Съдържание

Посетители

В момента има 154  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Сандански, Струмяни и Кресна“

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на Община Сандански за „Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Сандански, Струмяни и Кресна“

 

 

На основание Заповед №364/07.09.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 19.09.2023 г. е извършена проверка на място и по документи по изпълнение на условия от Комплексно разрешително № 292-H0/2008 г., актуализирано с Решение №292-Н0-И0-А1/2022 г. на Община Сандански за Регионално депо за неопасни отпадъци за Общини Сандански, Струмяни и Кресна.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по отделните компоненти и фактори влияещи на околната среда, с цел установяване изпълнение на условия в Комплексно разрешително № 292-Н0/2008 г., актуализирано с Решение №292-Н0-И0-А1/2022 г. на Община Сандански за Регионално депо за неопасни отпадъци на Община Сандански, включително и по изпълнение на плана на мерките за предотвратяване, намаляване или ликвидиране на значителните вредни въздействия върху околната среда, и спазване на нормативните изисквания, заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

2.1. Инсталация, която попада в обхвата на точка 5.4 от Приложение 4 на ЗООС:

Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Сандански, Струмяни и Кресна находящо се в местността Могилата, землище на с. Плоски, община Сандански, област Благоевград, включващо:
• Клетка № 1;
• Клетка № 2;
• Клетка № 3;
• Клетка № 4;
• Клетка № 5.

2.2. Извършената проверка по документи и на място на производствената площадка е във връзка със следните условия:

• Условие 2 - Инсталации, обхванати от това разрешителното;
• Условие 3 - Обхват;
• Условие 4 - Капацитет на инсталациите;
• Условие 5 - Управление на околната среда;
• Условие 6 - Тълкуване;
• Условие 7 - Уведомяване;
• Условие 8 - Използване на ресурси;
• Условие 9 - Емисии в атмосферата;
• Условие 10 - Емисии на отпадъчни води;
• Условие 11 - Управление на отпадъците;
• Условие 12 - Шум;
• Условие 13 - Опазване на почвата и подземните води от замърсяване;
• Условие 14 - Предотвратяване и действия при аварии.

3. Констатации от извършената проверка по документи и на място по изпълнение на условия в Комплексно разрешително № 292-Н0/2008 г., актуализирано с Решение № 292-Н0-И0-А1/2022 г. на Община Сандански за Регионално депо за неопасни отпадъци за общини Сандански, Струмяни и Кресна:

Условие 2. Инсталации, обхванати от това разрешително
Не са констатирани несъответствия. Не е извършвана промяна на инсталациите посочени в условието.

Условие 3. Обхват
Изготвени и са представени всички планове и програми изискани с конкретни условия на комплексното разрешително. Не е извършвана промяна в работата на инсталациите и на границите на площадката.

Условие 4. Капацитет на инсталациите
Към момента на проверката се експлоатира клетка №2. Не е констатирано превишаване на капацитета на инсталациите, разрешен с Условие 4.1 на комплексното разрешително. Представена е информация за депонираните неопасни отпадъци за 2022 г.

Условие 5. Управление на околната среда
Не са констатирани несъответствия. Операторът осъществява системно управление на околната среда, чрез прилагане на инструкции за мониторинг на техническите и емисионни показатели, инструкции за периодична оценка на съответствието на стойностите на емисионните и технически показатели с определените в условията на разрешителното, инструкция за установяване на причините за допуснатите несъответствия и предприемане на коригиращи действия и инструкция за периодична оценка на наличие на нови нормативни разпоредби към работата на инсталациите по Условие № 2. Операторът документира данните от наблюдението на техническите и емисионни показатели, резултатите от оценката на съответствието им.

Условие 6. Тълкуване
Не са констатирани несъответствия.

Условие 7. Уведомяване
Не са констатирани несъответствия. За периода от 23.06.2022 г., до момента на настоящата проверка, не са настъпвали аварийни или други замърсявания. Не са докладвани случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и случаи на причинени екологични щети. За проверявания период не е планирана промяна в работата на инсталациите по Условие 2.

