали.
Във връзка с постъпила жалба в РИОСВ – Благоевград за нерегламентирано заустване на отпадъчни води в р. Струма, формирани от 5 броя басейни за обществено ползване, изградени в имот в гр. Симитли, и за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци в съседен имот, е извършена проверка на място, на 15.12.2023 г. За инвестиционно предложение „Комплекс за масов спорт, рекреация и отдих „Лесопарк с градски плаж“ в поземлени имоти с идентификатори 66460.14.899, 66460.14.412, 66460.14.896 и 66460.14.908 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Симитли, община Симитли, област Благоевград“ от директора на РИОСВ – Благоевград е издадено писмо с изх. №3674(12)/18.03.2022 г. на РИОСВ – Благоевград. С ИП е предвидено формираните отпадъчни (битови, производствени и дъждовни, площадково замърсени) води да бъдат отведени в канализационната мрежа на населеното място, изградена в близост до имотите. По време на проверката е установено, че в близост до оградата на поземлен имот с идентификатор 66460.14.899 по КККР на гр. Симитли е изградена бетонова шахта, в която са налични входна (гофрирана) тръба за отпадъчни води и помпена станция, в която са монтирани 2 бр. помпи и 3 бр. поплавъка за напорно отвеждане на отпадъчните води. Не е установено място на включване на отпадъчните води от бетоновата шахта към канализационната мрежа на гр. Симитли (към главен канализационен клон на гр. Симитли), както и извеждане на тръби по левия бряг на р. Струма. С писмо на РИОСВ – Благоевград е изискана документация, удостоверяваща предоставянето на канализационни услуги от оператора „ВиК“ ЕООД – Благоевград. При проверката е извършен обход на съседните имоти и района на р. Струма в близост до тях, като е установено нерегламентирано замърсяване с отпадъци с произход от бита, предвид което на кмета на Община Симитли е дадено предписание за почистване на отпадъците, за което РИОСВ – Благоевград е необходимо да бъде уведомена. Ще бъде извършен последващ контрол по изпълнение на даденото предписание.

Почви
През периода не са извършени проверки.

Биологично разнообразие и НЕМ
Извършени са 10 бр. планови проверки по Закона за биологичното разнообразие.
По Закона за защитените територии са извършени общо 18 бр. планови проверки, от които 17 бр. проверки от служителите „Паркова охрана“ на резерватите „Соколата“, „Конгура“ и „Али ботуш“.
Извършените планови проверки по Закона за лечебните растения са 18 бр.

Отпадъци
През месеца са извършени 23 бр. проверки, от които 18 бр. планови и 5 бр. извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 14 бр. предписания за отстраняване на констатирани нарушения.
Извършени действия по жалби и сигнали.
По постъпил на зеления телефон сигнал за замърсяване на терени със строителни отпадъци в поземлени имоти в селата Логодаж, Обел и Клисура е извършена проверка на място. От огледите и събраната документация е установено, че от извършваща се реконструкция и модернизация на ГКПП – Станке Лисичково се образуват отпадъци, част от които се насочват към имоти попадащи в землищата на споменатите населени места. Съставен е констативен протокол. С него, от дружеството извършващо строителните дейности е изискано допълнително да бъдат представени документи, с цел установяване на виновното лице за замърсяването на терените. Предстои да бъдат предприети административнонаказателни действия.
Във връзка с постъпил на ел. поща на РИОСВ – Благоевград сигнал за извършване на дейности по събиране, съхранение и разкомплектоване на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) върху част от имот в гр. Петрич е извършена проверка на място. При проверката е установено, че на имота се съхраняват ИУМПС и части от тях. Съставен е констативен протокол и с него са дадени предписания за предаване на отпадъците на лице, притежаващо документ по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО). След изтичане на определения срок за почистване на терена, предстои да се извърши повторна проверка.

Химикали
През периода са извършени 2 бр. проверки, които са планови. В рамките на осъществения контрол са дадени 2 бр. предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

ЗОПОЕЩ
Извършена е 1 бр. планова проверка, като в рамките на осъществения контрол не е давано предписание.

КОМПЛЕКСНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ
През отчетния период е съставен 1 бр. АУАН за установено нарушение на Закона за опазване на околната среда (ЗООС):
- АУАН №1-09/12.12.2023 г. на Община Петрич за установено нарушение на чл. 164, ал. 1, във връзка с чл. 123в, т. 2, от Закона за опазване на околната среда, изразяващо се в неизпълнение на условие в комплексното разрешително.

ОВОС и ЕО
Извършени са 6 бр. проверки, от които 4 бр. планови и 2 бр. извънредни – по подаден сигнал и по постъпила информация за начало на строителни дейности. Плановите проверки са по документи относно правното действие и по изпълнение на условия и мерки в актове.

През отчитания период са извършени 8 бр. извънредни проверки, свързани с приемане на извършените работи по договори, сключени с ПУДООС, както следва:
- с. Юруково, общ. Якоруда за приемане на извършена работа по Договор №15510/06.06.2023 г. по проект „Да доставим радост на децата чрез изграждане на кът за отдих и спорт на открито в с. Юруково“ в рамките на Национална кампания „Чиста околна среда“;
- гр. Якоруда, общ. Якоруда за приемане на извършена работа по Договор №15512/06.06.2023 г. по проект „Създаване на кът за спорт на открито за деца и възрастни в град Якоруда, община Якоруда“ в рамките на Национална кампания „Чиста околна среда“;
- с. Аврамово, общ. Якоруда за приемане на извършена работа по Договор №15511/06.06.2023 г. по проект „Изграждане на спортна площадка-желана територия за спорт и игри в с. Аврамово“ в рамките на Национална кампания „Чиста околна среда“;
- с. Краище, общ. Белица за приемане на извършена работа по Договор №15342/19.05.2023 г., по проект „Кът за игри за повече детски усмивки в с. Краище“ в рамките на Национална кампания „Чиста околна среда“;
- гр. Белица, община Белица за приемане на извършена работа по Договор №15490/05.06.2023 г. по проект „Детска площадка за много игри на открито“ в рамките на Национална кампания „Чиста околна среда“;
- с. Краище, общ. Белица за приемане на извършена работа по Договор №15232/14.07.2022 г., сключен между ПУДООС и Община Белица за изпълнение на проект „I етап на разширение на съществуваща пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) в землището на с. Краище – включване на отпадъчни води от с. Краище, община Белица “;
- Средно училище „Христо Ботев“, гр. Кочериново, общ. Кочериново за приемане на извършена работа по Договор №15551/14.06.2023 г. по проект „Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания „Чиста околна среда“;
- гр. Сандански, общ. Сандански за приемане на извършена работа по Договор №15283/21.11.2022 г., сключен между ПУДООС и Община Сандански за изпълнение на проект „Пречиствателна станция за отпадъчни води в ПИ 65334.212.634, м. Боруна, гр. Сандански, община Сандански“.

Споразумения по чл. 58г, ал. 1 от ЗАНН:

През месец декември 2023 г. са сключени 4 бр. споразумения за приключване на административнонаказателното производство:
1. Споразумение №5-11-19/18.12.2023 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №5-11/2023 г. между наказващи орган и „ПРОПЪРТИ КЛАРК“ ЕООД, гр. Благоевград, образувано за осъществен състав на чл. 200, ал. 1, т. 2 от Закона за водите /ЗВ/, с което е наложена имуществена санкция в размер на 1 400,00 лева.
2. Споразумение №9-11-17/07.12.2023 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №9-11/2023 г. между наказващи орган и „БИСТРИЦА 2002“ ЕООД, гр. Гоце Делчев, образувано за осъществен състав на чл. 200, ал. 1, т. 29 от ЗВ, с което е наложена имуществена санкция в размер на 350,00 лева.
3. Споразумение №4-20-16/06.12.2023 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №4-20/2023 г. между наказващи орган и М.А., образувано за осъществен състав на чл. 34и, ал. 12 от Закона за чистотата на атмосферния въздух, с което е наложено административно наказание глоба в размер на 2 100,00 лева.
4. Споразумение №3-06-18/19.12.2023 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №3-06/2023 г. между наказващи орган и „ЕКО 5 ПЕЛЕТ“ ЕООД, гр. Добринище, образувано за осъществен състав на чл. 34н, ал. 1, т. 2 от Закона за чистотата на атмосферния въздух, с което е наложена имуществена санкция в размер на 1 400,00 лева.
НП, санкции по чл. 69 от ЗООС и Принудителни административни мерки (ПАМ)

