Съдържание

Посетители

В момента има 170  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Тирокомики“ ЕООД - гр. Петрич

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Тирокомики“ ЕООД - гр. Петрич
обект: Предприятие за производство на имитиращи млечни продукти, с. Хърсово

 

 

На основание Заповед №460/09.11.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 21.11.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на предприятие за производство на имитиращи млечни продукти, находящо се в с. Хърсово, общ. Петрич.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

На място е извършен оглед на следните помещения и съоръжения:
- производствени помещения;
- складовото помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС);
- агрегатите на експлоатираното стационарно хладилно оборудване;
- парокотелна централа (ПКЦ).

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е производство на имитиращи млечни продукти. Работният режим е едносменен, петдневна работна седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №64-20/21.11.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”

На обекта се експлоатират общо 4 бр. хладилни камери, чийто агрегати са заредени с флуорсъдържащ парников газ (ФПГ) R407С, всяка със заряд над 5 тона СО2 еквивалент, попадащи в обхвата на Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове. От представените при проверката 4 бр. досиета на системите е видно, че се спазва нормативно изискуемата честота за извършване на проверките за течове, съобразно заряда на оборудването. Проверките се извършват от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от Българска браншова камара по машиностроене.

В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен годишен отчет за 2022 г. във формата на Приложение №9 чл. 35, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документиране и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр. 20/2017 г., с изм. и доп.).
Към момента на проверката за осигуряване на технологичните нужди се експлоатира котел с мощност под 500 kW, изгарящ твърдо гориво (дърва), като се предвижда преустановяване на експлоатацията и замяната му с котел, изгарящ дизелово гориво. В тази връзка, в отделно помещение в ПКЦ е инсталиран котел с дизелова горелка, с топлинна мощност 755 kW/h.
Дружеството е запознато с изисквания на ЗЧАВ и подзаконови нормативни актове, относно задълженията му за извършване измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от котела, след пускането му в експлоатация.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. Не се извършва внос/износ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС).
Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа цялата информация за използваните ОХВС, техните доставчици, Приложение №2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите, информационни листове за безопасност (ИЛБ) на всички използвани и съхранявани ОХВС, отговарящи на изискванията на чл. 31 и Приложение II на REACH, както и на Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година за изменение на Приложение II на REACH.
ОХВС се съхраняват в складово помещение, отговарящо на изискванията на чл. 6 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.). Складовото помещение е с ограничен достъп. Химичните вещества и смеси са в оригинални опаковки, плътно затворени и не се наблюдават разливи.
Предоставени са документи по чл. 4, т. 7–11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси, както и оценка на безопасността на съхранението на ОХВС, която е във формата заложен със Заповед №РД-288/03.04.2012 г. на министъра на околната среда и водите. Оценката следва да бъде актуализирана във формата заложен със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.
Дружеството употребява почистващи вещества за професионална употреба, като в представените ИЛБ в раздел 12 е налична информация за биоразградимост на повърхностно активни вещества и използвания метод за изпитване по Приложение №3 от Регламент (ЕО) 648/2004, относно детергенти.
При направения преглед на ИЛБ по отношение въведени забрани и ограничения, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) 2019/1021 относно устойчиви органични замърсители (УОЗ), не е установено наличие и употреба на УОЗ вещества на обекта.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството е дадено предписание по ЗЗВВХВС с определен срок и отговорник за изпълнението му.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административнонаказателни действия.