Съдържание

Посетители

В момента има 148  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„СТРУМАТЕКС“ АД – гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „СТРУМАТЕКС“ АД – гр. Благоевград

 

 

На основание Заповед №356/31.08.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 07.09.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на текстилно предприятие, експлоатирано от „СТРУМАТЕКС“ АД, находящо се в гр. Благоевград, бул. „Васил Левски“ №60.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството е извършена от екип експерти, с цел установяване спазване изискванията на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/(ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/(ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за защита на вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/(ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен обход на обекта, а именно:
- производствени цехове (предачен, тъкачен, багрилно-апретурен) – не се извършва дейност;
- производствено помещение с обособен кроялен участък;
- ПКЦ;
- места за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС);
- места за съхранение на отпадъци.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

При обход на производствените помещения е установено, че дейността по производство и багрене на платове е прекратена. Към момента основната дейност на дружеството е конфекциониране на работно облекло. Работи се на ишлеме. На проверявания обект се извършва само разкрояване на работно облекло, а ушиването - на обект, експлоатиран от дружеството, разположен в гр. Белица.

3.1. Фактор „Отпадъци“
Генерираните от дейността на дружеството отпадъци, от производството на текстил, са класифицирани по Наредба №2 за класификация на отпадъците (Наредба №2)(ДВ, бр. 66/2014 г., изм. и доп.). Поради прекратяване на тази дейност, към настоящия момент част от тях не се генерират. За отпадъците, които се генерират от кроене на работно облекло, не е проведена процедурата по реда на чл. 7, ал. 1 от Наредба №2. Отчетността на същия се води в код 04 02 99. Съгласно направените в отчетните книги записи, съхраняването на обекта на някои от отпадъците надхвърля допустимите за това срокове по ЗУО.
Отпадъците се съхраняват разделно на определените за това места и складове. Същите не са обозначени с наименованието и кодовете на отпадъците по Наредба №2. Отчетността на отпадъците не се води чрез НИСО.
„Струматекс“ АД е задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО. Задължението си изпълнява чрез организация по оползотворяване „Екопак България“ АД.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
Инсталираният в ПКЦ котел тип “Cleaver Brooks”, с номинална топлинна мощност 6,0 MW, съоръжен с газова горелка не се експлоатира, поради прекратяване на производствената дейност в багрилен цех. При извършения оглед е установено, че горивната камера на котела е отворена, ПКЦ е заключена, както и няма и наличен персонал, обслужващ котела. Котелът е работил до края на 2021 г., което е видно и от представените документи за извършени доставки на природен газ от „Аресгаз“ ЕАД.
Последните собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от котела са извършени през месец ноември 2020 г. и са относими за период от две последователни календарни години, т.е. до месец ноември 2022 г.

3.3. Фактор „Опасни химични вещества“
При извършената проверка на обекта е установено, че е преустановена употребата на ОХВС и такива не се съхраняват на площадката на „Струматекс“ АД. Създаденото досие по чл. 36 от Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), съдържащо цялата необходима информация за употребяваните (преди прекратяване на дейностите в багрилно-апретурен цех) ОХВС, е налично на площадката.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираните несъответствие на обекта с изискванията на ЗУО са направени съответните предписания и поставени срокове за тяхното отстраняване.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.