Съдържание

Посетители

В момента има 414  гости и няма потребители и в сайта

Месечни отчети

Месечен отчет за м. юли 2023 г.

ОТЧЕТ ЗА КОНТРОЛНАТА ДЕЙНОСТ НА РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД за м. юли 2023 година

 

Кратка обобщена информация за осъществената контролна дейност за периода и резултати от извършената контролна дейност.

 

През месец юли 2023 г. са извършени общо 79 бр. проверки на 62 бр. обекта. Съставени са 3 бр. АУАН. Сключено е едно споразумение между нарушителя и наказващия орган. Наложена е една месечна санкция и една принудителна административна мярка.
През месеца са извършени общо 14 бр. извънредни проверки, в това число:
- 7 бр. по жалби и сигнали;
- 3 бр. за изпълнение на предписания;
- 4 бр. по заповед и писма на МОСВ и други институции.
В рамките на осъществения контрол са дадени 34 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия и предприемане на мерки.
За периода са постъпили 29 броя жалби и сигнали, по които са предприети съответните мерки. 17 от сигналите са за бедстващи птици, за които са предприети незабавни действия. Сигналите, извън компетентността на РИОСВ, са препратени за решаване от съответните компетентни органи, за което са уведомени жалбоподателите.

Акценти от извършената месечна контролна и административнонаказателна дейност:

Текущ контрол:
- Изпълнение на годишния план за контролна дейност.
- Проверки по спазване на режимите в защитените територии.
- Проверки по жалби и сигнали.
- Проверки по заповеди и писма от МОСВ и др. органи.

Кратък анализ на постигнатите резултати в областта на опазване на околната среда от осъществената контролна дейност:

Атмосферен въздух

През изминалия период по компонент „Въздух“ и фактор „Шум“ са извършени 16 бр. проверки, от които 12 бр. планови и 4 бр. извънредни проверки, вкл. по сигнали и жалби. В рамките на осъществения контрол са дадени 7 бр. предписания за отстраняване на констатирани нарушения.
Извършени действия по жалби и сигнали.
1. Във връзка с постъпил сигнал на зелен телефон на РИОСВ – Благоевград, относно силно запрашаване на района от дейността на цех за производство на пелети в гр. Благоевград е извършена незабавна проверка на „Калър бокс“ ЕООД. При проверката е установено че инсталацията за производство на пелети работи, като е нарушена целостта на въздуховода, отвеждащ емисиите след барабанната ротационна сушилня за допълнително пречистване преди изпускането им в атмосферния въздух. Въздуховодът е нарушен вследствие на настъпила авария и по покривната конструкция на халето има отложени значително количество трици, с което се създават условия за неорганизирани емисии в атмосферния въздух. На дружеството е дадено предписание за възстановяване целостта на въздуховода и са предприети съответните действия по образуване на административнонаказателно производство за извършеното адмнинистративно нарушение.
2. Във връзка с постъпила жалба в РИОСВ – Благоевград за замърсяване на околната среда от дейностите, извършвани на площадката на фуражен завод и прилежаща бензиностанция, разположени в непосредствена близост до ДГ „Ян Бибиян“ – филиал на ДГ „Радост“, гр. Симитли е извършена проверка на „Агро Мел 2011“ ЕООД, гр. Симитли. При проверката е установено, че на площадката на дружеството се извършват следните дейности: приемане и разтоварване на зърното, което пристига почистено от доставчици, съхранение на зърното в 4 бр. силози, смилане на суровини, добавяне на микроелементи, гранулиране (при необходимост) и пакетиране на готова продукция. Източник на емисии от прахообразни вещества в атмосферния въздух е мелницата за смилане на суровини, която подлежи на контрол чрез измервания. Дружеството спазва изискванията относно провеждане на собствени периодични измервания. Последните измервания показват спазване на нормата за допустими емисии по показател прахообразни вещества, съгл. чл. 11, ал. 2 от Наредба №1/2005 г. (ДВ бр. 64/2005 г.). При проверката не е установено наличие на неорганизирани емисии от прах в атмосферния въздух на площадката на дружеството, както и извън границите на обекта. „Агро Мел 2011“ ЕООД притежава Разрешение за ползване, издадено по реда на ЗУТ. Бензиностанцията на място се ползва като ведомствена от друго юридическо лице – „Белбултранс“ ООД, гр. Симитли въз основа на договор за наем. За инвестиционното намерение на дружеството РИОСВ – Благоевград е уведомена. Извършва се зареждане на дизелово гориво, което не подлежи на контрол съгласно Наредба №16/1999 г. за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини (ДВ бр. 75/1999 г., с изм. и доп.).
3. Извършена е проверка на „Балканстрой КК“ ЕООД, като изпълнител на обект „Търговски комплекс – хипермаркет от верига Билла, паркинг, и подпорна стена с височина над 2,00 м над прилежащия терен“ във връзка с изпълнение на предписание за редовно оросяване на площадката, както и на уличното платно, преминаващо покрай обекта с цел предотвратяване на неорганизирани прахови емисии в атмосферния въздух. При проверката не са установени неорганизирани прахови емисии в атмосферния въздух, вследствие на извършваните строителни дейности, както и не е налична мобилна трошачна инсталация.

