Съдържание

Посетители

В момента има 352  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„СТИЛ-М ТРЕЙД“ ООД - с. Баня, община Разлог

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „СТИЛ-М ТРЕЙД“ ООД, с. Баня, община Разлог
Обект: „Цех за производство на мебели и дограма“

 

 

На основание Заповед №317/01.08.2023 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 17.08.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на „Цех за производство на мебели и дограма“, находящ се в община Разлог, с. Баня, УПИ ХІ, кв. 22 (бивш стопански двор).

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове, относими към дейността на обекта.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При обход на площадката, находяща се в с. Баня, общ. Разлог, УПИ XI, кв. 22 е извършен оглед на:
- производствена сграда с обособени участъци за разкрояване на детайли, сглобяване, шлайфане, нанасяне на покрития върху дървени повърхности, опаковане и складиране на готова продукция;
- котелно помещение;
- складово помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е производство на мебели и дограма от масивна дървесина, с едносеменен (8 часа) режим на работа при петдневна работна седмица. Проверката е извършена на място и по документи, като е съставен Констативен протокол №17-09/17.08.2023 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества”
3.1.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
По смисъла на чл.3, параграф 13 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), дружеството изпълнява задълженията си като „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява опасни химични вещества и смеси (ОХВС), които се класифицират в категория на опасност „запалими“ съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP). Дружеството не извършва директен внос/износ на химикали и няма задължения за регистрация по REACH.
В съответствие с изискванията на чл. 36 от REACH е създадено и е представено досие, което съдържа необходимата информация за употребяваните и съхранявани ОХВС, техните доставчици и Приложение №2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Предоставени са информационни листове за безопасност (ИЛБ), отговарящи на изискванията на чл. 31 и Приложение II на REACH.
3.1.2. Контрол по изпълнение на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.)
Употребяваните ОХВС се съхраняват в обособено складово помещение, което отговаря на изискванията на чл. 6 от Наредбата. Към момента на проверката всички ОХВС са в оригинални, плътно затворени опаковки, не се наблюдават разливи. В съответствие с изискванията на чл. 9, ал. 1 от Наредбата е представена оценка на безопасността на съхранението на ОХВС, изготвена във формата заложен към Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите. Представена е документацията по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата.
3.1.3. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕС)2019/1021 относно устойчиви органични замърсители (УОЗ).
След проверка на информацията в представените ИЛБ за употребяваните химикали е констатирано, че на обекта не са налични вещества, проявяващи свойства на УОЗ и вписани в Приложение I на Регламента.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
3.2.1. Организирани източници на емисии от горивни процеси
Отоплението на производствените помещения се осъществява с котел, предназначен да изгаря твърдо гориво (отпадъци от трици и изрезки от производството), за което дружеството притежава Решение, съгл. чл. 4 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО, ДВ, бр. 53/2012 г., с изм. и доп.). Котелът е с топлинна мощност под 500 кW и не подлежи на контрол чрез измервания, с цел проверка спазване на нормите за допустими емисии, регламентирани в Наредба №1/2005 г. (ДВ, бр. 64/2005 г.).
3.2.2. Организирани източници на емисии от производствена дейност
На обекта се нанасят покрития върху дървени повърхности, която дейност попада за контрол съгласно Приложение №1 (т. 2.4.) от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединение, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.). За нанасяне на покрития са инсталирани 3 бр. камери (две от камерите са разположени в общо помещение, а една е в самостоятелно помещение). Камерите са със самостоятелни изпускащи устройства и са съоръжени с пречиствателни съоръжения тип „метални филтри“.
До момента на проверката не са извършвани собствени периодични измервания на емисии на вредни вещества в атмосферния въздух, относно спазване на нормите за допустими емисии по показател органични вещества, определени като общ органичен въглерод, регламентиран в чл. 15 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г.). Инсталацията за нанасяне на покрития върху дървените повърхности е регистрирана и вписана в публичния регистър по чл. 30л от ЗЧАВ. Дружеството спазва изискванията на чл. 20, ал. 8 от Наредба №7/2003 г., относно предоставяне на информация за употребените количества органични разтворители. В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представена декларация за изразходваните през 2022 г. количества органични разтворители, от която е видно, че не се превишава праговата стойност за консумация на разтворители. В момента на проверката не се извършва дейност по нанасяне на покрития.
3.2.3. Относно спазване изискванията на чл. 70 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г.), относно ограничаване на емисиите на прахообразни вещества в атмосферния въздух
Дървообработващите машини са обхванати от аспирационна система, улавяща дървесният прах и трици, които постъпват в трисекционен бункер, съоръжен с ръкавни филтри. Площадката около бункера е чиста.
В цеха са разположени два циркуляра, които са с отделни аспирационни системи. Дървесният прах и трици от единия постъпват в трисекционен бункер, а вторият е с локална аспирация.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.
На дружеството са дадени предписания по ЗЧАВ, като са определени съответните срокове и отговорници за изпълнението им.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанията, ще бъдат предприети административно – наказателни действия.