Съдържание

Посетители

В момента има 256  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Дамяница“ АД - с. Дамяница

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Дамяница“ АД - с. Дамяница

 

 

На основание Заповед №429/25.10.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 07.11.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на Винарна „Дамяница“, находящ се в с. Дамяница, общ. Сандански.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството е извършeна от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за водите /ЗВ/ (ДВ бр. 67/1999 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на следните производствени помещения и съоръжения:
- площадка за приемане и пресоване на грозде, където в момента не се извършват дейности;
- изба за винопроизводство;
- места и складове за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС);
- агрегати на наличното стационарно хладилно и климатично оборудване;
- пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ).

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Към момента кампанията по приемане на грозде е приключила и на обекта се извършват дейности по следене на ферментационните процеси.
Работният режим е едносменен, петдневна работна седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №62-20/07.11.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
Дружеството експлоатира стационарно хладилно и климатично оборудване, попадащо за контрол в обхвата на Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове (ФПГ) и Регламент (ЕО) №1005/2009 г. относно вещества, които нарушават озоновия слой. От представените досиета на системите е видно, че се спазва изискуемата честота за извършване на проверки за течове на ФПГ или R22 (най-малко на всеки 12 месеца), като до момента такива не са установени. Съгласно нормативните изисквания, за двукръговите системи досиетата се водят за всеки кръг по отделно.
Сервизното обслужване на стационарно хладилно и климатично оборудване, както и проверките за течове се извършват от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от Българската браншова камара по машиностроене.
В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен годишен отчет за 2022 г., съгласно чл. 35, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документиране и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр. 20/2017 г., с изм. и доп.).
При извършения обход на обекта е установено наличие на 4 бр. новомонтирани климатични системи, две от които са със заряд над 5 тона СО2 еквивалент и попадат за контрол, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове. За същите до момента не са въведени досиета на системите.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества“

Проверката е извършена на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.

3.2.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. Дружеството не извършва внос/износ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС) и няма задължения за регистрация и нотификация на вещества в ЕCHA.
Създаденото досие по чл. 36 на REACH съдържа информация за използваните и съхранявани ОХВС, техните доставчици и Приложение 2 от Указания към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на чл. 31 и Приложение II на REACH, като дружеството е запознато с изискванията на Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година за изменение на Приложение II на Регламент (ЕО) №1907/2006 г.
3.2.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
По време на проверката е направен оглед на складовите помещения и местата за съхранение на ОХВС, които отговарят на изискванията на чл. 6 от Наредбата, както и на условията посочени в ИЛБ. ОХВС се съхраняват в оригинални опаковки. Не се наблюдават разливи.
На обекта се съхраняват и представят документи по чл. 4, т. 8 -11 от Наредбата, Заповед на лицата отговорни за съхранение на ОХВС и оценка на безопасността на съхранението на ОХВС, която е във формата заложен със Заповед №РД-288/03.04.2012 г. на министъра на околната среда и водите. Оценката следва да бъде актуализирана във формата заложен със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.

3.3. Компонент „Води”

За заустване на смесен поток пречистени битово-фекални и промишлени отпадъчни води, които се формират от дейността на обект Винарна „Дамяница“, дружеството е титуляр на издадено от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ Разрешително за заустване (РЗ) №43720010/12.10.2013 г., чийто срок е продължен с Решение №№ПО-01-43/2019 г. След пречистване в ПСОВ, отпадъчните води се заустват в отводнителен канал.
„Дамяница“ АД изпълнява условията и изискванията, заложени в Разрешителното за заустване (РЗ):
- в законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията в цитираното разрешително за предходната 2022 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал. 1, т. 12 от ЗВ;
- изпълнява задължението за провеждане на собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води, съгласно заложената честота в Разрешителното – на 3 месеца;
- изпълнението на собствения мониторинг се възлага на акредитирани лаборатории;
- протоколите от изпитване се представят своевременно в РИОСВ – Благоевград, като се констатира спазване на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО), заложени в РЗ по контролираните показатели.
Към момента на проверката се извършват дейности по наблюдение и контрол на ферментационния процес, поради което формираните отпадъчни води са предимно битови и съставляват 1% от общия поток отпадъчни води. В Пункт №1 – ревизионна шахта след изхода на ПСОВ няма изпускане на отпадъчни води, поради което не е извършено пробовземане. Монтираното измервателно устройство отчита количеството на заустваните отпадъчни води, което ежемесечно се документира в дневник.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници:

На дружеството е дадено предписание по ЗЗВВХВС, като е определен срок и отговорник за изпълнението му.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.