Съдържание

Посетители

В момента има 328  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Даймънд Туул Съплай БГ” ЕООД - гр. Сандански

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Даймънд Туул Съплай БГ” ЕООД - гр. Сандански

 

 

На основание Заповед №319/01.08.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 30.08.2023 г. е извършена проверка на място на „Цех за производство на абразивни инструменти“, находящ се в гр. Сандански, бул. „Европа“ №37, местност Сухо поле, експлоатиран от „Даймънд Туул Съплай БГ” ЕООД със седалище бул. „Европа“ №37, местност Сухо поле, гр. Сандански.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните съоръжения и производствени помещения:
- помещение „Епоксидно производство“;
- помещение „Кроялно и лепене към епоксидно производство“;
- помещение „Фенол формалдехидно производство“;
- помещение „Производство на импрегнирани продукти (падове)“;
- помещение за нанасяне на надписи върху падове;
- Помещение за брейзване и синтероване;
- четири броя складови помещения за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС);
- котелно помещение;
- климатични инсталации.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – производство на абразивни инструменти за шлайфане на неметални и скални повърхности. Режим на работа – двусменен (8 часа), пет дни в седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №17-08/30.08.2023 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества”

Проверката е извършена във връзка с изискванията на Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконовите нормативни актове свързани с него.
3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH).
Съгласно чл. 3, т. 13 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси и чл. 2, т. 19 на Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. Не се извършва внос/износ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС) от дружеството. Няма промяна в използваните и съхранявани химични вещества и смеси от предходната проверка, извършена на 24. 09. 2021 г.
Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните ОХВС, техните доставчици и Приложение 2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Предоставените информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 и Приложение II на REACH с изм. и доп. (дружеството е запознато Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година за изменение на Приложение II на Регламент (ЕО) №1907/2006 г.
3.1.2. Контрол по изпълнение изискванията на Наредба за реда и начина на съхранение на ОХВС (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
Употребяваните ОХВС се съхраняват в четири обособени склада с ограничен достъп, вентилирани, без връзка с канализацията, има наличен адсорбент. Съхраняват се съвместими категории на опасност. Складовете са обозначени с указателни табели, съгл. чл. 7, ал. 2, т. 6 и отговарят на изискванията на чл. 6 от Наредбата. Всички ОХВС са в оригинални опаковки, плътно затворени, не се наблюдават разливи към момента на проверката.
При проверката се представят оценки на безопасността на съхранението на ОХВС поотделно за складовите помещения, във формат заложен, съгласно Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите. Представя се документацията по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата.

3.2 Компонент „Атмосферен въздух“
3.2.1. Организирани източници на емисии от производствена дейност
На обекта се извършват следните дейности с употребата на органични разтворители, попадащи за контрол в обхвата на Наредба № 7/2003 г. (ДВ, бр. 96/2003, с изм. и доп.), за които дружеството има извършена регистрация по реда на чл. 30л от ЗЧАВ:
- Нанасяне на слепващи покрития (т. 1 от Приложение № 1);
- Нанасяне на покрития върху метални повърхности и върху тъкан (т. 2.3 и т. 2.5 от Приложение № 1);
- Почистване на повърхности (т. 10 от Приложение № 1).
Всички места, на които се извършват горецитираните дейности са осигурени с локални аспирационни системи за отвеждане на емисиите от летливи органични съединения в атмосферния въздух.
Съгласно представените в законоустановения срок декларации за консумираните количества органични разтворители през 2022 г., не се превишават праговите стойности за консумация на разтворителите, регламентирани за всяка от дейностите в Приложение №2 към чл. 2, ал.2 от Наредба № 7/2003 г.
3.2.2. Организирани емисии от горивни процеси
За отопление на производствените цехове дружеството експлоатира котел, с топлинна мощност под 500 кW, изгарящ твърдо гориво (дърва), неподлежащ на контрол чрез измервания, съгласно нормативните изисквания.
3.2.3. Относно спазване изискванията на Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове и Наредба №1 /20017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документирането и отчитането на емисиите на ФПГ (ДВ, бр. 20/2017 г., с изм. и доп.).
На обекта се експлоатират стационарно климатично оборудване и една хладилна камера, съдържащи над 5 тона СО2 еквивалент флуорсъдържащи парникови газове (ФПГ) и подлежащи на контрол чрез проверки за течове, съгл. чл. 4 от Регламент (ЕС) №517/2014. За част от системите (3 бр. климатични инсталации и хладилната камера) са въведени Досиета на системите, съгласно Приложение №3 към чл. 29 от Наредба №1/2017 г., в които са отразени необходимият брой проверки за течове. Проверките се извършват от лице, притежаващо документ за правоспособност, издаден от Българска браншова камара по машиностроене. За тези системи е и представения в РИОСВ – Благоевград годишен отчет за предходната календарна година, съгласно изискванията на Наредба №1/2017 г.
При извършения оглед на обекта е установено наличието на още 3 броя климатични системи, съдържащи ФПГ, за които няма въведени досиета на системите. Същите съобразно количеството на ФПГ (обозначено на етикетите на външните тела на системите), подлежат на проверки за течове с честота – най-малко на всеки 12 месеца.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството е дадено предписание по ЗЧАВ, като е определен срок и отговорник за изпълнението му.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.