Условие 8. Използване на ресурси:
Условие 8.1. Използване на вода
Не са констатирани несъответствия. За доставка на използваната на обекта вода за производствени и питейно-битови нужди са налични актуални договори. Използваното годишно количество вода за производствени нужди през 2022 г. не превишава разрешеното по КР – 0.15 м3/t. Прилагат се инструкция за експлоатация и поддръжка на машината за измиване на контейнерите, която е основен консуматор на вода за производствени нужди на площадката и инструкция за извършване на проверки на техническото състояние на водопроводната мрежа на площадката, установяване на течове и предприемане на действия за тяхното отстраняване. Измерването на изразходваните водни количества на площадката се извършва по изчислителни методи, като се прилага инструкция за измерване/изчисляване и документиране на изразходваните количества вода за производствени нужди. Резултатите се документират в дневник. Операторът е докладвал като част от ГДОС, количеството на използваната вода за производствени нужди за 2022 г.
Условие 8.2. Енергия
Не са констатирани несъответствия. Консумираната електроeнергия от инсталацията по Условие 2. не превишава стойностите посочени в таблица 8.2.1.1. Прилага се инструкция, осигуряваща измерване/изчисляване и документиране на изразходваните количества електроенергия и инструкция за оценка на съответствието на измерените/изчислените количества електроенергия с определените такива в Условие 8.2.1.1. Използваното количество за единица продукт за 2022 г. е 0,0022 MWh/t и не надвишава годишна норма за ефективност при употребата на електроенергия. Изчислените стойности на годишните норми за ефективност при употребата на електроенергия са докладвани като част от ГДОС за 2022 г. Прилага се инструкция за експлоатация и поддръжка на ел. помпи и осветителна инсталация – основен консуматор на електроенергия в инсталацията по Условие 2, като резултатите от изпълнението на инструкцията се документират.
Условие 8.3. Спомагателни материали
Не са констатирани несъответствия. Всички химични вещества и смеси са класифицирани, опаковани и етикетирани, съгласно Регламент (EO) №1272/2008, придружени с информационни листове за безопасност (ИЛБ). Съхранението на химичните вещества и смеси отговаря на условията за съхранение, посочени в информационните листове за безопасност и Наредбата за реда и начина за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г с изм. и доп.). В РИОСВ – Благоевград е представен актуален план на площадката, в който са означени местата за съхранение на всички опасни химични вещества, описани като спамагателни метериали в КР. Докладвани са като част от ГДОС резултатите от извършените проверки на съответствието на съоръженията и площадките за съхранение на спомагателни материали и горива с експлоатационните изисквания и условията на разрешителното, установените причини за несъответствие и предприетите коригиращи действия.

Условие 9. Емисии в атмосферата:
Условие 9.1. Емисии от точкови източници
Не са констатирани несъответствия. Изградени са общо 5 броя газови кладенци в Клетка №1 и Клетка №2, като са спазени изискванията за отстояние.
Условие 9.3. Неорганизирани емисии
Не са констатирани несъответствия. Прилага се инструкция за извършване на периодична оценка на спазването на мерките за предотвратяване и ограничаване на неорганизираните емисии, установяване на причините за несъответствията и предприемане на коригиращи действия и инструкция за извършване на периодична оценка на спазването на мерките за предотвратяване и ограничаване на неорганизираните емисии, установяване на причините за несъответствията и предприемане на коригиращи действия. Представен е Дневник със записи от проверки и периодична оценка.
Условие 9.4. Интензивно миришещи вещества
Не са констатирани несъответствия. Изготвен е и се прилага План за предотвратяване/ намаляване на емисиите на интензивно миришещи вещества от площадката.
За предотвратяване разпространението на неприятни миризми се извършва запръстяване на работния участък на клетката в която се извършва депониране на отпадъци. Запръстяването се документира в НИСО. Прилага се инструкция за периодична оценка на спазването на мерките за предотвратяване/намаляване емисиите на интензивно миришещи вещества, установяване на причините за несъответствията и предприемане на коригиращи действия (включително употребата на дезодориращи средства). Представен е Дневник със записи. За проверявания период не са постъпвали оплаквания за разпространение на неприятни миризми извън границите на депото.
Условие 9.6. Собствен мониторинг
Не са констатирани несъответствия. Извършва се предвидения с условията на комплексното разрешително Собствен периодичен мониторинг (СПИ) на емисиите на вредни вещества в отпадъчните газове, изпускани от изходите на 5 газови кладенци. На площадката се съхраняват резултатите от мониторинга за всеки газов кладенец. Документират се в дневник. Определени са годишните количества на замърсителите (kg/y) в атмосферния въздух за 2022 г. Същите са докладвани в ГДОС и в Европейския регистър за изпускането и преноса на замърсителите (EРИПЗ).