Води

През периода са извършени 13 бр. проверки, от които 11 бр. планови и 2 бр. извънредни, едната от които е за налагане на санкция по ЗООС. В рамките на осъществения контрол са дадени 3 бр. предписания.
Извършени действия по жалби и сигнали.
1. Извършена проверка във връзка с постъпила жалба за изтичане на фекални води в близкия парк от обект „Фуражен комплекс „Симитли“, гр. Симитли, експлоатиран от „Агро мел 2011“ ЕООД, гр. Симитли. На обекта се формират само битово-фекални отпадъчни води, които постъпват в изградена в границите на имота бетонова шахта, покрита с ламаринен капак. В шахтата е монтирана помпена станция, която се състои от две автоматични и постоянно включени помпи (с общо 4 поплавъка, спрямо които се включват помпите). Помпажно отпадъчните води се отвеждат в канализационен колектор на гр. Симитли, част от канализационната система на гр. Симитли, която се експлоатира и стопанисва от „ВиК“ ЕООД – Благоевград. Дружеството „Агро мел 2011“ ЕООД, гр. Симитли в качеството на потребител притежава договор за предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги с оператора „ВиК“ ЕООД – Благоевград. За изграждането на водопровод и канализация от съществуващи ВиК мрежа до границите на имота, в който е реализиран обекта, има издадено разрешение за ползване от 2015 г. Към момента на проверката помпената станция работи в нормален технологичен режим. При направения оглед на територията на обекта и около него, не се установява изтичане на отпадъчни води извън граници на имота.
2. Във връзка с постъпил сигнал за нерегламентирано заустване на отпадъчни води от комплекс в местност Жабокрек над гр. Рила е извършена проверка на място с съвместно с БДЗБР. На територията на обекта е изградена площадкова канализация, за ревизия на която по трасето са монтирани 8 бр. ревизионни шахти. Площадковата канализация събира и отвежда битово-фекалните отпадъчни води (формиращи се при експлоатацията на ресторант и почивна база, състояща се от 6 бр. бунгала с 20 бр. стаи за настаняване) в изгребна яма, разположена в границите на имота. Съоръжението е изградено е под кота терен, видима е само надземна част с размери 1/1,2/1,5 м., като е покрита с метален капак. Не се представят документи, удостоверяващи почистването на изгребната яма и предаване на отпадъчните води за последващо пречистване на ПСОВ. При направения оглед е констатирано, че същата е електрически захранена, оборудвана е с потопяема помпа, но към момента помпата не работи. В дясната стена на надземната част на ямата е направен пробив и изведен маркуч, който след това преминава подземно. При обход на имота (извън оградената част) по черен път в посока течението на реката, е установено наличие на PVC тръба, впоследствие редуцирана с маркуч, която води до изградена в коритото на р. Рилска (на около 5 м от водното течение). Същата е със запълнен обем, носи се характерна миризма на битово-фекални отпадъчни води. Има видими мокри следи от постъпване на отпадъчни води, но към момента на проверката не постъпват, респективно не се заустват в р. Рилска. В мястото на заустване също има видими следи от провеждани количества отпадъчни води. Във връзка с констатираното несъответствие на обекта с екологичното законодателство, на дружеството са дадени задължителни предписания. като РИОСВ – Благоевград ще следи за тяхното изпълнение съгласно определените срокове.
През м. юли 2023 г. са съставени 2 броя АУАН за нарушения на законодателството, свързано с управлението на водите, както следва:
- АУАН №3-10/05.07.2023 г., съставен на „АГРОМАХ ПРОДАКШЪН“ EООД, с. Бело поле за нарушение на чл. 200, ал. 1, т. 6 от ЗВ, изразяващо се в заустване на отпадъчни води във воден обект – р. Струма, в отклонение на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО), определени в Разрешително за заустване №43120066/26.09.2016 г., продължено и изменено с Решение №ПO-01-46/10.03.2023 г. за обект „Административни сгради, складови помещения и лаборатория”.
- АУАН №4-10/27.07.2023 г., съставен на Община Сандански за нарушение на чл. 200, ал. 1, т. 6 от ЗВ, изразяващо се в заустване на отпадъчни води на изход ПСОВ – с. Вълково във воден обект – р. Струма, в отклонение на индивидуалните емисионни ограничения, определени в Разрешително за заустване №43110052/05.03.2009 г., продължено с Решение №ПO-01-/26.0.2015 г.

