Съдържание

Посетители

В момента има 464  гости и няма потребители и в сайта

Регистър на приети сигнали по "Зелен телефон"

месец март 2024 г.

 ПРИЕТИ СИГНАЛИ ПО „ЗЕЛЕНИЯ ТЕЛЕФОН” И ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА В РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД ЗА ПЕРИОДА

МЕСЕЦ МАРТ 2024 ГОДИНА

 

Дата

Постъпил сигнал

Сигнал

Отговорна институция

Предприети действия

1 -2

04.03.2024 г.

14.03.2024 г.

Сигнал за изливане на отпадни води в р. Глазне.

зелен телефон

електронна поща

РИОСВ - Благоевград

Община Банско

Извършена проверка на място в присъствието на представители на Община Банско и експлоатационното дружество „ВиК“ ЕООД – Благоевград. При проверката е установено, че на изход от отливен канал на дъждопреливно съоръжение, в р. Глазне се заустват непречистени отпадъчни води. Чрез съществуващ канализационен клон Ф1200 в дъждопреливника постъпва смесен поток отпадъчни води. След съоръжението чрез новоизграден канализационен клон Ф300 отпадъчните води се отвеждат към ПСОВ. По трасето на новоизградения клон е монтиран спирателен кран, който към момента на проверката е напълно отворен и през него се отвеждат отпадъчни води. В съществуващата битова канализация са включени дъждовни и битови клонове, изградени от водния цикъл на гр. Банско, която не може да поеме цялото количество смесен поток отпадъчни води, особено през натоварения зимен сезон (м. декември – м. април) и се получава отливане през дъждопреливния канал в р. Глазне. От Община Банско са в процес на реализация проекти за „Реконструкция на канализационната и водопроводна мрежа, реконструкция на асфалтовата настилка и тротоарната настилка и изграждане на кабелен колектор за кабелизация на разпределителната мрежа и улично осветление“. Новоизградените канализационни клонове по улиците ще бъдат включени към разделната канализационна мрежа от водния цикъл на гр. Банско. Заустването на отпадъчни води в р. Глазне на изход от отливния канал на дъждопреливника се осъществява без необходимото за това основание, а именно Община Банско не притежава Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води, издадено от директора на БД ЗБР по реда на ЗВ. За нерегламентираното заустване е съставен АУАН №5-11/29.03.2024 г. на Община Банско.
3 08.03.2024 г. Сигнал за изгаряне на отпадъци от цех за ковчези в гр. Сандански, местност Мацкова градина. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Извършена е проверка на място, при която не е установено изгаряне на отпадъци в използваните два броя котли. В дворното пространство и в работещия към момента котел е установено наличие на дърва за огрев.
4 12.03.2024 г. Сигнал за пушек от бившия Домостроителен комбинат, намиращ се в землището на с. Покровник, общ. Благоевград. електронна поща РИОСВ - Благоевград Извършена незабавна проверка на място на „Цех за дървообработване и производство на пелети“, разположен в землището на с. Покровник, общ. Благоевград. Дружеството, експлоатира инсталация за производство на пелети и котел, който захранва сушилни камери за изсушаване на дървен материал. От приложения снимков материал към жалбата, е видно че отделяните газове в атмосферния въздух са от котела. Същият се ползва при необходимост. Проведените собствени периодични измервания показват спазване на НДЕ по показатели азотни оксиди и прах, регламентирани в Наредбата за ограничаване на емисиите на определени замърсители, изпускани в атмосферата от средни горивни инсталации (обн. ДВ бр. 63/2018 г.). По време на проверката не се наблюдава видимо замърсяване на атмосферния въздух, но е установено, че подаваният чипс за изгаряне към горивната камера на котела е с висока влажност, което е вероятна причина за отделяните газове в сутрешните часове, поради не добре регулиран горивен процес. В тази връзка, на дружеството е дадено предписание да се преустанови изгарянето на дървен чипс с висока влажност.
5 12.03.2024 г. Сигнал за заустване на отпадни води от дружества в района на с. Стоб, общ. Кочериново. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Извършена проверка на място, при проверката е установено, че на производствената площадка са изградени „Цех за бутилиране на изворна вода от собствен водоизточник“ и „Цех за бутилиране на безалкохолни напитки и пиво в кен“. Установено е, че формираният смесен поток отпадъчни води – битови, дъждовни и производствени от имота, посредством площадкова канализация се отвеждат в събирателна шахта в северозападната част на имота. Шахтата е с монтирана автоматична помпена станция, чрез която напорно отпадъчните води се отвеждат в канализационната система на с. Стоб. Дружеството „Мултипъл Чойс“ ООД притежава договор за предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги с „Кюстендилска вода“ ЕООД. Сигнализиран е операторът за необходимостта от сключване на договор по реда на Наредба №7/14.11.2000 г. за условията и реда за заустване на производствени отпадъчни води в канализационните системи на населените места (обн. ДВ, бр. 98 от 01.12.2000 г.) за отвеждане на производствените отпадъчни води в канализационната система.
6 15.03.2024 г. Сигнал за нерегламентирано отглеждане на стадо от над 100 бр. овце в с. Катунци, общ. Сандански. електронна поща

