Съдържание

Посетители

В момента има 433  гости и няма потребители и в сайта

Регистър на приети сигнали по "Зелен телефон"

месец май 2023 г.

 ПРИЕТИ СИГНАЛИ ПО „ЗЕЛЕНИЯ ТЕЛЕФОН” И ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА В РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД ЗА ПЕРИОДА

МЕСЕЦ МАЙ 2023 ГОДИНА

 

Дата

Постъпил сигнал

Сигнал

Отговорна институция

Предприети действия

1 28.04.2023 г. Сигнал за дейността на "Рафтинг центрове" по течението на р. Струма в землището на с. Крупник, община Симитли електронна поща

РИОСВ - Благоевград

БДЗБР

Община Симитли

Извършени проверки на място от служители на БДЗБР и РИОСВ – Благоевград. Установено е, че на територията на обект „Рафтинг къмпинг“ разположен в местността „Лъжови ливади“, землище на с. Полето, общ. Симитли, са реализирани дейности, а именно: на терена са поставени дървени бунгала, три броя тоалетни и три душа и е изграден тръбен кладенец, които не са съгласувани по реда на екологичното законодателство. На територията на обект „Рафтинг база“, намираща се в Кресненско дефиле, землище на с. Крупник, общ. Симитли, е частично реализирано инвестиционно предложение, което е процедирано и има произнасяне по реда на екологичното законодателство. За двата обекта, намиращи се в Кресненско дефиле, м. Ханчето, землище на с. Крупник, не е водено производство по реда на екологичното законодателство. За установените дейности са уведомени компетентните органи по ЗУТ – Община Симитли и РДНСК. От РДНСК е извършена проверка по документи и на място. Констативните протоколи от проверките с писмо на началника на РДНСК са представени на кмета на община Симитли за предприемане на последващи законосъобразни действия по компетентност. Жалбоподателите са уведомени за предприетите действия.
2 03.04.2023 г. Сигнал за нерегламентирано замърсяване в с. Ново Делчево, община Сандански. електронна поща

 

РИОСВ - Благоевград

Община Сандански

Сигналът е изпратен за предприемане на действия по компетентност до кмета на община Сандански, за които следва да уведоми РИОСВ - Благоевград и подателя на сигнала. В писмото е указано, че от РИОСВ - Благоевград ще бъде извършена проверка на място.
3 02.05.2023 г. Сигнал за дейността на автосервиз в с. Михнево, общ. Петрич

електронна поща

Община Петрич

Изпратено по компетентност до кмета на община Петрич. Кметът уведомява за извършена проверка на място, на която е установено, че са изградени три гаражни клетки. Двете за затворени, а в третата е паркиран автомобилът на собственика. Към момента на проверката не се извършва дейност, няма паркирани автомобили за ремонт или измиване. Не е открито наличие на петна от масла и нефтопродукти. С писмото собственикът е уведомен, че при бъдещи намерения за извършване на дейност на обекта, е необходимо да бъде променено предназначението на имота по реда на ЗУТ.
4

03.05.2023 г.

Сигнал за нерегламентирано замърсяване в землището на с. Горно Дряново, общ. Гърмен електронна поща

 

РИОСВ - Благоевград

Община Гърмен

Извършена проверка на място, на която е установено нерегламентирано замърсяване с отпадъци (предимно битови и строителни) в имот с идентификатор 16763.18.11 по КККР на с. Горно Дряново, община Гърмен. На кмета на община Гърмен е дадено предписание да организира почистването на терена и да се представи документи, удостоверяващи предаването на отпадъците за последващо третиране. Във връзка с установеното замърсяване, на кмета е съставен АУАН за нарушение на ЗУО, за това, че не е предприел мерки за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешено за това място, вследствие на което е образувано незаконно сметище.
5 08.05.2023 г. Сигнал за копаене с багер в коритото на реката над с. Пастра, общ. Рила зелен телефон БДЗБР Незабавно е уведомена БДЗБР за предприемане на мерки по компетентност
6 11.05.2023 г. Сигнал за нерегламентирано изливане на отпадъчни води от имот в с. Лещен, в който се извършват строително-монтажни дейности зелен телефон Община Гърмен Сигналът е изпратен по компетентност до кмета на община Гърмен. Кметът уведомява, че към 05.06.2023 г. канализационната тръба, отвеждаща отпадните води на съседния имот е отремонтирана, като е преустановен теча към засегнатия имот.
7

16.05.2023 г.