Условие 10. Емисии в отпадъчните води:
Условие 10.1. Производствени отпадъчни води
Условие 10.1.1. Работа на пречиствателните съоръжения
Не са констатирани несъответствия. На обекта се експлоатира пречиствателно съоръжение за емисии в производствените отпадъчни води – Битово пречиствателно съоръжение за отпадъчни води (БПСОВ) от тип ВR 20. Изготвена е и се прилага инструкция за контролираните параметри с определена честота на мониторинг и са определени оптимални стойности за БПСОВ. Извършват се проверки и резултатите се документират в дневник.

Условие 10.1.2. Емисионни норми – индивидуални емисионни ограничения
Не са констатирани несъответствия. Заустването на повърхностни и отпадъчни води се извършва в съответствие на ИЕО, заложени в КР. Инфилтрата се използва в оборотен цикъл за оросяване на тялото на депото.
Условие 10.2. Повърхностни води
Условие 10.2.2.1. Индивидуални емисионни ограничения
Не са констатирани несъответствия. При извършвания мониторинг, не са установени превишения на ИЕО, съгласно таблици 10.2.2.1 и 10.2.2.2, заложени в КР.
Условие 10.2.3. Принос към концентрациите на вредни и опасни вещества във водоприемниците – водните обекти, приемник на заустваните отпадъчни води
Не са констатирани несъответствия. Повърхностните води от площадката на депото и смесен поток производствени и битово-фекални отпадъчни води от стопански двор, зауствани в дерето, не нарушават качеството на водоприемника. Води се дневник за отразяване на аварийни ситуации. За периода от 23.06.2022 г., до момента на настоящата проверка, не са отразени аварийни ситуации.
Условие 10.2.4. Собствен мониторинг
Не са констатирани несъответствия. На площадката се извършва мониторинг на повърхностни води от площадката на депото и на смесен поток производствени и битово-фекални отпадъчни води от стопански двор, съгласно заложената честота в КР. Извършва се мониторинг на инфилтрата съгласно таблица 10.2.4.6 от КР. Пробовземането и анализите се извършват от акредитирана лаборатория. Протоколите от изпитване се предоставят своевременно в РИОСВ – Благоевград. Операторът прилага инструкция за проверка за съответствието на измерените стойности на концентрациите на вредни и опасни вещества в отпадъчни води с определените в КР стойности на ИЕО, установяване на причините за несъответствие и предприемане на коригиращи действия. Води се дневник за документиране на резултатите.
Условие 10.3. Битово-фекални отпадъчни води
Не са констатирани несъответствия. Спазват се ИЕО по показателите определени в таблица 10.2.2.1 в КР.
Условие 10.4.
Не са констатирани несъответствия. Прилага инструкция за периодична проверка и поддръжка на състоянието на канализационната система на площадката, в това число охранителните канавки за повърхностни води и дренажната система за инфилтрат, включително установяване на течове и предприемане на коригиращи действия за тяхното отстраняване.
Условие 10.5.
Не са констатирани несъответствия. Заплаща се такса за заустваните повърхностни и отпадъчни води, като количеството се определя посредством монтирано ВУ.