Община Сандански

ОДБХ – Благоевград

Сигналът е препратен за решаване по компетентност от кмета на община Сандански и директора на ОДБХ - Благоевград, като е указано за предприетите действия следва да уведоми РИОСВ - Благоевград. От ОДБХ уведомяват, че е извършена проверка на регистриран животновъден обект, при която е установено, че обектът не функционира. Животните се отглеждат в дворно място на лицето, за което е съставен АУАН. Компетентен орган за проверка по твърденията в сигнала е кметът на община Сандански, който е уведомен.
7

20.03.2024 г.

Сигнал за нерегламентирано изливане на отпадъчни води и замърсяване в река Коневица, в района на местност "Кринец", гр. Банско. електронна поща

 РИОСВ - Благоевград

Община Банско

Извършена съвместна проверка от РИОСВ – Благоевград и БДЗБР на посочените места в присъствието на представители на подателя на сигнала, Община Банско и експлоатационното дружество „ВиК“ ЕООД – Благоевград. При проверката е установено: 1. На изход от бетонов канал Ф1000 на ляв бряг на р. Коневица се зауства дъждовен клон, изграден по ул. „Найден Геров“, който се зауства в реката. Изградената битова канализация по ул. „Найден Геров“ продължава по ул. „Солун“, която отвежда битовите отпадъчни води до ПСОВ – Банско. По трасето на изградената разделна канализация (битова и дъждовна) в източна курортна зона „Св. Иван“, гр. Банско е допуснато смесване (нерегламентирано включване на битови отпадъчни води в дъждовната канализация) и в точката на заустване на дъждовния клон в р. Коневица се изливат видимо непречистени, с характерен мирис и цвят на битови отпадъчни води. Заснетите географски координати на точката на заустване на дъждовния клон не кореспондират с посочените дъждовни колектори, разписани в частта „Условия, при които се предоставя правото на използване от РЗ №43110173/09.02.2018 г., продължено с решение № ПО-01-82/28.03.2024 г., издадени от директора на БД ЗБР на Община Банско за експлоатация на съществуващ обект „Канализационна система на гр. Банско“. С цитираното РЗ са предоставени права за заустване само на смесен поток отпадъчни води (битови, промишлени и дъждовни) след пречистване в ПСОВ-Банско. 2. На място с географски координати, попадащи в Южна курортна зона „Грамадето“ (общинска публична собственост, вид територия Територия, заета от води и водни обекти, НТП За друг вид водно течение, водна площ, съоръжение) на гр. Банско, на около 3 м от водното течение на р. Коневица е изградена ревизионна шахта, част от канализационна мрежа, положена по несъществуваща улица „Караманица“. Шахтата е без капак, като в нея постъпват води с характерен мирис на битови отпадъчни води. Около шахтата са налични следи от преливане на отпадъчни води, които водят до реката. При проверката не е констатирано преливане на отпадъчни води. Цитираната канализационна мрежа не е въведена в редовна експлоатация и не е предадена за стопанисване на ВиК оператора. За привеждане на обекта в съответствие с екологичното законодателство, на Община Банско са дадени предписания.
8 19.03.2024 г. Сигнал за сложени пръти на щъркелово гнездо в с. Първомай, общ. Петрич. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Сигналът е изпратен за предприемане на действия до Община Петрич. На 20.03.2024 г. от Общината уведомят, че прътите са премахнати.
9 21.03.2024 г. Сигнал за паднало гнездо на щъркел в с. Бело поле, общ. Благоевград. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

При проверка на място е установено, че гнездото не е паднало, а се е отделила част от него. Със съдействието на електроразпределителното дружество е отстранена отделената част.
10 28.03.2024 г. Сигнал за трупове на телета, изхвърлени на брега на р. Струма до рафтинг клуба. зелен телефон Община Симитли Сигналът е изпратен незабавно на Община Симитли за предприемане на действия по компетентност.
11 31.03.2024 г. Сигнал за ранена сърна на входа на с. Селище, общ. Благоевград. зелен телефон РДГ - Благоевград Сигналът е изпратен незабавно на РДГ - Благоевград за предприемане на действия по компетентност.