Сигнал за изкореняване на растителност на кръговото в гр. Кресна зелен телефон

 

РИОСВ - Благоевград

Извършена незабавна проверка на място, на която е установено, че в обхвата на терен, намиращ се в дясно от пътното платно на кръговото кръстовище по посока гр. Кресна – ГКПП „Кулата, е премахната съществуващата тревна растителност и част от съществуващата самоизразла дребноразмерна дървена растителност от бяла топола и хибриден вид топола. Теренът попада в обхвата на ПУП - ПП за обект: „Доизграждане на ПВ „Кресна“ /пътна връзка № 4, 5 и 6/ на км 401+691.90 по километража на АМ „Струма“ Лот 3.2 = км 397+000 по километража на АМ „Струма“ Лот 3.3.“. За извършените дейности на място са налична съответната документация по реда на ЗУТ.
8 16.05.2023 г. Сигнал за заустване на отпадъчни води в с. Ново Кономлади, общ. Петрич в дере, като водите се връщат в мазетата на къщата зелен телефон Община Петрич Сигналът е изпратен по компетентност до кмета на община Петрич.
9 17.05.2023 Препратен от МОСВ сигнал за нерегламентирано замърсяване в близост до землището на с. Черниче, общ. Симитли електронна поща Община Симитли Сигналът е изпратен по компетентност до кмета на община Симитли, като за предприетите действия в срок до 19.06.2023 г. да уведоми РИОСВ и сигналоподателя. Обърнато е внимание, че от РИОСВ също ще бъдат извършени проверки на терена, в случай че не бъдат предприети съответните действия.
10 17.05.2023 Сигнал за извършване на почистването на езерото в парк "Бачиново" в гр. Благоевград зелен телефон Община Благоевград Сигналът е незабавно е препратен по компетентност на зеления телефон на Община Благоевград
11 18.05.2023 Сигнал за промиване на пясък всяка вечер и изпускане на мътни води в р. Струма от Производствена база на „Грома Холд“ ЕООД, с. Бело поле, община Благоевград зелеен телефон РИОСВ - Благоевград Извършена проверка на място, по време на която дружеството не извършва дейност по промиване на инертни материали. Пречиствателното съоръжение е с незапълнен обем. ТМСИ е в ремонт и не работи, което се доказва и от представената справка на водомерното устройство.
12 25.05.2023 Сигнал за новострояща се сграда върху отводнителен канал в с. Рилци, община Благоевград електронна поща Община Благоевград Сигналът е изпратен по компетентност до кмета на община Благоевград с искане да уведоми РИОСВ и сигналоподателя за предприети действия и резултатите от проверката по случая.
13 25.05.2023 Сигнал за извършване на изкопни работи и насипи в местността Върбовски кладенец над "Пирин голф" с цел пренасочване на притока на р. Бяла река зелен телефон Община Разлог
БДЗБР
От БДЗБР е извършена проверка на място по случая. Сигналът незабавно е препратен до кмета на община Разлог за извършване на проверка и предприемане на действия по компетентност, за които да уведоми РИОСВ и сигналоподателя.
14 28.05.2023 Сигнал за неподвижен белоглав лешояд с чип, кацнал на покрива на къща зелен телефон РИОСВ - Благоевград Птицата е уловена от ФДФФ и прибрана волиера в с. Ракитна, общ. Симитли.