Условие 10.6. Документиране и докладване
Не са констатирани несъответствия. Докладват се замърсителите по Условие 10.2.4.3, включително пренос извън площадката на замърсители в отпадъчните води, предназначени за преработка, за които са надвишени пределните количества, посочени в Приложение II на Регламент № 166/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 18 януари 2006г., относно създаването на Европейски регистър за изпускането и преноса на замърсители (ЕРИПЗ).
Докладват се като част от ГДОС данни за емитираните количества на замърсителите в отпадъчните води, за производството на единица продукт.

Условие 11. Управление на отпадъците
Условие 11.2. Приемане на отпадъците за третиране.
Не са констатирани несъответствия. На площадката се приемат само отпадъци включени в КР. Не са превишавани количествата, спрямо посочените в КР. През 2022 г., до момента на настоящата проверка са приемани отпадъци с кодове 170107, 170504, 190503 с цел оползотворяване, като съгласно записите в Национална информационна система "Отпадъци" (НИСО) и ГДОС не е превишено разрешеното годишно количество. Приемането на отпадъците се извършва по придружаващата ги документация, включително от основно охарактеризиране на отпадъците и след визуална проверка. Документацията се съхранява на обекта. Отпадъците се приемат след измерване с автомобилна везна, като количествата се въвеждат в НИСО, съгласно изискванията на Наредба 1 от 04.06.2014 г. за реда и образците, по които се представя информация за дейностите по отпадъци, както и реда за водене на публичните регистри (ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.). Видно от записите в НИСО и ГДОС за 2022 г. не са приемани отпадъци извън изброените в Условие 11.2.1. На обекта се приемат отпадъци, преминали през сепарираща инсталация за смесени битови отпадъци, експлоатирана от „Югозападни еко инсталации“ ООД.
Условие 11.3. Временно съхраняване на отпадъците
Не са констатирани несъответствия. Площадките за временно съхранение на отпадъците отговарят на изискванията поставени с условията на комплексното разрешително. Временното съхраняване на отпадъците се осъществява по начин, който не позволява смесване на опасни отпадъци с други отпадъци, смесване на оползотворими и неоползотворими отпадъци, както и смесване на опасни отпадъци с други вещества, включително разреждане на опасни отпадъци. Определени са места за разделно съхранение на отпадъци, образувани от дейността, поставени са съдове и съответните обозначения. Към момента на проверката не са налични опасни отпадъци образувани от дейността на обекта.
Прилага се инструкция за периодична оценка на съответствието на предварителното съхраняване с условията на разрешителното, на причините за установените несъответствия и за предприемане на коригиращи действия.
Условие 11.4. Транспортиране на отпадъците
Не са констатирани несъответствия. През календарната 2022 г., както и до момента на проверка не са предавани отпадъци за последващо третиране, в т.ч. транспортиране и оползотворяване.

