Съдържание

Посетители

В момента има 449  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Експрес – мод“ ЕООД - гр. Петрич

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на обект „Бензиностанция „Експрес – мод“, с. Кърналово, община Петрич

експлоатиран от „Експрес – мод“ ЕООД - гр. Петрич

 

 

На основание Заповед №430/25.10.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 07.11.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Бензиностанция „Експрес – мод“, м. Чикуто, землище на с. Кърналово, община Петрич, експлоатиран от „Експрес – мод“ ЕООД, гр. Петрич. Проверката е комплексна и е извършена във връзка със спазване на нормативните изисквания, заложени в Закона за водите (ЗВ – ДВ, бр.67/1999 г. с изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ - ДВ, бр. 45/28.05.1996 г. с изм. и доп.).

1. Цел на проверката.
Проверката е извършена от екип експерти по компоненти, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията, заложени в горецитираните закони.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Проверени са:
- бензиностанция с монтирани два броя комбинирани бензиноколонки;
- пречиствателно съоръжение за отпадъчните води.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е търговия с нефт и продукти с нефтен произход. Работният режим на обекта е непрекъснат. За извършения контрол е съставен Констативен протокол №78-10/07.11.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент “Води”
За заустване на отпадъчните води, които се формират от дейността на обекта (дъждовни, площадково замърсени), дружеството е титуляр на издадено от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ Разрешително за заустване (РЗ) №43720020/12.10.2012 г., чийто срок е продължен с Решение №ПО-01-87/27.04.2015 г. След пречистване в локално пречиствателно съоръжение (каломаслоуловител) отпадъчните води се заустват в отводнителен канал. Битово-фекалните отпадъчни води постъпват във водоплътна изгребна яма и нямат връзка с водоприемника.
Дружеството изпълнява условията и изискванията, заложени в Разрешителното за заустване:
- представен е Доклад за изпълнение на условията в цитираното Разрешително, изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал.1, т.12 от ЗВ за предходната 2022 г.;
- провежда собствен мониторинг на качеството на заустваните отпадъчни води, съгласно честотата заложена в РЗ (на 6 месеца), като не се констатират нарушения на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО) по показателите за контрол.
- пречиствателното съоръжение се поддържа в добро експлоатационно състояние.
Към момента на проверката не се формират дъждовни площадкови води, респективно няма заустване в отводнителен канал и не е извършено пробовземане за последващо изпитване.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
Бензиностанцията се експлоатира в съответствие с изискванията на Етап І и Етап II на улавяне на бензинови пари (УБП), съгласно Наредба №16/1999 г. за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини (ДВ, бр.75/1999 г. с изм. и доп.). На обекта се съхраняват светли горива в подземни резервоара, като същите се обслужват от комбинирани колонки за бензин А 95 Н и дизелово гориво. Колонките са маркирани със зелен стикер за съответствие, съгласно изискванията на Приложение №6 към Наредбата. Проверките за ефективността на УБП се отразяват в 2 бр. дневника, които са прошнуровани, прономеровани и заверени от директора на РИОСВ – Благоевград, съгласно Приложение №8 към чл. 14 д, ал. 3 от цитираната наредбата. Проверките се извършват от лице, оправомощено от Председателя на Български институт по метрология, съгласно нормативните изисквания.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Не са дадени предписания при извършената проверка.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Няма констатирани несъответствия на обекта с изискванията на екологичното законодателство.