Съдържание

Посетители

В момента има 459  гости и няма потребители и в сайта

Регистър на приети сигнали по "Зелен телефон"

месец август 2023 г.

 ПРИЕТИ СИГНАЛИ ПО „ЗЕЛЕНИЯ ТЕЛЕФОН” И ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА В РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД ЗА ПЕРИОДА

МЕСЕЦ АВГУСТ 2023 ГОДИНА

 

Дата

Постъпил сигнал

Сигнал

Отговорна институция

Предприети действия

1 31.07.2023 г. Сигнал за бране на Мурсалски чай в билото на планина Славянка електронна поща РИОСВ - Благоевград Извършена проверка на място в землището на с. Голешово, общ. Сандански. По време на проверката не са установени лица, които събират Пирински чай. При оглед на местообитанието на вида не са установени видими увреждания.
2 01.08.2023 г. Сигнал за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в землището на с. Пороминово, общ. Кочериново електронна поща

 

РИОСВ - Благоевград

Извършена проверка на място с представителите на Община Кочериново. Извършен обход на голям участък от речното легло и прилежащите територии на р. Рилска, землище на с. Пороминово. Установени са единствено инертни отпадъци, цитирани в сигнала и не е установено наличие на пластмасови отпадъци, видими на изпратените снимки. На кмета на с. Пороминово е указано периодично да следи за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци по поречието на реката в землището на населеното място.
3 02.08.2023 г. Сигнал за събиране на отпадъци в жилищна сграда в гр.Симитли от лице без наличие на необходимите разрешителни

електронна поща

РИОСВ - Благоевград

Събрана е информация за уточняване на местоположението на извършваните дейности. На открития адрес в гр. Симитли е установено, че е разположен частен дом с прилежащ двор. Не е установено присъствие на собствениците на имота или други външни лица.
4

06.08.2023 г.

Сигнал за извършване на незаконен добив на скално облицовъчни материали в м.Боруня, с.Крушево зелен телефон

 

Община Гърмен

Сигналът е препратен за решаване по компетентност до кмета на Община Гърмен и кмета на с. Крушево.
5 08.08.2023 г. Сигнал за отглеждане на два броя костенурки в двора на къща за гости в гр. Банско зелен телефон РИОСВ - Благоевград Извършена проверка на място в къщата за гости. Открити са два броя шипобедрени костенурки, които се движат свободно в двора. Според собственика на къщата за гости, костенурките сами са влезли в двора, който е отворен. Екземплярите са взети и пуснати на подходящо място в природата.
6 09.08.2023 г. Сигнал за теч от камион, паркиран на ул. "Петко Р. Славейков" №7, гр. Благоевград зелен телефон

Община Благоевград

Сигналът е препратен за решаване по компетентност към звено "Инспекторат" в Община Благоевград.
7

02.08.2023 г.

Сигнал за замърсяване на р. Бела река в района на ПСОВ - Разлог зелен телефон

 

