Съдържание

Посетители

В момента има 231  гости и няма потребители и в сайта

Регистър на приети сигнали по "Зелен телефон"

месец февруари 2024 г.

 ПРИЕТИ СИГНАЛИ ПО „ЗЕЛЕНИЯ ТЕЛЕФОН” И ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА В РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД ЗА ПЕРИОДА

МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2024 ГОДИНА

 

Дата

Постъпил сигнал

Сигнал

Отговорна институция

Предприети действия

1 24.01.2024 Сигнал за наличие на задушлива миризма от изгаряне, от къща и предполагаем автосервиз, намираща се в землището на с. Покровник. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Извършена е проверка на място, като е установено, че обектът представлява жилищна сграда и два гаража в съседство. Към момента на проверката единият от гаражите е отворен и не е установено извършване на автосервизна дейност, няма изгаряне на отпадъци, нито миризми или следи от нефтопродукти. Осигурен е достъп до котелното помещение в жилищната сграда, като там има наличие единствено на дърва и въглища.
2 29.01.2024 г. Сигнал за изгаряне на пластмасови отпадъци в обект за производство на мебели, намиращ се в гр. Сандански, местност "Мацкова градина". зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Извършени са проверки на място на обекти - цехове за производство на мебели в гр. Сандански, местност Мацкова градина. Установено е, че в котелното помещение на един от обектите има доизгаряне на изрезки от дърво и ПДЧ, отпадъци генерирани от производствената дейност на дружеството. Дадени са предписания за незабавно преустановяване на изгарянето на отпадъците и за привеждане на дейността съгласно законовите изисквания. При останалите проверени обекти не е констатирано изгаряне на отпадъци, генерирани от дейността им.
3 30.01.2024 г. Сигнал за замърсяване на съседни терени от дейността на животновъден обект и изхвърляне на отпадъчни води извън него, намиращ се в гр. Кочериново, област Кюстендил. електронна поща РИОСВ - Благоевград, БАБХ, Община Кочериново Извършена е съвместна проверка на място от експерти на РИОСВ – Благоевград, Община Кочериново и ОДБХ – Кюстендил. В хода на проверката е установено, че в имота е изграден животновъден обект, за отглеждане на овце и говеда. В имота има обособените отделни места за отглеждане на двете стопанства, които са с трайна подова настилка, и има обособена торова площадка за временно съхранение на торовата маса, която се почиства периодично. Констатирано от страна на ОДБХ Кюстендил е, че наличната торова площадка не отговаря на капацитета на обекта и при валежи има изтичане на течна фракция тор извън обекта, поради което са дадени предписания за изграждане на по-голяма торова площадка, съобразно капацитета на обекта, както и предотвратяване постъпването на дъждовни води в торовата площадка. При проверката не е установено заустване на отпадъчни води от животновъдния обект. Към настоящия момент в района на обекта няма изградена канализационна мрежа. Разрешаването на проблема е в правомощията на общинската администрация, за което Община Кочериново е сезирана за предприемане на действия по компетентност и предоставяне на информация относно предприетите действия.
4 31.01.2024 г. Сигнал за нерегламентирано замърсяване с отпадъци в с. Покровник, общ. Благоевград. зелен телефон Община Благоевград,

РИОСВ - Благоевград

Извършена е проверка на място и в присъствието на представител на Община Благоевград, при която е установено, че замърсяването е почистено и няма следи от отпадъци, включително и в коритото на реката.
5 31.01.2024 г. - 06.02.2024 г. Сигнали за миризми от септична яма и термично обработен въздух от автосервиз находящ се на Покровнишко шосе, община Благоевград. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Извършена е съвместна проверка с представител на Община Благоевград, като не са установени миризми в района на площадката на обекта и извън нея, както и изпускане на димни газове от дейността на дружеството.
6

14.02.2024 г.

Сигнал за изгаряне на пластмасови отпадъци в обекти намиращи се в гр. Сандански, местност "Мухово".д зелен телефон

 РИОСВ - Благоевград

Извършена е проверка на място, при която е установено нерегламентирано изгаряне на изрезки (дървесни), генерирани от производствената дейност на цех за производство на ковчези. На дружеството е дадено предписание да се преустанови и да не се допуска изгаряне на отпадъци, с постоянен срок на изпълнение. За установеното административно нарушение предстои образуване на адмнисистративнонаказателно производство.
7 15.02.2024 г. Сигнал за миризма на химикали от канализацията на с. Изгрев, община Благоевград. зелен телефон В и К ЕООД - Благоевград Сигналът е препратен за предприемане на действия по компетентност към "В и К" ЕООД - Благоевград, за които следва да уведоми РИОСВ - Благоевград.
8 19.02.2024 г. Сигнал за изливане на фекални води от тръба в река Глазне, в района на РПУ - Банско. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Извършена е незабавна съвместна проверка с представител на БДЗБР и представител на експлоатационното дружество "ВиК" ЕООД - Благоевград, като е установено, че поради запушване на канализационен колектор на изход от отливен канал на дъждопреливник, се заустват непречистени отпадъчни води в р. Глазне, в близост до РПУ - гр. Банско. От страна на дружеството е извършено незабавно отпушване на колектора и е преустановено заустването на отпадъчни води във водния обект. С цел недопускане на нерегламентирано заустване на отпадъчни води в р. Глазне, на "ВиК" ЕООД - Благоевград е дадено предписание да извършва по-стриктен и регулярен контрол на канализационната мрежа.
9

23.02.2024 г.

Сигнал за търговия с инвазивни растителни видове, в района на гр. Гоце Делчев. електронна поща

 

РИОСВ - Благоевград

РИОСВ - Смолян

Извършена проверка на посочените в жалбата места. При проверката не е установена продажба на инвазивни растителни видове в района. При контакт с посочените в обявите лица, са събрани данни, че двата от разсадниците са с местоположение в села в община Сатовча. В тази връзка, сигналът и събраната информация са изпратени за предприемане на действия по компетентност. Сигналът е изпратен за предприемане на действия до РДГ - Благоевград по отношения на цитирания вид пауловния.
10 26.02.2024 Сигнал за наличие на сметище със строителни материали и отпадъци в района на Бетоловото, общ. Разлог. електронна поща Община Разлог Сигналът е изпратен за предприемане на действия по компетентност до кмета на община Разлог, за които следва да уведоми РИОСВ - Благоевград и подателя на сигнала.