Съдържание

Посетители

В момента има 143  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Стримона“ ЕООД - гр. Петрич

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Стримона“ ЕООД - гр. Петрич

 

 

На основание Заповед №359/04.09.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 12.09.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на цех за производство на метални конструкции, находящ се в гр. Петрич, ул. „Първомайски път“ №35.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на следните производствени цехове, помещения и съоръжения:
- Цех „Разкрой“;
- Цех „Заваряване“;
- Цех „Асемблиране“;
- Цех „Механична обработка“;
- Цех „Антикорозионни покрития“;
- места за съхранение на опасни химични вещества и смеси /ОХВС/;
- агрегати на експлоатираното климатично оборудване.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е производство на едрогабаритни метални конструкции и части за тях. Работният режим е едносменен, петдневна работна седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №49-20/12.09.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”

Извършваната в цех „Антикотрозионни покрития“ дейност (нанасяне на покрития върху метални повърхности), попада в обхвата на Наредба №7/2003 г. (т. 2.3. на Приложение № 1). В тази връзка, инсталацията е регистрирана по реда на чл. 30л от ЗЧАВ. В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представена Декларация за консумираните количества органични разтворители през 2022 г., съгласно която не се превишава праговата стойност за консумацията на разтворителите (ПСКР > 5 t/g) за извършваната дейност, регламентирана в т.8 на Таблица 1 от Приложение № 2 към чл. 2, ал. 2 от Наредбата.
Емисиите на вредни вещества (ЛОС) подлежат на контрол чрез провеждане на собствени периодични измервания (СПИ). Същите след пречистване през тъканни филтри се изпускат в атмосферния въздух, посредством 2 бр. вентилатори, въздуховодите след които са включени в общо изпускащо устройство на източната фасада на халето.
Дружеството спазва изискванията за провеждане на СПИ, като последните такива са извършени през ноември 2022 г. и резултатите от тях показват спазване на нормата за допустими емисии по контролирания показател „органични вещества“, определени като общ органичен въглерод.
На обекта се експлоатира стационарно оборудване (2бр. системи), съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, попадащо в обхвата на Регламент (ЕС) №517/2014 на Европейския парламент и на Съвета за флуорсъдържащите парникови газове и за отмяна на Регламент (ЕО)№842/2006 г. При проверката са представени водените 2 бр. „Досиета на системите“, от записите в които е видно, че се спазва честотата за извършване на проверките за течове (съобразно заряда на оборудването в тона СО2 еквивалент). Проверките се извършват от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от Българска браншова камара по машиностроене. Оборудването е етикетирано, съгласно изискванията на чл. 12 от регламента.
В нормативноустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен годишен отчет за 2022 г., съгласно чл. 35, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документиране и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр. 20/2017 г., с изм. и доп.).

3.2. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. Не се извършва внос/износ на ОХВС.
На обекта се използват и съхраняват ОХВС, класифицирани съгласно CLP в категория на опасност „запалими“.
Създаденото досие по чл. 36 на REACH съдържа информация за използваните и съхранявани ОХВС, техните доставчици и Приложение 2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 и Приложение II на REACH, като дружеството е запознато на Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година за изменение на Приложение II на Регламент (ЕО) №1907/2006 г.
При направения преглед на ИЛБ по отношение въведени забрани и ограничения, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) 2019/1021 относно устойчиви органични замърсители (УОЗ), не е установено наличие и употреба на УОЗ вещества на обекта.
ОХВС се съхраняват в складови помещения, отговарящи на изискванията на чл. 6 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.). Химичните вещества и смеси са в оригинални опаковки, плътно затворени и не се наблюдават разливи. газовите бутилки под налягане се съхраняват в бъндели.
Предоставени са документи по чл. 4, т. 7–11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси, както и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС.
Във връзка с наличието на вещества/смеси, категоризирани като опасни и попадащи в обхвата на Приложение №3 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), дружеството има изготвен доклад от извършена класификация по чл. 103, ал. 1 от ЗООС, съгласно която предприятието не се класифицира като предприятие/съоръжение с нисък или висок рисков потенциал.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Няма дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Не са констатирани несъответствия на обекта с изискванията на ЗЧАВ и ЗЗВВХВС.