РИОСВ - Благоевград

Извършена съвместна проверка с БДЗБР на обекти, експлоатирани от „Божанов груп“ ЕООД, гр. Разлог. На обект „Мобилна ТМСИ“ се извършва дейност по промиване на земни маси. На място се установи, че на площадката е изградено локално пречиствателно съоръжение - два последователни утаителя (единия двусекционен, другия трисекционен), които към момента на проверката са със запълнен обем и не работят ефективно. На изход от пречиствателното съоръжение, формираният поток производствени отпадъчни води - видимо непречистени и кални (кафяви на цвят) се извеждат извън границите на имота, преминавайки през черен път посредством подземна гофрирана канализационна PVC тръба, и се заустват (изхвърлят) гравитачно на левия бряг на река Изток. На обект „Бетонов център“ се извършва дейност по измиване на съоръженията на бетоновия център и прилежащата площадка. На обекта е изградено локално пречиствателно съоръжение – утаител, като отпадъчните води не постъпват в него за пречистване. Формираният поток отпадъчни води преминават покрай утаителя и директно се извеждат извън границите на обекта, като постъпват в канал. По цялото протежение на канала са налични утайки, с характерен произход от утаяване на отпадъчни води при производство на бетонови разтвори. Преди река Язо, каналът преминава подземно и посредством гофрирана канализационна PVC тръба, от която непречистените отпадъчни води се заустват (изхвърлят) гравитачно на десния бряг на реката на р. Язо, землище на гр. Разлог. И за двата обекта дружеството не притежава разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води, издадено от директора на БДЗБР. За установените административни нарушения на Закона за водите са съставени два броя АУАН.
8 11.08.2023 Сигнал за разрушено гнездо на щъркели в с. Баня с един умрял щъркел и три живи зелен телефон РИОСВ - Благоевград Гнездото е разрушено от буря, като оцелелите щъркели са здрави и летят. Умрелият щъркел е свален от стълба.
10 13.08.2023 Сигнал за паднал щъркел с наранено крило в гр Кочериново зелен телефон РИОСВ - Благоевград Щъркелът е само с охлузване на едното крило и е отлетял на следващия ден.
11 13.08.2023 Сигнал за щъркел със счупен крак в с. Склаве зелен телефон РИОСВ - Благоевград Установено е, че единият крак на птицата е счупен над глезена с тежка контузия, която е нелечима. Оставен е в природата.
12 14.08.2023 Сигнал за изливане на кална вода от пресевната инсталация, находяща се в района до моста Гоце Делчев – Сатовча зелен телефон РИОСВ - Благоевград Извършена проверка на обект „ТМСИ „Бистрица 2002“. За ползване на воден обект р. Места с цел заустване на промишлени отпадъчни води, формирани от производствената дейност на обекта, „Бистрица -2002“ ЕООД, гр. Гоце Делчев е титуляр на издадено от директора на БДЗБР разрешително за заустване. Заустването на отпадъчните води от ТМСИ „Бистрица 2002“ се осъществява след утаител (земен профил – първи или втори, в зависимост от това, кой от двата е в работен режим), посредством открити канали. Към момента на проверката обект „ТМСИ „Бистрица 2002“ работи, като се формират отпадъчни води, които постъпват за пречистване във втори утаител, който е в работен режим. Втори утаител е с незапълнен обем и в пункта за мониторинг – на изход от открития канал не се заустват пречистени промишлени отпадъчни води в р. Места, поради което не е извършено контролно пробовземане. Първи утаител е със запълнен обем и се подготвя за почистване, като в него не постъпват и от него не се заустват отпадъчни води. Водите на р. Места са видимо бистри.
13 17.08.2023 Сигнал за паднал сокол в гр. Благоевград зелен телефон РЗИ - Благоевград Установено е, че екземплярът е от вид Голям ястреб с обездвижени крака, вероятно заради счупен кръстен прешлен. След консултация със "Спасителен център за диви животни", гр. Стара Загора, става ясно, че е налице нелечимо увреждане, поради което птицата е оставена в природата.
14 18.08.2023 Сигнал за силен шум от климатици в гр. Петрич зелен телефон РИОСВ - Благоевград Сигналът е идентичен със сигнал, подаден от същото лице, по който е извършена проверка от РЗИ - Благоевград.
15 21.08.2023 Сигнал за умряла риба в р.Четирка зелен телефон РИОСВ - Благоевград Извършена незабавна проверка на място от представители на РИОСВ – Благоевград, БДЗБР и РЛ – Благоевград към ИАОС. Направен е обходен и оглед на участък с дължина от около 700 м – от мост за с. Мощанец, общ. Благоевград до вливането на р. Четирка в р. Струма, като към момента на проверката водата е видимо бистра и чиста. Установено е наличие на умряла риба в участъка на около 150 м - 200 м, преди вливането на р. Четирка в р. Струма с големина на рибите около 2-3 см. Констатираните участъци с наличие на умряла риба са в места с изключително ниско ниво на водата, или където се е образувало завиряване. Извършени са полеви измервания по показателите рН, температура на водата, електропроводимост, разтворен кислород и наситеност на кислорода. При огледа е установено, че реката е в маловодие, а температурата на водата при замерването е висока - 32,5 ◦С, което е предпоставка за липсата на аерация и замор на рибата. От наличната информация става ясно, че в района не са регистрирани промишлени предприятия, формиращи отпадъчни води, които се заустват в река Четирка. По писмо на БДЗБР е извършено пробовземане на повърхностни води от р. Четирка за последващо изпитване. От БДЗБР е поискано предоставяне на резултатите от изпитване на повърхностните води на р. Четирка и становище, съгласно типово-специфичната Класификационна система за оценка на екологичното състояние на повърхностните води.
