Съдържание

Посетители

В момента има 196  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Бумар“ АД - гр. Сандански

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на обект „Цех за преработка на скално-облицовъчни материали“, с. Илинденци, община Струмяни, експлоатиран от „Бумар“ АД, гр. Сандански

 

На основание Заповед №465/14.11.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 30.11.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Цех за преработка на скално-облицовъчни материали“, находящ се в местност Горно поле, землище на с. Илинденци, община Струмяни, експлоатиран от „Бумар“ АД, гр. Сандански. Проверката е комплексна и е извършена във връзка със спазване на нормативните изисквания, заложени в Закона за водите (ЗВ – ДВ, бр.67/1999 г. с изм. и доп.) и Закона за почвите (ДВ, бр. 89/2007 г. с изм. и доп.)

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по компоненти, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията, заложени в горецитираните закони.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Проверени са:
- производствена площадка на обекта и терени около нея;
- пречиствателно съоръжение за производствени отпадъчни води;
- отвеждащ канал до мястото на заустване на отпадъчни производствени води.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната производствена дейност на обекта е свързана с обработка на мраморни блокове – бичене, рязване и полиране. За извършения контрол е съставен Констативен протокол №91-10/30.11.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент “Води”
За заустване на пречистени промишлени отпадъчните води във воден обект – р. Струма, „Бумар“ АД е титуляр на издадено от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ Разрешително за заустване (РЗ) №43120043/25.02.2010 г., чийто срок е продължен последно с Решение №ПО-01-21/24.02.2010 г. Отпадъчните промишлени води след пречистване в локално пречиствателно съоръжение – двусекционен утаител, се заустват посредством открит отводнителен канал в р. Струма. Битово-фекалните отпадъчни води постъпват във водоплътна изгребна яма и нямат връзка с водоприемника.
С вх. №1534/28.03.2023 г. на РИОСВ Благоевград е представен доклад за изпълнение на условията в цитираното РЗ за предходната 2022 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал. 1, т. 12 от Закона за водите. Дружеството изпълнява задължението за провеждане на собствен мониторинг на качеството на заустваните отпадъчни води, съгласно честотата заложена (на 6 месеца), като протоколите от изпитване са представени по време на проверката. Резултатите от извършените анализи показват спазване на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО) по показателите за контрол. Пречиствателното съоръжение и откритият отводнителен канал се поддържат в добро техническо и експлоатационно състояние.
С протокол за проверка е извършено пробовземане на отпадъчни води от Регионална лаборатория – Благоевград за емисионен контрол.

3.2. Компонент „Почви”
Основната производствена площадка на дружеството е организирана в поземлен имот с идентификатор 32665.9.39 и площ 16.242 дка, който представлява урбанизирана територия с НТП „за производството на строителни материали, конструкции и изделия“, местност Горно поле по кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Илинденци, общ. Струмяни. Производствената площадка граничи с терени урбанизирана територия на друго лице със сходна дейност, както и със земеделски земи.
От извършена проверка е установено, че няма нарушени или замърсени почви в близост до производствената площадка и по протежение на отвеждащия канал за отпадъчни производствени води до мястото на заустване.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Не са дадени предписания при извършената проверка.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

В случай на констатиране на неспазване на ИЕО при получаване на Протоколите от изпитване от РЛ – Благоевград, ще бъдат предприети административнонаказателни действия.