Съдържание

Посетители

В момента има 155  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„Октан“ ЕООД - с. Дъбница

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на обект „Бензиностанция, газстанция и автомивка“, местност Кури чаир, землище на с. Дъбница, експлоатиран от „Октан“ ЕООД с. Дъбница

 

 

На основание Заповед №315/21.07.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 10.08.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Бензиностанция, газстанция и автомивка“, експлоатиран от „Октан“ ЕООД с. Дъбница.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от експерти по различни компоненти на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закон за водите /ЗВ/– (ДВ, бр.67/1999 г. с изм. и доп.) и Закон за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/– (ДВ, бр. 45/28.05.1996 г. с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

- съоръжения на бензиностанцията в т. ч. подземни резервоари и бензиноколонки;
- локални пречиствателни съоръжения за отпадъчни води (нефтозадържател и каломаслоуловител).

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

По силата на Договор за продажба на дружествени дялове от 25.07.2023 г., „Октан“ ЕООД има нов управител, за което РИОСВ – Благоевград е уведомена писмено. С дата 01.08.2023 г. промяна е отразена и в Търговския регистър. Основната производствена дейност на дружеството е свързана с търговия на дребно с автомобилни горива и масла. Работният режим на обекта е непрекъснат. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда е съставен Констативен протокол №43-11/10.08.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент “Води”
За ползване на воден обект р. Дъбнишка с цел заустване на отпадъчни води от обект „Бензиностанция, газстанция и автомивка“, дружеството е титуляр на издадено от директора на БД ЗБР Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни водни обекти №43120047/04.08.2013 г. , продължено с Решения №№ ПО-01-103/11.07.2013 г. и ПО-01-82/26.06.2019 г. С цитираното разрешително са придобити права за заустване на общ поток промишлени отпадъчни води (от измиване на прощадката) и дъждовни води. Битово-фекалните отпадъчни води постъпват в изгребна яма и нямат връзка с водоприемника. Отпадъчните води се пречистват в локални пречиствателни съоръжения (нефтозадържател и каломаслоуловител) и посредством отвеждащ колектор се заустват в река Дъбнишка.
Дружеството изпълнява условията и изискванията на издаденото Разрешително:
- в законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията в издаденото Разрешително за заустване за предходната 2022 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал.1, т.12 от ЗВ;
- провежда собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води съгласно честотата на пробовземане (на шестмесечие). Лабораторните протоколи от изпитване се представят своевременно в РИОСВ – Благоевград. Не са констатирани отклонения от индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО) по показателите за контрол, заложени в цитираното разрешително.
- поради невъзможност за монтиране на измервателно устройство за отчитане на количеството на заустваните отпадъчни води, управителя е уведомен с писмо на БД ЗБР, че до създаване на такава, таксата се начислява по максимално разрешено зауствано водно количество.
- пунктът за собствен мониторинг на отпадъчните води – ревизионна шахта (РШ) след пречиствателните съоръжения, преди заустване в р. Дъбнишка е сигнализиран.
По време на проверката в РШ след пречиствателното съоръжение се констатира липса на формиран поток отпадъчни води, респ. няма заустване във водния обект, поради което от акредитирана лаборатория РЛ – Благоевград не е извършено контролно пробовземане на отпадъчни води за последващо изпитване.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
Проверката е във връзка спазване изискванията на Наредба №16/1999 г. за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини (ДВ бр. 75/1999 г., с изм. и доп.). При проверката е установeно, че няма настъпили промени по отношение на резервоарния парк на бензиностанцията (2 бр. резервоари за съхранение на дизелово гориво и 1 бр. резервоар за съхранение на бензин А 95Н). Подземните резервоари се обслужват от две бензиноколонки с по два пистолета. Бензиностанцията отговаря на изискванията на Приложение №4 към чл. 12 от Наредба №16, относно улавяне на бензиновите пари /УБП/ от подземните резервоари (етап І на УБП). Приведена е в съответствие с изискванията на чл. 14а, ал. 3 от Наредбата, относно улавяне на бензиновите пари при зареждане на резервоарите на МПС (етап ІІ на УБП). Колонките са маркирани със зелен стикер за съответствие (валидни до м. 03.2024 г.). Проверките се извършват от упълномощено лице от Български институт по метрология.
В РИОСВ – Благоевград са заверени 2 бр. дневници съгл. Приложение №8 към чл. 14д от Наредба №16, в които се отразяват проверките.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.
При извършената проверка не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

По време на текущия контрол са констатирани несъответствия на обекта с изискванията на законодателството, за което са сезирани компетентните органи.