През м. декември 2023 г. са издадени 3 /три/ наказателни постановления за извършени нарушения на Закона за водите, както следва:

1. НП №6-11/01.12.2023 г. – „ДИМКА“ ЕООД, гр. Рила, за ползване на повърхностен воден обект – р. Рилска, землище на н.м. Рилски манастир, общ. Рила, без необходимото за това основание - не притежава издадено от директора на БДЗБР разрешително за заустване на отпадъчни води (битово-фекални), които са формирани от дейността на експлоатиран от дружеството обект „Къмпинг „Бор“, за което нарушение на основание чл. 200, ал. 1, т. 2 от Закона за водите /ЗВ/ е наложена имуществена санкция в размер на 2 000,00 лева.
2. НП №8-11/05.12.2023 г. – „НИКОКОП БГ“ ЕООД, гр. Разлог, за ползване на повърхностен воден обект – р. Изток, землище на гр. Разлог, без необходимото за това основание - не притежава издадено от директора на БДЗБР разрешително за заустване на промишлени отпадъчни води, които са формирани от дейността на експлоатиран от дружеството обект „Бетонов център“, за което нарушение на основание чл. 200, ал. 1, т. 2 от ЗВ е наложена имуществена санкция в размер на 2 000,00 лева.
3. НП №7-11/05.12.2023 г. - „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Благоевград, за ползване на воден обект - р. Струма в отклонение на условие поставено в Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води, а именно допуснато е заустване на непречистени отпадъчни води (смесен поток) в р. Струма, за което нарушение на основание чл. 200, ал. 1, т. 2 от ЗВ е наложена имуществена санкция в размер на 2 000,00 лева.

Санкции.
През периода няма наложени санкции.

ПАМ.
През периода няма наложени принудителни административни мерки.

През месеца са събрани 14 328,37 лв., от които 8320 лв. от имуществени санкции и глоби, 4200 от сключени споразумения и 1808,37 лв. от наложени санкции.

Административни услуги.
През месец септември са предоставени 286 броя административни услуги, отговори по жалби и сигнали, и извършени други съгласувателни дейности, част от които са:
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС – 12 бр.;
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ЕО – 2 бр.;
- писма по определяне на приложима процедура по глава шеста на ЗООС – 12 бр.;
- становища по ЕО – 1 бр.;
- решения за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие върху защитени зони – 4 бр.;
- писма до възложители, издадени по реда на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС – 127 бр.;
- решения за прекратяване на административни процедури по ОВОС, ЕО, ОС, вкл. и по искане на възложителя – 11бр.;
- писма относно валидността на решения – 2 бр.;
- утвърждаване на разположението и броя на точките за пробовземане от обекти с неподвижни източници – 1 бр.;
- оценяване на съответствието на доклади за резултатите от СПИ – 3 бр.;
- изменение и/или допълнение на регистрационен документ за извършване дейности по събиране и транспортиране на отпадъци – 7 бр.;
- извършване на регистрация и издаване на регистрационен документ за извършване дейности по събиране и транспортиране на отпадъци – 3 бр.;
- утвърждаване на работни листи за класификация на отпадъци – 8 бр.;
- заверяване на отчетни книги за образуване и/или третиране на отпадъци – 11 бр.;
- решения за предоставяне на достъп до искана обществена информация – 2 бр.

Общественост
През месеца на интернет страницата е осигурен обществен достъп на всички издадени крайни административни актове и обявления за текущи производства, чрез своевременно публикуване. Публикувано е 1 бр. съобщение до обществеността за дейността на Инспекцията. Актуализирана е своевременно информацията в публичните регистри и са добавени ресурси с актуална информация към наборите от данни в Портала за отворените данни.
Обработени в срок постъпилите два броя заявления за достъп до обществена информация, с които е даден пълен достъп до исканата обществена информация.