Съдържание

Посетители

В момента има 161  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Мебелфаб” АД - гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Мебелфаб” АД - гр. Благоевград
Обект : „Фабрика за производство на столове“, находяща се в гр. Благоевград

 

На основание Заповед №473/21.11.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 05.12.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на „Фабрика за производство на столове“, находяща се в гр. Благоевград, бул. „Св. Димитър Солунски“ № 3, експлоатирана от „Мебелфаб” АД, със седалище и адрес на управление: гр. Благоевград, бул. „Св. Димитър Солунски“ №3.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.), Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закон за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ. бр. 53/2012 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните инсталации и дейности:
- помещение опаковка и експедиция;
- машинна зала;
- лакозаливна инсталация;
- котелни инсталации – 2 бр.;
- сушилни камери за дървен материал – 5 бр.;
- инсталация за производство на пелети;
- складово помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси;
- места за съхранение на отпадъци.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – производство на столове от масивна дървесина. Режим на работа – едносменен (8 часа), пет дни в седмицата. Проверката е извършена на място и по документи. При проверката е съставен Констативен протокол №24-08/05.12.2023 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества“

Проверката се извършва на основание изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове.

3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
Дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС), съгласно Регламент REACH и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Опасните химични вещества и смеси се доставят от производители и дистрибутори от България. На обекта се използват и съхраняват ОХВС, които са категоризирани в категория на опасност „запалими“.
Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните и съхранявани ОХВС, техните доставчици и информационни листове за безопасност (ИЛБ), които отговарят на изискванията на Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година за изменение на Приложение II на REACH. Досието трябва да се допълни с информация по Приложение 2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите.
Извършена е проверка по отношение на Приложение XVII на Регламент REACH. Веществата, включени в Приложение ХVII на REACH се използват при спазване на условията на ограничение.
3.1.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.)
Употребяваните ОХВС се съхраняват в обособено складово помещение, отговарящо на изискванията на чл. 6 от Наредбата – с ограничен достъп. Съхраняват се съвместими категории на опасност. Складът е означен с указателна табела, съгласно чл. 7, ал. 2, т. 6 от Наредбата. Химичните вещества и смеси се съхраняват в оригинални опаковки етикетирани и класифицирани, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Към момента на проверката не се наблюдават разливи. Представят се документи по чл. 4, т. 8-11, актуализирана Заповед по чл. 4, т. 7 от Наредбата и оценка за безопасността на съхраняване на ОХВС, изготвена във формата утвърден със Заповед №РД-288/03.04.2012 г. на министъра на околната среда и водите. Същата трябва да се актуализира, поради промяна на ОХВС и да се изготви във формат заложен към Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.

3.2. Направление „КПКЗ и ЕО”

Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.), а именно:
- по т. 2 – за дейности по събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци, в това число опасни отпадъци, за които се изисква разрешение или регистрационен документ по Закона за управление на отпадъците /ЗУО/.
Дружеството притежава регистрационен документ за третиране на отпадъци, издаден от РИОСВ – Благоевград по реда на ЗУО.
- по т. 4 – извършване на дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) №1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.).
При проверката се представя собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание, съгласно Приложение №1 от Наредба №1 за вида на превантивните и оздравителни мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ.
3.3. Фактор „Управление на отпадъци”
Дружеството е извършило класификация на генерираните от дейността си отпадъци по реда на чл. 7 от Наредба №2/2014 г. за класификация на отпадъците (Наредба №2)(ДВ бр. 66/2014 г., с изм. и доп.). На площадката са обособени места и складове за разделното съхранение на отпадъците, обозначени със съответния код по Наредба №2. Представя се заповед за определяне на отговорни лица за управление на опасните отпадъци, съгласно чл. 8, ал. 2, т. 5 от ЗУО. През 2023 г. са предавани опасни отпадъци, за което се представят договор и идентификационни документи. На обекта се извършва оползотворяване на отпадък, генериран от собствената дейност (трици, талаш, изрезки, парчета, дървен материал), за което дружеството притежава регистрационен документ, издаден по реда на чл. 35, ал. 3 от ЗУО. Към момента на проверката пелетиращата инсталация не работи. Същата се пуска, когато се образува необходимото за захранването ѝ количество дървесни отпадъци. На площадката не се приемат отпадъци от външни лица. Произведените пелети се ползват изключително за собствени нужди. Готовата продукция (столове) е предназначена за реализиране извън Р България. Предвид гореизложеното, дружеството не се явява задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО. Съгласно изискванията на Наредба №1 за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри (ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.), дружеството е подало годишните отчети за 2022 г. чрез Националната информационна система за отпадъци (НИСО).

3.4. Компонент „Атмосферен въздух”

3.4.1. Организирани източници на емисии от горивни процеси
За отоплението и технологични нужди дружеството експлоатира 2 бр. котли с топлинна мощност по 581,5 kW, изгарящи твърдо гориво (дървесни отпадъци и пелети), като емисиите на вредни вещества се изпускат в атмосферния въздух през общо изпускащо устройство (комин). По време на проверката работи само един котел.
Спазва се периодичността на провеждане на собствените периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества, изпускани от неподвижни източници, съгласно изискванията на чл.31, ал.1, т.2 от Наредба № 6/1999 г. Последните СПИ са извършени през м. септември 2022 г., като резултатите от тях показват превишения на норми за допустими емисии (НДЕ) по показателите „прах“ - 1,07 пъти НДЕ и „въглероден оксид“ - 1,31 пъти НДЕ, регламентирани в Приложение №7 към чл. 21 на Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г.).
Дружеството има наложена текуща месечна санкция от 2020 г. за установени превишения по двата гореописани показатели в същия порядък. Санкцията е действаща и към момента.
3.4.2. Емисии от производствени дейности
За нанасяне на покрития върху дървени повърхности на обекта се експлоатира лакозаливна инсталация, съоръжена с пречиствателно съоръжение тип „водна завеса“ и сушилен тунел.
Инсталацията за нанасяне на покрития върху дървените повърхности е регистрирана в публичния регистър по чл. 30л от ЗЧАВ. Дружеството спазва изискванията на чл. 20, ал. 8 от Наредба №7/2003 г., относно предоставяне на информация за употребените количества органични разтворители. В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представена декларация за изразходваните през 2022 г. количества органични разтворители, от която е видно, че не се превишава праговата стойност за консумация на разтворители за дейността. В момента на проверката не се извършват дейности по нанасяне на покрития.
Последните СПИ на емисии от летливи органични съединения, изпускани след камерата за нанасяне на покрития и сушилния тунел са проведени през 2022 г., като представените резултати показват спазване на нормите за допустими емисии по контролирания показател „органични вещества“, определени като общ органичен въглерод, съгласно чл.15 от Наредба №1/2005 г.
Машините за дървообработка в машинната зала са обхванати от аспирационна система, отвеждаща дървесния прах и трици в бункер, посредством циклони. При извършения обход на производствената площадка не е установено разпиляване на дървесен прах и трици.
За оползотворяване на отпадащите от производството дървесни отпадъци (парчета, дървесен прах и трици) дружеството експлоатира инсталация за производство на пелети, без изпускащо устройство към атмосферния въздух. За улавяне на прахообразните вещества след чуковата мелница за фино раздробяване на материала преди пелетизиране, инсталацията е съоръжена със система от ръкавни филтри. Инсталацията за пелети не работи по време на проверката.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени предписания по ЗЗВВХВС, като е определен съответния срок и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административнонаказателни действия.