Почви

През периода са извършени 3 бр. проверки, от които 2 бр. планови и 1 бр. извънредна проверка, която е свързана със постъпила в РИОСВ – Благоевград жалба. В рамките на осъществения контрол са дадени 2 бр. предписания.
Извършени действия по жалби и сигнали.
Извършена проверка за твърденията в жалба срещу съществуващ временен обект за съхранение на стари препарати за растителна защита в с. Катунци, общ. Сандански, в присъствието на жалбоподателя, на Община Сандански и кмета на населеното място. Посетени са три обекта, като на кмета на община Сандански е дадено предписание в срок от два месеца да предприеме мерки за преместване или предаване на ПРЗ на лицензирана фирма, като РИОСВ ще проследи за изпълнението му.

Биологично разнообразие и НЕМ

Извършени са 10 бр. планови проверки по Закона за биологичното разнообразие. По Закона за защитените територии за извършени общо 20 бр. планови проверки от паркова охрана на Резерват „Соколата“, Резерват „Конгура“ и Резерват „Али ботуш“.

Отпадъци

През месеца са извършени 15 бр. проверки, от които 10 бр. планови и 5 бр. извънредни. В рамките на осъществения контрол са дадени 15 бр. предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Извънредните проверки са свързани с жалби и сигнали за нерегламентирани замърсявания, контрол по изпълнение на дадени предписания и изпълнение на задълженията по чл. 59, ал. 1 от ЗУО.
Извършени действия по жалби и сигнали.
1. Извършена е проверка по сигнал подаден на зеления телефон на РИОСВ –Благоевград за замърсяване на терен в землището на с. Черниче. При проверката с участието на представител на Община Симитли е установено, че сигналът е основателен, а замърсяването засяга освен терен в с. Черниче и терен от землището на с. Крупник. Дадено е предписание на кмета на община Симитли за почистване на замърсените терени и извозването на събраните отпадъци до РДНО.
2. Във връзка с постъпила жалба за замърсен терен в с. Железница, общ. Симитли, е извършена проверка на място, на която е установено замърсяване на частен имот с различни видове отпадъци. Собственикът на имота е установен и са му дадени предписания за почистване на терена и извозването на събраните отпадъци до РДНО, за което да уведоми РИОСВ.

През м. юли 2023 г. е съставен АУАН №4-12/06.07.2023 г. на кмета на община Белица за извършено нарушение на чл. 151, ал. 2, т. 6, във връзка с чл. 19, ал. 3, т. 15 от ЗУО, изразяващо се в непредприемане на мерки за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и образуването на незаконни сметища.

