Съдържание

Посетители

В момента има 220  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Бистрица 2002“ ЕООД - гр. Гоце Делчев

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на обект „Производствена база на Бистрица 2002“, местност „Мочура“, землище на гр. Гоце Делчев,

експлоатиран от „Бистрица 2002“ ЕООД гр. Гоце Делчев

 

 

На основание Заповед №408/05.10.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 24.10.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Производствена база на Бистрица 2002“, местност „Мочура“, землище на гр. Гоце Делчев, експлоатиран от „Бистрица 2002“ ЕООД гр. Гоце Делчев.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от експерти по различни компоненти на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закон за водите /ЗВ/– (ДВ, бр.67/1999 г. с изм. и доп.) и Закон за почвите /ЗП/ – (ДВ, бр. 89/2007 г. с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

- ТМСИ;
- ТСИ;
- асфалтова база;
- бетонов център;
- локални пречиствателни съоръжения за отпадъчни води (2 бр. утаители);
- депа за строителни материали.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната производствена дейност на дружеството е свързана с добив, производство и търговия с инертни материали. Работният режим на обекта е едносменен, петдневна работна седмица, 8 - часов работен ден. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда е съставен Констативен протокол №62-10/24.10.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент “Води”
„ТМСИ- Мочура“- за ползване на воден обект р. Места с цел заустване на отпадъчни води от ТМСИ, дружеството е титуляр на издадено от директора на БД ЗБР Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни водни обекти №43120050/10.08.2011 г., продължено с Решение №ПО-01-130/20.11.2017 г. С цитираното разрешително са придобити права за заустване на промишлени отпадъчни води, формиращи се от дейността на ТМСИ при промиване на инертен материал. Отпадъчните води се пречистват в локални пречиствателни съоръжения - 2 бр. земнонасипни утаители, които се ползват поотделно (според запълване на капацитета им), и посредством открити канали, гравитачно се заустват в река Места.
Дружеството изпълнява следните условията и изискванията на издаденото Разрешително:
- в законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията в издаденото Разрешително за заустване за предходната 2022 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал.1, т.12 от ЗВ.
- монтирано е измервателно устройство за отчитане количеството на заустваните отпадъчни води, което е пломбирано от БД „ЗБР“. Водят се дневници, в които се правят ежемесечни записи на показанията на устройството.
- пунктът за собствен мониторинг на отпадъчните води – изходите на утаителите, преди заустване в р. Места са трайно сигнализирани.
Дружеството не е провеждало собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води за първо полугодие на 2023 г., като не се представя Протокол от изпитване от акредитирана лаборатория.
По време на проверката от акредитирана лаборатория РЛ – Благоевград не е извършено пробовземане на отпадъчни води за последващо изпитване. Отпадъчните води постъпват в утаител №1, който е с незапълнен обем, респ. на изход няма заустване в р. Места. Утаител № 2 е със запълнен капацитет, като предстои неговото почистване.
Асфалтова база - не се формират промишлени отпадъчни води от дейността на инсталацията.
Бетонов център - състои се от бетоносмесител и бетонрециклер, като се изполва безотпадна технология на производство на бетонови разтвори. В бетонрециклера се измиват транспортните средства и смесителя. Утаените отпадъчни води и остатъчния материал, който се сортира в два компонента – инертен материал и циментово мляко се влагат обратно за направата на бетонови разтвори. Площадката на бетоновия център е бетонирана. Вдясно при сортираните фракции на площадката е изградена утаителна шахта, след която посредством бетонов канал, формираните площадкови отпадъчни води (извършва се външно измиване на бетоновоз) се извеждат извън границите на обекта, на място с географски координати: N- 41º34’52.922”и E - 23º46’9.805”. Бетоновият канал извежда отпадъчните води от площадката, след което се изливат свободно по терена в поземлен имот с идентификатор 17395.121.1 по КККР на гр. Гоце Делчев. Цитираният имот е граничещ с производствената площадка на „Бистрица 2002“ и р. Места. Районът е обрасъл с тревиста и храстовидна растителност и не може да се проследи дали площадковите води постъпват във водния обект. Съгласно направена справка в КАИС на АГКК поземлен имот с идентификатор 17395.121.1 е държавна частна собственост, вид територия горска, и НТП друг вид дървопроизводителна гора.

3.2. Компонент „Почви”
Производствената площадка е разположена в поземлени имоти с идентификатори: 17395.121.3, урбанизирана територия с площ 40 049 дка и 17395.121.2, урбанизирана територия с площ 23 534 дка. Частично е заета площ (около 10-15 дка) от поземлен имот с идентификатор 17395.121.1, държавна частна собственост, вид територия горска. В имота са разположени 2 бр. утаители, помпена станция и депа за строителни материали.
При предходна проверка, извършена през м. април 2022 г. констатациите са идентични. Във връзка с нарушението в поземления имот е водена е кореспонденция с Регионална дирекция по горите (РДГ) - Благоевград, но към момента на настоящата проверка няма резултат от предприетите от тяхна страна действия.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Във връзка с констатираното нерегламентирано изливане на отпадъчни води от обекта в съседен имот, за привеждане в съответствие с екологичното законодателство, на дружеството е дадено предписание, като е поставен срок за неговото изпълнение.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За констатациите от настоящата проверка отново е сезирана РДГ- Благоевград.
За неизпълнение на задължението за провеждане на собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води от ТМСИ за първо полугодие на 2023 г., е изпратена покана за съставяне на АУАН.
За изпълнение на даденото предписание ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на неизпълнение ще бъдат предприети съответните административнонаказателни действия.