Съдържание

Посетители

В момента има 167  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„МОДЕЛО“ ЕООД - с. Копривлен

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „МОДЕЛО“ ЕООД - с. Копривлен

 

 

 

На основание Заповед №452/03.11.2023 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 09.11.2023 г. е извършена проверка на място на „Цех за нанасяне на щампи“, находящ се в с. Копривлен, общ. Хаджидимово.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за управление на отпадъците (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

На място е извършена проверка на следните производствени помещения и инсталации:
- помещение за директно нанасяне на щампи;
- 2 бр. помещения за нанасяне на щампи чрез сублимация;
- складове и места за съхранение на отпадъците;
- склад за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основната дейност на обекта е щамповане на платове. Процесът се осъществява чрез директно нанасяне и чрез сублимация. Дейността се извършва от м. 02.2023 г. Работният режим е едносменен, с петдневна работна седмица.
При проверката е съставен Констативен протокол №72-24/ 09.11.2023 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Направление „Управление на отпадъците и опазване на почвите“
Дружеството е провело процедурата по чл. 7, ал. 1 на Наредба №2 за класификация на отпадъците (ДВ, бр.66/2014 г., изм. и доп.). За генерираните на обекта отпадъци има утвърдени работни листове. Отпадъците са класифицирани с кодове: 15 01 01 ; 15 01 02; 15 01 10* и 19 12 01. При проверката е установено наличие на абсорбент, за който не е проведена процедурата по класификация на отпадъци.
Генерираните от дейността на дружеството отпадъци се съхраняват на определени за целта места, обозначени със съответния код на отпадъка. В дворното пространство на обекта, под навес, е обособено място за съхранение на отпадък с код 15 01 10*, като до него не е осигурен ограничен достъп.
За предадените през 2023 г. отпадъци се предоставят приемо-предавателни протоколи, фактури и договори с лица, притежаващи документи, издадени по реда на чл. 35 от ЗУО. Отчетността на отпадъците се води чрез Националната информационна система „Отпадъци“ (НИСО). Количествата на отпадъците, вписани в документите за предаване, съответстват на количествата отразени в системата.
Част от платовете за щамповане се въвеждат/внасят от Европейския съюз/трети страни и за опаковките на същите дружеството се явява задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО. Изготвят се месечни справки-декларации по Приложение №15 на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса (ДВ, бр. 30/2016 г., изм. и доп.). Представят се платежни документи за внесената към ПУДООС такса.

3.2. Направление „Опасни химични вещества и управление на риска”
3.2.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH).
По смисъла на чл. 3, параграф 13 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“ на химични вещества и смеси, част от които се класифицират като опасни, в определени категории на опасност, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Във връзка с изискванията на чл. 36 от REACH е създадено досие, което съдържа информация за употребяваните и съхранявани на обекта химикали. Представена е актуална информация по Приложение № 2 от Указания за провеждане на контролна дейност по ЗЗВВХВС, съгласно Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Представени са информационни листове за безопасност (ИЛБ) за използваните химикали, които са в съответствие с изискванията на Приложение II на REACH и на Регламент 2020/878. Дружеството не извършва директен внос на химикали, а използва български доставчици.
3.2.2. Контрол по изпълнение на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС), (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
ОХВС се съхраняват в обособено складово помещение, което отговаря на изискванията на чл. 6 от горецитираната наредба. Към момента на проверката всички химикали са в оригинални, плътно затворени опаковки и не се наблюдават разливи. Във връзка с чл. 9, ал. 1 от Наредбата е изготвена оценка на безопасността на съхранение на ОХВС във формата утвърден със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите. Представена е актуална документацията по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираните на обекта несъответствия, с изискванията на ЗУО, са дадени предписания на дружеството.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.