Условие 11.5. Оползотворяване, преработване и рециклиране на отпадъци
Не са констатирани несъответствия. За дейността по оползотворяване, обозначена с код R10 – Обработване на земната повърхност, водещо до подобрения за земеделието или околната среда (запръстяване на работни участъци от клетката и временни пътища) са приети 1 230,200 т СО и 1 273,300 т – отпадък с код 19 05 03 – нестандартен компост. Не е надвишено годишното количество съгласно ГДОС и записите в НИСО.
Условие 11.6. Обезвреждане на отпадъците
Не са констатирани несъответствия. Видно от записите в НИСО и от годишния отчет за 2022 г. на обекта не са приемани за депониране опасни отпадъци от изброените в Условие 11.6.2.1. Не са приемани отпадъци, които не отговарят на критериите за приемане на отпадъци на специално изградени депа, съгласно Условие 11.6.3. Извършено е запръстяване, което е отразено в отчетната книга, водена в НИСО. Към момента на проверката е представен актуализиран План за експлоатация.
Условие 11.7. Контрол и измерване на отпадъците
Не са констатирани несъответствия. На вход се извършва измерване чрез калибрирана автомобилна везна. Изготвени са инструкции за измерване или изчисление на образуваните количества отпадъци в съответствие с условията за наблюдение и за периодична оценка на съответствието на количествата образувани отпадъци с разрешените такива, установяване на причините за несъответствията и предприемане на коригиращи действия. Осъществен е мониторинг на състоянието на тялото на РДНО през месец септември 2022 г.
Условие 11.8. Анализи на отпадъците
Не са констатирани несъответствия. Не са образувани отпадъци с огледални кодове, както и отпадъци от експлоатацията на инсталациите по Условие 2 и предназначени за обезвреждане чрез депониране.
Условие 11.9. Документиране и докладване
Не са констатирани несъответствия. Отчетността се води в НИСО, съгласно Наредба №1(ДВ, бр. 51/2014 г.). Становищата от основно охарактеризиране се съхраняват на площадката. Не е извършено изпитване на отпадъци. В ГДОС са докладвани видовете и количествата на всички приемани и депонирани отпадъци. Документират се измерванията. Докладвани са като част от ГДОС за 2022 г. количествата отпадъци, приемани и подлагани на дейности по обезвреждане и оползотворяване. Обобщената информация е докладвана като част от ГДОС за 2022 г. Не е извършван пренос на отпадъци извън площадката.

Условие 12. Шум
Не са констатирани несъответстия. Дейностите на площадката се извършват по начин, недопускащ шум над граничните стойности, което е видно от резултатите от извършените СПИ през 2022 г. Изготвена е и се прилага инструкция за оценка на съответствието на резултатите от проведените измервания на шума. Няма установени несъответствия, налагащи предприемане на коригиращи действия. Резултатите от СПИ се документират в дневник и се съхраняват на площадката. Докладвано е в ГДОС за 2022 г. Няма оплаквания и установени несъответствия, налагащи предприемане на коригиращи действия.

Условие 13. Опазване на почвата и подземните води от замърсяване.
Не са констатирани несъответствия. Изготвени са инструкция за периодична проверка за наличие на течове от тръбопроводи и оборудване, разположени на открито, установяване на причините и отстраняване на течовете и инструкция, съдържаща мерки за отстраняване на разливи и/или изливания на вредни и опасни вещества върху производствената площадка и третиране на образуваните отпадъци. Води се дневник. За проверявания период не са възниквали разливи и/или изливане на вредни и опасни вещества върху производствената площадка. Осигурени са и се съхраняват достатъчно количество подходящи сорбиращи материали за почистване в случай на разливи на определени за целта места.
Условие 13.2. Условия за мониторинг на подземните води
Не са констатирани несъответствия. През 2022 г. е извършен мониторинг на подземните води (ПВ) с честота веднъж на 6 месеца от КК1, КК2 и КК3. Няма констатирани несъответствия на измерените показатели със заложените стойности в КР. През 2022 г. не е осъществен мониторинг на ПВ от КК4, поради липса на воден стълб. Извършен е мониторинг на ПВ за 2023 г. Пробовземането е извършено от акредитирана лаборатория.
Условие 13.3. Условия за мониторинг на почвата
Мониторингът на почвите се извършва в два броя постоянни пунктове по указаните показатели.
Условие 13.4. Документиране и докладване
Резултатите от собствения мониторинг на подземни води и почви, по Условие 13.2.1. и Условие 13.3.1. се документират се и се съхраняват на площадката. Резултатите от собствения мониторинг се докладват като част от ГДОС.

Условие 14. Предотвратяване и действия при аварии
Не са констатирани несъответствия. Прилага се инструкция за оценка на риска от аварии при извършване на организационни и технически промени. Заложени са мерки при евентуални аварийни ситуации. За периода от 23.06.2022 г. до момента на настоящата проверка няма възникнали аварийни ситуации

4. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Не са констатирани несъответствия с екологичното законодателство. В резултат от извършената проверка е съставен Констативен протокол №18-08/19.09.2023 г.