Химикали

През периода са извършени 11 бр. проверки, от които 9 бр. планови и 2 бр. извънредни. Дадени са 6 бр. предписания.
Извършени действия по жалби и сигнали.
Във връзка с постъпил сигнал, относно складови помещения, намиращи се в бивше военно поделение на гр. Симитли, от които се разнася постоянна, неприятна миризма (с предположение, че се съхраняват и продават торове) е извършена проверка на място. Складовите помещения се стопанисват от „Агро Мел 2011“ ЕООД. Инвестиционни предложения „Изграждане на складове за зърно в УПИ ІІ-1437, кв. 16, по плана на гр. Симитли, общ. Симитли“ и „Пристройка към складови халета автокантар, обслужващи помещения в УПИ ІІ-1437, кв. 16, по плана на гр. Симитли, общ. Симитли“ в РИОСВ – Благоевград са проведени съответните административни процедури, приключили с писма с изх.№ 3441(1)/28.09.2016 г. и с изх.№ 4406(1)/02.11.2022 г. на основание, по реда и при условията на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони. При проверката е установено, че на площадката на дружеството са ситуирани шест броя халета, които са предназначени за съхранение на зърнени суровини. При извършения обход е констатирано, че в четири от складовете се съхраняват само зърнени култури, в останалите два склада няма съхранение (напълно празни). Не е установено съхранение на торове и препарати за растителна защита. Не се усещат неприятни миризми.

ЗОПОЕЩ

Извършени са 3 бр. планови проверки, в рамките на които са дадени 2 бр. предписания.

КОМПЛЕКСНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ

През месеца не са извършвани проверки на обекти с комплексно разрешително.

ОВОС и ЕО

Извършени са 6 броя планови проверки, 4 бр. от които са относно правното действия на актовете по смисъла на чл. 93, ал. 8 от ЗООС.

През отчитания период е извършена извънредна проверка на обект „Пречиствателна станция за отпадни води в ПИ 65334.212.634, м. „Боруна“, гр. Сандански, Община Сандански“ за приемане на извършена работа по Договор № 15283/21.11.2022 г., сключен между ПУДООС и Община Сандански.

През месец юли 2023 г. е сключено 1 брой споразумение по чл. 58г, ал. 1 от ЗАНН, както следва:
Споразумение №2-25-10/26.07.2023 г. за приключване на административнонаказателното производство по АУАН №2-25/2023 г. между наказващи орган и „МЕРКЕЗ“ ООД, гр. Гоце Делчев, образувано за осъществен състав на чл. 135, ал. 1, т. 1 от Закона за управление на отпадъците, с което е наложена имуществена санкция в размер на 1 400,00 лева.

През м. юли 2023 г. няма издадени наказателни постановления.

Със Заповед №298/18.07.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград през периода е наложена принудителна административна мярка на „МЕРИ ХРИС“ ЕООД, гр. Благоевград.

През месеца са събрани 3510,38 лв., от които 1104,68 лв. от имуществени санкции и глоби, 1400 лв. от сключени споразумения и 1005,7 лв. от наложени санкции.

Административни услуги.
През месец юли са предоставени 280 броя административни услуги и извършени други съгласувателни дейности, част от които са:
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС – 4 бр.;
- решения за преценяване на необходимостта от извършване на ЕО – 5 бр.;
- писма по определяне на приложима процедура по глава шеста на ЗООС – 20 бр.;
- решения за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие върху защитени зони – 4 бр.;
- писма до възложители, издадени по реда на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС – 141 бр.;
- решения за прекратяване на административни процедури по ОВОС, ЕО, ОС, вкл. и по искане на възложителя – 9 бр.;
- писма относно валидността на решения – 4 бр.;
- мотивирано становище за несъответствие на кода с вида на отпадъка, произхода, използваната технология, влаганите суровини и материали – 14 бр.;
- изменение и/или допълнение на регистрационен документ за извършване дейности по събиране и транспортиране на отпадъци – 10 бр.;
- утвърждаване на работни листи за класификация на отпадъци – 12 бр.;
- заверяване на отчетни книги за образуване и/или третиране на отпадъци – 12 бр.
- решения за предоставяне на достъп до искана обществена информация – 1 бр.

Общественост
През месеца на интернет страницата са публикувани за обществен достъп всички издадени крайни административни актове и обявления за текущи производства, новини и други дейности. Актуализира се своевременно информацията в публичните регистри, в Административния регистър и Портала за отворените данни.
През м. юли е обработено в срок постъпилото заявления за достъп до обществена информация, с които е даден пълен достъп до исканата обществена информация.