Съдържание

Посетители

В момента има 147  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„АГРОЛАНД“ ООД - гр. Хаджидимово

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „АГРОЛАНД“ ООД - гр. Хаджидимово, община Хаджидимово
Обект: „Предприятие за преработка на плодове и зеленчуци“

 

 

На основание Заповед №318/01.08.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 24.08.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на обект: „Предприятие за преработка на плодове и зеленчуци“, находящ се в община Хаджидимово, гр. Хаджидимово, експлоатиран от „АГРОЛАНД“ ООД, със седалище и адрес на управление гр. Хаджидимово, ул. „Македония“ №56.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове, относими към дейността на обекта.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При обход на площадката, находяща се в гр. Хаджидимово, общ. Хаджидимово, ул. „Македония“ №56 е извършен оглед на:
- склад за съхранение на основни суровини;
- котелно помещение;
- хладилни инсталации;
- цех за изпичане на зеленчуци;
- цех за изпичане на сладка, конфитюри и лютеници;
- пакетажно и миялни помещения;
- складово помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е преработка на плодове и зеленчуци. Режимът на работа на обекта е сезонен, едносменен (8 часа), при петдневна работна седмица. Към момента на проверката на обекта се извършват дейности по поддръжка и ремонт на оборудването, както и експедиция на готова продукция. Проверката е извършена на място и по документи, като е съставен Констативен протокол №18-09/24.08.2023 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества”
3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
По смисъла на чл.3, параграф 13 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), дружеството изпълнява задълженията си като „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява химични вещества и смеси, които не се класифицират като опасни съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Дружеството не извършва директен внос/износ на химикали и няма задължения за регистрация по REACH.
В съответствие с изискванията на чл. 36 от REACH е създадено досие, което съдържа необходимата информация за употребяваните и съхранявани на обекта химикали, техните доставчици и Приложение №2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Предоставени са информационни листове за безопасност (ИЛБ), отговарящи на изискванията на чл. 31 и на Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година за изменение на Приложение II на REACH.
3.1.2. Контрол по изпълнение на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС), (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
Употребяваните химикали се съхраняват в обособено складово помещение, което отговаря на изискванията на чл. 6 от Наредбата. Към момента на проверката химикалите са в оригинални, плътно затворени опаковки, не се наблюдават разливи. В съответствие с изискванията на чл. 9, ал. 1 от Наредбата е представена оценка на безопасността на съхранението на ОХВС, изготвена във формата заложен към Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите. Налична е документацията по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
3.2.1. Организирани източници на емисии от горивни процеси
За технологични нужди на обекта се експлоатира котел, предназначен да изгаря твърдо гориво (дърва), представляващ съществуваща средна горивна инсталация, съгласно параграф 1, т.6 от Допълнителни разпоредби на Наредбата за ограничаване на емисиите на определени замърсители, изпускани в атмосферата от средни горивни инсталации (ДВ, бр. 63/2018 г., с изм. и доп.). Същият подлежи на контрол чрез собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух. Резултатите представени в РИОСВ – Благоевград от проведените в края на 2021 г. СПИ, валидни до края на 2023 г., показват спазване на нормите за допустими емисии по контролираните показатели, съгласно Приложение №7, към чл. 21 от Наредба №1/2005 г. (ДВ, бр. 64/2005 г.).
3.2.2. Относно спазване изискванията на Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове и Наредба №1 /20017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документирането и отчитането на емисиите на ФПГ (ДВ, бр. 20/2017 г., с изм. и доп.).
На обекта се експлоатират общо 6 бр. хладилни камери, съдържащи флуорсъдържащ парников газ, със заряд над 5 тона СО2 еквивалент. При проверката са представени водените 6 броя „Досиета на системите“, от записите в които е видно, че се спазва нормативно изискуемата честота за извършване на проверките за течове (съобразно заряда на оборудването в тона СО2 еквивалент). Проверките са извършени от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от Българска браншова камара по машиностроене. В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен годишен отчет за 2022 г., съгласно чл. 35, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документиране и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр. 20/2017 г., с изм. и доп.). При извършения обход на хладилните системи е установено, че същите са етикетирани в съответствие с изискванията на чл. 12 от Регламент (ЕС) №517/2014 г.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство.

На обекта не са констатирани несъответствия с изискванията на ЗЗВВХВС и ЗЧАВ.