16 21.08.2023 Сигнал за пострадал от пожар щъркел в гр.Кочериново зелен телефон РИОСВ - Благоевград ри проверка от служители на Община Кочериново, които установяват, че щъркелът е умрял. Трупът е загробен в трупната яма на депо с. Бучино.
17 21.08.2023 Сигнал за изхвърляне на клони и земни маси в коритото на река Белишка при Семково електронна поща РИОСВ - Благоевград, БДЗБР Извършена е съвместна проверка от РИОСВ – Благоевград, БДЗБР и РДГ – Благоевград, на която е установено, че на място се извършват строителни дейности по процедирано в РИОСВ – Благоевград ИП „Реконструкция и рехабилитация на общински път BLG1021 /ІII-8406/ Белица – лет. Семково“. Извършен е обход на цялото трасе на пътя. В непосредствена близост до пътя преминава река Белишка, а на две места реката пресича пътя. Почти по целия участък за извършване земни работи и подготвителни работи на земното легло, чрез пробутване на земни маси с цел достигане проектния габарит на пътя и прилежащите терени. Между пътя и реката са налични насипни земни маси, част от които на места достигат водното течение. В проверения участък от река Белишка са налични места с натрупани вършини и клони в резултат от изведени технически сечи за просветляване на трайни горски пътища, въз основа на съответните разрешителни. От РДГ – Благоевград са дадени съответните предписания на ТП „ДГС Белица“ за предприемане на необходимите действия по премахване на остатъците от речното корито и бреговете.
18 22.08.2023 Сигнал за паднал щъркел в гр. Кочериново, на пътя за с. Бараково зелен телефон РИОСВ - Благоевград Извършен оглед, при който щъркелът не е открит
19 22.08.2023 Сигнал за образувано нерегламентирано сметище в землището на с. Ключ, общ. Петрич зелен телефон Община Петрич Сигналът е препратен за решаване по компетентност от кмета на Община Петрич, като е указано за предприетите действия следва да уведоми РИОСВ - Благоевград.
20 28.08.2023 Сигнал за замърсяване на река Струма, около и под моста на с. Покровник, общ. Благоевград, и за оцветяване на водите в зелено, кафяво и сиво-бяло зелн телефон РИОСВ - Благоевград Извършена незабавна съвместна проверка с представител на БДЗБР. При огледа на място – мост за с. Покровник, който е в процес на изграждане е установено, че водите на р. Струма са без помътняване и са с характерен цвят за сезона. Към момента на проверката не се извършват строително-ремонтни дейности по изграждане на моста. Направени са обход и оглед в участъците преди и след вливането на реките – Благоевградска Бистрица и Четирка в р. Струма, като не е установено наличие на умряла риба, както и видими следи от замърсяване.
21 31.08.2023 Сигнал за умряла риба в участък на р. Канина в района под хотел „Терма Вита“ до „Гребната база“ електронна поща РИОСВ - Благоевград  Извършена незабавна проверка на място от представители на РИОСВ – Благоевград, БДЗБР, РЛ – Благоевград към ИАОС и Община Гърмен. Направен е обход и оглед на р. Канина в цитирания участък, като е установено наличие на умряла риба. В района няма регистрирани промишлени предприятия, формиращи отпадъчни води, които се заустват в река Канина. В хода на проверката се установява, че в участъка до Огняновски минерални бани, по левия бряг на р. Канина са започнати укрепителни и брегоукрепителни мероприятия по изграждане на подпорна стена и е положена циментова подложка (основа на праг) по дъното на реката от бряг до бряг, което е предполагаемият източник на замърсяването. Инвестиционно предложение „Укрепителни и брегоукрепителни мероприятия на река Канина в района на Огняновски минерални бани, община Гърмен, област Благоевград“ с възложител Община Гърмен е съгласувано от директора на РИОСВ – Благоевград по реда на екологичното законодателство. С цел недопускане замърсяване водите на р. Канина при извършване на строително-ремонтни дейности, свързани с реализацията на инвестиционно предложение на Община Гърмен е съставен предупредителен протокол с предписания. За извършване на дейностите, Община Гърмен е титуляр на издадено от директора на БЗБДР Разрешително за ползване на повърхностен воден обект. По време на проверката водите на реката са видимо бистри и чисти и без следи от нефтопродукти. На място са извършени полеви измервания по показателите – рН, температура на водата, електропроводимост, разтворен кислород и наситеност на кислорода. Взети са 2 броя проби от повърхностни води на р. Канина за последващо изпитване по показатели: неразтворени вещества биологична потребност от кислород, химична потребност от кислород, общ органичен въглерод и повърхностно активни вещества, като резултатите все още не са готови.