Съдържание

Посетители

В момента има 399  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Екорепласт“ ЕООД - с. Капатово, общ. Петрич

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на "Екорепласт“ ЕООД - с. Капатово, общ. Петрич

 

 

На основание Заповед №453/06.11.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 21.11.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Цех за рециклиране на пластмасови отпадъци”, находящ се в с. Капатово, общ. Петрич, експлоатиран от „Екорепласт“ ЕООД гр. София.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извърши от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за управление на отпадъците (ЗУО)(ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) и Закон за водите (ЗВ)(ДВ, бр.67/1999 г. с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните инсталации и съоръжения:
- поточна линия за рециклиране на отпадъчна пластмаса;
- пречиствателни съоръжения за отпадъчни води;
- площадка за съхранение на пластмасовите отпадъци;
- места за съхранение на генерираните от дейността отпадъци, вкл. склад за съхранение на опасните отпадъци.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

На проверявания обект се извършват дейности по оползотворяване (рециклиране) на пластмасови отпадъци. Работният режим на обекта е непрекъснат.
При проверката е съставен Констативен протокол №75-24/21.11.2023 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Направление „Управление на отпадъците и опазване на почвите“
Дружеството притежава Регистрационен документ №01-РД-207-6/22.11.2022 г., издаден от РИОСВ – Благоевград за дейности по оползотворяване на отпадъци с кодове: 02 01 04, 07 02 13, 15 01 02 и 19 12 04. Към момента на проверката дейността по рециклиране се извършва основно с отпадъци с кодове 15 01 02 и 19 12 04, които се въвеждат на територията на страната от Европейския съюз. Приемането им на площадката се извършва след претегляне на калибрирана електронна везна и при наличие на Анекс VІІ, придружаващ товара.
За генерираните от дейността на дружеството отпадъци е проведена процедурата по чл. 7, ал. 1 на Наредба №2 за класификация на отпадъците (Наредба № 2)(ДВ, бр.66/2014 г., изм. и доп.). Същите се съхраняват на определени за целта места, обозначени със съответния код на отпадъка. За опасните отпадъци е обособен склад с ограничен достъп.
При обход на площадката не е установено наличие на отпадъци различни от разрешените в регистрационния документ. Установените наличности на обекта съответстват на кодовете на отпадъците посочени в документите по Регламент (ЕО) №1013/2006 г.
За предадените през 2023 г. отпадъци се предоставят приемо-предавателни протоколи, фактури и договори с лица, притежаващи документи, издадени по реда на чл. 35 от ЗУО. Отчетността на отпадъците се води чрез Националната информационна система „Отпадъци“ (НИСО). Количествата на отпадъците, вписани в документите за приетите/предадени отпадъци, съответстват на количествата отразени в системата.
Проверката е втора за настоящата година. Първата проверка е извънредна и е извършена на 10.10.2023 г., като дружеството е инспектирано относно прилагането на Регламент ЕО 1013/2006 относно превози на отпадъци. При нея е установено, че на площадката на дружеството е монтиран шредер и транспортна лента, с цел оползотворяване на генериран от собствената дейност производствен отпадък с код 07 02 13 – отпадъци от пластмаси, с тривиално наименование „кокали“. По този повод на „Екорепласт“ ЕООД е дадено предписание за актуализиране на притежавания регистрационен документ. Във връзка с изпълнение на предписанието, в РИОСВ – Благоевград е подадено уведомление за инвестиционно предложение: „Монтиране на шредер и транспортна лента на площадката, с цел оползотворяване на генерирания от собствената производствена дейност отпадък с код 07 02 13“. Процедурата предхожда изменението на регистрационния документ.

3.2. Компонент “Води”
За експлоатацията на обект „Цех за обработка на отпадъчни пластмаси”, дружеството притежава Разрешително за заустване (РЗ) №43120070/13.01.2017 г., издадено от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (БДЗБР), за ползване на воден обект р. Мелнишка за заустване на отпадъчните води, формиращи се от извършваната дейност на площадката.
В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен доклад за изпълнение на условията в издаденото РЗ за предходната 2022 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал. 1, т. 12 от Закона за водите.
Дружеството изпълнява задължението за провеждане на собствен мониторинг (СМ) на заустваните отпадъчни води, съгласно заложената честота в разрешителното, като изпълнението се възлага на акредитирани лаборатории. Протоколи от изпитване се представят своевременно в РИОСВ – Благоевград. Резултатите от СМ показват спазване на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО), заложени в РЗ по показателите за контрол. Пречиствателните съоръжения се поддържат в добро експлоатационно състояние.
Обектът фигурира в списъка за задължителен контрол на РИОСВ – Благоевград, който е одобрен със заповед на министъра на околната среда и водите и се проверява два пъти годишно. При извършения емисионен контрол за първото полугодие на 2023 г. е наложена имуществена санкция. По време на проверката от дейността на обекта се формират производствени отпадъчни води, които постъпват за пречистване в пречиствателните съоръжения – три последователни утаителя, след което се заустват. Извършено е контролно пробовземане от Регионална лаборатория (РЛ) – Благоевград на отпадъчни води в пункта за мониторинг – след изхода на утаител №3, преди заустване в р. Мелнишка за последващо изпитване по показателите за контрол. Измерването на количеството зауствани отпадъчни води се осъществява посредством монтирано разходомерно устройство. Води се експлоатационен дневник, в който ежемесечно се правят записи с показания на заустваните отпадни води.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници:.

Не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

В случай на констатиране на неспазване на ИЕО при получаване на протокол от изпитване от РЛ – Благоевград, ще бъдат предприети административнонаказателни действия. Обектът подлежи на текущ контрол във връзка с притежаваният от дружеството регистрационен документ за третиране на отпадъци.