Съдържание

Посетители

В момента има 256  гости и няма потребители и в сайта

Регистър на приети сигнали по "Зелен телефон"

месец ноември 2023 г.

 ПРИЕТИ СИГНАЛИ ПО „ЗЕЛЕНИЯ ТЕЛЕФОН” И ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА В РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД ЗА ПЕРИОДА

МЕСЕЦ НОЕМВРИ 2023 ГОДИНА

 

Дата

Постъпил сигнал

Сигнал

Отговорна институция

Предприети действия

1 10.10.2023 г. Сигнал за отглеждане на сухоземни костенурки в двора на заведение към семеен хотел в гр. Сандански. зелен телефон РИОСВ - Благоевград При извършена проверка костенурките не са намерени в района на заведението.
2 28.10.2023 г. Сигнал за силен и неприятен шум от дейността на автосервиз, разположен на партера на жилищна сграда в гр. Гоце Делчев. зелен телефон

 

РИОСВ - Благоевград

 По идентичен сигнал, постъпил в РИОСВ - Благоевград през м. юли, 2023 г. Кметът на община Гоце Делчев е уведомен за необходимостта от извършване на проверка по случая и предприемане на мерки, за което да предостави съответната информация.
3

31.10.2023 г.

Сигнал от жители на с. Старчево, община Петрич, във връзка с инвестиционно предложение за строителство на фотоволтаична централа в землището на селото електронна поща

 

РИОСВ - Благоевград

Извършена проверка на място и по документи в Община Петрич, за резултатите от които е уведомен представителят на сигналоподателите. Имотът не попада в обхвата на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в обхвата на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. За Проект на ПУП – ПРЗ за имот с идентификатор 69119.67.78, местност Пещерата по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Старчево, община Петрич, с възложител Община Петрич, от директора на РИОСВ – Благоевград е издадено Решение №БД-ЕО-35/2023 г., с което е решено да не се извършва екологична оценка на проекта. С решението е поставено задължително за изпълнение от възложителя условие за процедиране на инвестиционните намерения за изграждане на фотоволтаична електроцентрала по реда на екологичното законодателство. На място е установено, че не са отпочнали дейности по реализация на произтичащото от плана инвестиционно предложение за изграждане на фотоволтаична централа. Не са предприети и последващи действия за одобрение и разрешение по реда на Закона за устройство на територията за реализация на предвиждането за изграждане на фотоволтаична централа. По отношение на твърденията за унищожаване на защитени видове, сигналоподателите са уведомени, че на този етап не се установяват данни за нарушение на горепосочените разпоредби. Относно твърдението, че в обхвата на поземления имот попада инвентаризирана горска територия (отдел, подотдел 202 „ж“ от обхвата на дейност на ТП „Държавно горско стопанство Петрич“ към „Югозападно държавно предприятие“ ДП) компетентен орган е Министерство на земеделието и храните, до който също е адресиран сигналът.
4 03.11.2023 г. Сигнал за наличие на незаконни площадки за вторични суровини на ул. "Липа" в гр. Благоевград електронна поща РИОСВ - Благоевград Извършена е проверка в частен имот, разположен в гр. Благоевград. При проверката е установено, че сигналът е основателен. В имота се съхраняват отпадъци от черни метали и излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Дадено е предписание за почистване на отпадъците и предаването им на лице, притежаващо документи, издадени по реда на чл. 35 от ЗУО. Лицето, подало сигнала е уведомено писмено за проверката и предприетите действия от страна на РИОСВ – Благоевград.
5 03.11.2023 г. Сигнал за незаконен добив на инертни материали в м. Падината, землище на гр. Кресна. електронна поща

Министерство на енергетиката

Община Кресна

Сигналът е изпратен за решаване по компетентност до министъра на енергетиката и до кмета на община Кресна.
6

03.11.2023 г.

Сигнал за неприятни миризми в с. Българчево, предимно сутрин, от асфалтова база в землището на с. Бело поле. електронна поща

 

РИОСВ - Благоевград

Извършена е проверка на асфалтова база в Производствена база „Грома Холд“ в землището на с. Бело поле, експлоатирана от „Агромах Продакшън“ ЕООД, при която в присъствието на подателя на сигнала е установено, че базата не работи. На 29.11.2023 г. е извършена повторна комплексна проверка от експерти в направление ОЧВ и ОХВ, при която е извършен оглед на площадката и на технологичния процес, свързан с производството на асфалтови смеси. По време на проверката работи асфалтосмесителна инсталация „AMMANN Uniglobe 200”, съоръжена с пречиствателно съоръжение (филтърна батерия от ръкавни филтри), и са произведени 50 тона асфалтови смеси, като миризма на петролни продукти (битум) е усетена на територията на производствената площадката единствено след изсипване на готовата асфалтовата смес в превозното средство. Посетен е и адресът на подателя на сигнала в с. Българчево, находящ се на около 500 м (геодезическо разстояние) от границата на площадката на асфалтовата база, където не са усетени неприятни миризми, характерни за производството на асфалтови смеси. В кметството на с. Българчево е проведен разговор с кмета на населеното място, която удостоверява, че през последните две години не са постъпвали сигнали за излъчване на неприятни миризми от живущи в селото. При повторната проверката на дружеството е дадено предписание при работа на асфалтовата база да не се допуска разпространение на неприятни миризми извън границите на производствената площадка.
7 21.11.2023 Сигнал за бездомни кучета на територията на гр. Белица. електронна поща Община Белица Сигналът е изпратен за предприемане на действия по компетентност до кмета на община Белица.